TANAP tarafından desteklenen ve Giresun Ticaret Borsası ile iş birliğiyle yürütülen “Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi” projesi tamamlanarak törenle hizmete açıldı
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) güzergahı üzerinde Türkiye’nin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. TANAP tarafından desteklenen ve Giresun Ticaret Borsası (GTB) ile gerçekleştirilen “Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi” projesi hizmete girdi.
Projenin açılışı TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol ve TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal, Çevre ve Uyum Direktörü Fatih Erdem’le birlikte Vali Harun Sarıfakıoğulları , AK Parti Milletvekili Kadir Aydın ve GTB Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük tarafından yapıldı.
Açılış töreni; Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ertaç Öztürk, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof Dr.Yılmaz Can, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hasan Koçyiğit, Espiye Belediye Başkanı Mustafa Karadere, Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, İl Jandarma Komutanı V. Albay Kazım Bahadır Ersoy, Giresun Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu, GTB Eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, Ak Parti İl Başkanı Kenan Tatlı’nın da aralarında bulunduğu geniş bir protokolün katılımlarıyla gerçekleşti.
Giresun’a 6.8 milyon TL destek
TANAP tarafından finanse edilen “Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi” tesisi 14 ayda tamamlandı.
Açılış töreninde konuşan TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın iki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan; insana, iş sağlığı ve güvenliğine ve çevreye saygı önceliğiyle, Türkiye ve Avrupa gaz tedariği çeşitliliğini ve güvenliğini artırmayı hedeflediğini aktardı. Düzyol “TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları aracılığıyla 20 ili kapsayan proje güzergahımız boyunca, yerel nüfusa güçlü faydalar sağlamayı, sürdürülebilir projeler vasıtasıyla, bölge halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasını destekliyoruz.” dedi. Düzyol “TANAP güzergahı üzerinde yer alan Giresun ilimizde, toplam proje maliyeti 3 milyon 949 bin TL olan Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi projesine 3 milyon 751 bin 550 TL destek sağlamanın yanı sıra, 13 ayrı projeye daha katkı sağladık. Tüm fonlama mekanizmalarımız aracılığıyla uygulanan projelerle birlikte TANAP SEIP olarak Giresun ilimize yaptığımız toplam yatırım tutarı 6.8 milyon TL’yi geçmektedir” dedi.
Yıllık 435 bin liralık elektrik enerjisi tasarrufu
Giresun Ticaret Borsası tarafından uygulanmakta olan “Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi” projesi ile tesise çatı üzeri uygulamalı güneş enerjisi sistemi kuruldu. Bu şekilde 600 kW kurulu güç elde edilecek ve tesis aracılığıyla Lisanslı Depolama Tesisi’nin enerji ihtiyacının yüzde 45’i karşılanacak. Bu sayede yıllık olarak yaklaşık 435 bin TL değerinde enerji tasarrufu sağlanacak. Proje sayesinde Borsa üyesi üreticiler, sanayiciler ve çevre illerdeki sektör mensupları için depolama maliyetlerinde yüzde 30’dan fazla bir düşüş sağlanacak, fındık ihracatçılarının gelirlerinde ise aynı oranda artış gerçekleşecek. Tesisin üç yıllık süre içerisinde toplam 100 bin müstahsile, 128 adet özel kırma ve işletme tesisine ve ihracat gerçekleştiren toplam 500 işletmeye hizmet vermesi hedefleniyor.
TANAP-SEIP hakkında:
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşımaktadır.
Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçiyor ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer almaktadır.
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP), TANAP güzergâhı üzerinde uygulanan bir yatırım ve kalkınma projeleri destek programıdır. 2015 yılında uygulanmaya başlayan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının temel amacı TANAP Boru Hattı boyunca ekosistem ile uyumlu bir birlik kurarak ekonomik ve sosyal kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmaktır.
2015 yılında TANAP Boru Hattı boyunca yapılan saha ziyaretleri ve masaüstü çalışmaları sonrasında bir İhtiyaç Analizi Raporu ortaya çıkmış ve bu rapor temel alınarak TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programlarının öncelik alanlarını ve finansal sınırlarını belirleyen Planlama ve Strateji Dokümanları oluşturulmuştur. Öncelik alanları Sosyal ve Çevresel olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır.