24.5 C
İstanbul
Salı, Ağustos 25, 2026

GITEX Ai yapay zekâ yeteneğini İstanbul’da buluşturacak

Must read

Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki insan kaynağını ve teknoloji kapasitesini küresel ölçekte büyütme hedefi, GITEX Ai Türkiye ile İstanbul’da uluslararası bir platforma taşınıyor.

Ferhat Yıldırım / İstanbul – Türkiye’nin yapay zekâ ekonomisinde küresel rekabet gücünü artırma hedefi, eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek GITEX Ai Türkiye ile yeni bir aşamaya taşınacak. 9-10 Eylül 2026 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek etkinlik, yapay zekâ girişimleri, yatırımcılar, teknoloji şirketleri, akademi ve teknoparkları aynı platformda buluşturacak.

Etkinlik kapsamında 300’ün üzerinde şirket ve girişimin yanı sıra 150 küresel konuşmacı ile yaklaşık 100 yatırımcının yer alması bekleniyor. Yatırımcıların toplam varlık yönetimi büyüklüğünün ise 100 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.

Yapay zekâda insan kaynağı hedefi

GITEX Ai Türkiye, Türkiye’nin 2026-2030 Yapay Zekâ Eylem Planı kapsamında belirlenen insan kaynağı hedeflerinin uluslararası teknoloji ekosistemiyle buluşturulmasına odaklanıyor.

Türkiye’nin 2028 yılına kadar 10 bin yapay zekâ uzmanı, 100 bin yapay zekâ uygulama profesyoneli ve 5 milyon yapay zekâ okuryazarı vatandaş yetiştirme hedefi bulunuyor.

Etkinlikte yalnızca teknoloji ürünlerinin değil, yapay zekâ çağının ihtiyaç duyduğu yeni yeteneklerin de gündeme taşınması planlanıyor.

Küresel mühendislik deneyimi İstanbul’a geliyor

Birleşik Krallık’ın ulusal mühendislik ve teknoloji akademisi Royal Academy of Engineering de etkinlikte yer alacak kuruluşlar arasında bulunuyor.

Akademinin Kıdemli Program Yöneticisi Gaëlle Elisha, geleceğin mühendislerinin yalnızca teknik bilgiyle yetinmemesi gerektiğine dikkat çekerek sistem düşüncesi, etik, güvenlik, yönetişim ve insan merkezli tasarım gibi alanların da önem kazanacağını belirtti.

Akademi ayrıca 21 ülkeden oluşan uluslararası bir delegasyonun etkinlik kapsamında bir araya gelmesine ve 14 mühendislik yenilikçisinin desteklenmesine katkı sağlayacak.

Sanayinin yapay zekâ yetenek ihtiyacı değişiyor

GITEX Ai Türkiye’de şirketler, yapay zekânın iş dünyasında oluşturduğu yeni uzmanlık alanlarını da gündeme taşıyacak.

Mobiliz Genel Müdürü Yetkin Aksoy, yapay zekâ destekli mobilite çözümlerinin yazılım mühendisliği, veri bilimi, ürün yönetimi ve sektör uzmanlığını bir araya getiren ekipler gerektirdiğini belirtti.

Treomind CEO’su Ersin Büyükyılmaz ise şirketlerin artık yalnızca yapay zekâ uzmanlarına değil, veri yönetimi, yapay zekâ altyapısı, hibrit bulut, GPU yönetimi, siber güvenlik ve iş stratejisini birlikte yönetebilen profesyonellere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Yapay zekâ ajanları iş dünyasının gündeminde

Etkinliğin konferans programında yapay zekâ ajanları da önemli başlıklardan biri olacak.

DotsHub kurucu ortağı ve Kodluyoruz Başkanı Berat Kjamili, yapay zekâ mühendisliği ve yapay zekâ ajanlarının geliştirilmesini öncelikli yetenek alanları arasında gösterdi.

Kjamili, etkinlikte gerçekleştireceği oturumda yapay zekâ ajanlarının kurumsal operasyonları nasıl dönüştürdüğünü ele alacak.

Kodluyoruz’un IBM iş birliğiyle siber güvenlik ve yapay zekâ alanlarında 20 bin kişinin becerilerini geliştirdiği, Microsoft ve Harvard Üniversitesi ile gerçekleştirilen önceki çalışmalarla ise yaklaşık 200 bin kişiye teknoloji eğitimi ulaştırıldığı aktarıldı.

Teknoparklar yetenek havuzunu büyütüyor

Türkiye’nin teknoloji ekosisteminde 114 teknopark, 13 binden fazla teknoloji girişimi ve 1.700’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi bulunuyor.

GITEX Ai Türkiye’de yer alacak YTÜ Yıldız Teknopark, öğrencilerin gerçek şirket problemleri üzerinde çalışmasına, prototip geliştirmesine ve teknoloji fikirlerini iş modellerine dönüştürmesine yönelik çalışmalarını sergileyecek.

Medeniyet Teknopark ise Teknokampüs programıyla yapay zekâ ve robotik eğitimini doğrudan istihdam süreçleriyle buluşturuyor.

Küresel teknoloji şirketleri İstanbul’da

GITEX Ai Türkiye, Türkiye’nin yapay zekâ ve teknoloji ekosistemini küresel şirketler ve yatırımcılarla buluşturmayı hedefliyor.

Etkinliğin uluslararası katılımcıları arasında Google Cloud, HPE & NVIDIA, Huawei, ASUS, Dell Technologies ve SAP gibi teknoloji şirketlerinin yanı sıra Trendyol, Andevos ve Halkbank gibi Türkiye ve bölge pazarında faaliyet gösteren kuruluşlar da yer alacak.

GITEX Ai Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile stratejik ortaklık içinde düzenlenirken, organizasyon GITEX’in küresel organizatörü inD tarafından gerçekleştirilecek.

İki günlük etkinliğin, Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki insan kaynağı, girişimcilik ve yatırım kapasitesini uluslararası teknoloji ekosistemiyle buluşturarak ülkenin yapay zekâ ekonomisindeki konumunu güçlendirmesi hedefleniyor.

- Advertisement -spot_img

More articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Latest article