Değerli dostlarım, bugün sizlere Suriye’nin bilinmez yanlarından bahsetmek istiyorum.
Suriye’de Baas Partisi’nin önemli adamlarından biri olan Hafız Esed, parti içi rakiplerini tek tek devre dışı bırakarak Baas’ı kontrolüne alır ve sonrasında 10 Ekim 1970’te kendine bağlı subaylarla yaptığı kansız bir darbeyle iktidara gelir.
Parti’nin kuruluşunda birlikte yola çıktıkları Nurettin Attasi ve Salah Cedid’e karşı yaptığı bu darbede yardımcısı kardeşi Rıfat Esed’dir.
Evet bugünkü yazımızda biraz ondan bahsedeceğiz.
Rıfat Esad bu darbe sırasında kardeşine yani Hafız Esad’a yardım ettikten sonra 1973 yılında özel bir ordu kurdu. Bu ordunun adı Saraya el Difa’dır. Yani saray koruma askerleri.
Bu arada Hafız Esad da kendi koruması için yaklaşık 20 bin kişiden oluşan saray muhafızları birliğini kurmuştu.
İlk dönemler Rıfat Esad abisine karşı gelmedi. Onunla birlikte çalıştılar. Hatta 1973 İsrail savaşında bu özel ordu bir hayli başarı gösterdi. Bu başarılar onların itibarlarının artmasına sebepti.
Hafız Esad 1983’te kalp krizi geçirince acil olarak hastaneye kaldırılınca, Rıfat bu durumdan yararlanmak istemiş ve Ağabeyi Hafız Esad’ı devirmek isiçin harekete geçmişti. Özel ordusuyla, tanklarla Şam’ın merkezine kadar ilerlemişti.
Hafız Esad’ın oğlu Basil bu darbeyi önler. Çatışmalar olmuş, her iki taraftan da kayıplar verilmiştir fakat sonuç olarak bu darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Bu arada Hafız Esad’ın büyük oğlu Basil de bu olay sonucu halkın teveccühünü kazanır. Ve ona geleceğin başkanı gözüyle bakmaya başlanır. Ta ki bir araba kazasında hayatını kaybedinceye kadar.
Onun ölümüyle gözler doğal olarak kardeşi Beşer’e çevrilir. Bugünkü Beşer Esad’a.
Konumuza dönecek olursak dostlarım,
Anne Esad’ın araya girmesiyle Rıfat sadece sürgün cezası almıştır. Merkez bankasındaki nakit, dolar, altınları almak üzere anlaşır ve sürgüne gönderilir.
Bütün bu olayların sonucunda olan Suriye halkına olur. Bir dolar üç lira iken iki günde 65 liraya çıkar..
Kaddafi bu duruma müdahil olur ve Suriye’ye yüksek miktarda para yardımında bulunur.
Rıfat Esad ise aldığı paralar, altınlarla Avrupa’ya gider, ve çeşitli ülkelerden mülkler alır. İsviçre’de on ile onbeş adet malikane, Fransa’da bir kaç bina ve villa.
Kendisi de İspanya’ya yerleşir ve Malaga bölgesine büyük yatırım yapar. Sayısı belirlenmeyen malikane ve köşkler alır, bir de tarihi bir otel satın alır.
Bu otelle ilgili bir anımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
2001 yılında çıktığım İspanya gezisinde o otel civarında iki odalı mütevazi bir pansiyonda kaldım. Bu bölgedeki en şaşaalı tarihi otel oydu. Fakat o zamanlar ben hiç bilmiyordum.
Bir gün bu otelde bir kahve içmek istedim. Malum Avrupa’da Türk kahvesi yok, civardakilere sorunca bana otelde bulabileceğimi, sahibinin çok zengin bir arap olduğunu söylemişlerdi.
Ben de gittim, denize bakan bir mekanda tam mükemmel Türk usulü bir kahve geldi.
Ben manzaraya karşı yavaş yavaş kahvemi içerken arka masadan yükselen kahkaha sesleri geliyordu. Yüksek sesle arapça konuşuyorlardı. Masada siyah sakallı orta boylu bir adam yanında belki 7 hanım vardı. Laubali hakeretleri ve konuşmaları ile adamın çevresinde duruyorlar, adam ise bir elinde puro, diğer elinde viski bardağı yüksek sesle kahkaha atarak onlarla konuşup sohbet ediyordu.
Ben durumdan rahatsız oldum ve yerimi değiştirip onlardan uzaklaştım.
O arada masaları kontrol eden garson kızla konuşma fırsatım oldu, kız Tunuslu imiş, arapça olarak kıza bu otelin sahibi kim diye sordum. Kız bana az önce arka masada duran şımarık zengin beyefendi olduğunu söyleyince aslında fazla da şaşırmadım.
Kahve fincanımı alan kızdan hesabı istediğimde bana ücretin ödendiğini söyledi. Ben çok şaşırdım tabi, nedenini sordum kız şöyle anlattı;
Otelin sahibi kendisini çağırıp “Şu delikanlı kim,neden yerini değiştirdi?” diye beni sormuş. Sebebini duyunca bu yer değişikliğinden dolayı bir ikramda bulunmak istemiş.
Tabi ben ne olursa olsun bir teşekkür etme gereği hissettim, tam o tarafa doğru gidiyordum ki, baktım yanıma geldi izin istemeden oturdu, oturur oturmaz “Afiyet olsun, ben bu otelin sahibiyim beni tanımadın mı?” dedi.
Ben “Yok tanımadım” deyince şaşırdı. “Arapçan mükemmel ve Suriye lehçesiyle konuşuyorsun” dedi. Ben “Evet 11 yaşına kadar Şam’da yaşadım, 1974’ ten sonra da Türkiye’de.” “Evet evet ondan tanımadın beni” deyince ben “Siz kimsiniz?” diye sordum. “Ben merhum Hafız Esadın kardeşi Rıfat Esad’ım” dedi.O an için çok şaşırdım. İsmini çok duymuştum. Yaptığı darbeyi biliyordum, ama hiç görmemiştim. Biraz yüzüm kızardı ve memnun oldum diyerek kısa kestim otelden ayrıldım.
İşte Rıfat Esad’la bir kere bu şekilde karşılaşmıştık.
Ben şimdi sorarım bu çaldığı mallar, paralar kimin? Halkından çaldıklarını kimlerle yiyor ve keyif çatıyor? Bir diktatör ve onun kardeşi. İşte Suriye, işte Esad ailesi. Bunları sizlere aktarma ihtiyacı duydum çünkü bu ülkede hala Esad seviciler var. Onların gerçek yüzünü orda yaşayanlar bilir.
Birgün çaldıklarının ve yaptıklarının hesabını verecekler.
Şimdilik Allah’a emanet olunuz..