Ana SayfaGENELMarmara Denizi ve Bölgesi İçin Düğmeye Basıldı

Marmara Denizi ve Bölgesi İçin Düğmeye Basıldı

Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) yayımladığı Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi (MSÇB), Marmara Denizi ve çevresinin çevre, ulaşım, su, lojistik, altyapı, yangın gibi sorunlara kalıcı çözümler üretecek.

MSÇB hakkında Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım’a açıklamalarda bulunan MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Marmara bölgesinde bulunan tüm belediyelerin birbirleriyle koordineli olarak çalışmaları halinde Marmara’da tüm sorunların kalıcı olarak çözüleceğini belirtti.

Çevre hassasiyeti en ön planda tutulan Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi, Ulusal, yerel ve bölgesel olarak bölgenin geleceğine büyük katkı sunacak.

Türkiye’de bir ilk olarak 14 ili ve 5 kalkınma ajansını kapsayan bölgesel plan hakkında konuşan MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın “MSÇB ile Marmara Bölgesi’nin mevcut sorun ve potansiyellerinin değerlendirilmesi, gelecek öngörülerinin ve olası mekânsal gelişme stratejilerinin bölgesel ölçekte ele alınması hedeflenmiştir” dedi.

Marmara Bölgesi sınırlarını da aşan bir çerçeve belgesi olmasından bahseden Büyükakın “Marmara Bölgesi’nde bulunan illerin yanı sıra çevredeki 3 ilin daha dahil edilmesidir. MSÇB kapsamına, coğrafi tanımlamalara göre Marmara Bölgesi’nde yer alan 11 ile (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Sakarya, Çanakkale, Edirne, Yalova, Bilecik, Kırklareli) ek olarak kalkınma ajanslarının kapsamları esas alınarak Eskişehir, Bolu ve Düzce illeri de dahil edilmiştir. Bu sayede bölgeyle ilişkili 5 kalkınma ajansının çalışma alanı da kapsama alınmış, bütüncül bakışın sağlanması murat edilmiştir” dedi.

Mevcut durum çalışması; nüfus ve yerleşmeler sistemi, ekonomi ve özel uzmanlaşma bölgeleri, ulaştırma ve lojistik, enerji altyapısı ve doğal-kültürel yapı ve iklim değişikliği olmak üzere beş temel çalışma konusunda gerçekleştirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Mekânsal Strateji Planı Mevcut Durum Sentezi ve Mekânsal Değerlendirmeler” çalışmasında da faydalanılmış ve bulgular bölgeye özel olarak hazırlanmıştır.

MSÇB’de belirtilen alt bölgeler; “özgün odaklar”, “bölgedeki geçiş etkileşim bölgeleri” ve “bütünleşme aksları, bağlantılar ve koridorlar” olmak üzere üç farklı mekânsal temsil biçimi ile ele alınmıştır. Bu bağlamda özgün odaklar; doğal ve kültürel odaklar, turizm odakları, ulaşım ve lojistik odakları, üretim ve yenilikçilik odakları ile beşerî sermaye ve çekicilik odakları olmak üzere beş grupta değerlendirilmiştir. Ayrıca raporda sanayi, turizm ve ulaşım aksları ve koridorları tanımlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN