9.5 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 19, 2025

Çimento üretiminde enerji verimliliği artıyor

Must read

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma vizyonuna katkı sağlayacak önemli bir iş birliği, TSKB ve OYAK Çimento arasında hayata geçirildi. 75 milyon Euro tutarındaki yatırım kredisi ile Ankara Beypazarı’nda 115 MW kurulu güce sahip bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Ankara, Adana, Mardin fabrikalarında Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri kurulacak.

Bu stratejik iş birliği, Türkiye’nin 2050 net sıfır karbon hedefleri doğrultusunda enerji dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyor. TSKB tarafından sağlanan finansman, yalnızca yenilenebilir enerji üretimini değil, aynı zamanda üretim süreçlerinde enerji verimliliğini artırmayı ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Çimento sektöründe dönüşüm adımı

Türkiye’nin önde gelen çimento üreticilerinden OYAK Çimento, bu yatırımla birlikte çimento üretiminde çevresel sürdürülebilirliğe yönelik somut bir adım daha atmış oldu. Hayata geçirilecek olan atık ısı geri kazanım sistemleri sayesinde yılda 237.000 MWh enerji üretimi hedefleniyor. Böylece, fabrikanın enerji ihtiyacının yüzde 30’u geri kazanılmış ısıdan karşılanabilecek. Bu oran, mevcutta yüzde 9 seviyesindeydi.

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişini destekleyen finansman modellerinin önemine dikkat çekti. Bilgiç, sağlanan kredinin sadece enerji verimliliği açısından değil, aynı zamanda çimento sektörünün yeşil dönüşümünde bir dönüm noktası olacağını belirtti.

OYAK Çimento Genel Müdürü Murat Sela ise bu yatırımı, şirketin 2030 ve 2050 sürdürülebilirlik yol haritası doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi. Sela, üç şehirde kurulacak atık ısı geri kazanım sistemlerinin, üretim süreçlerinde enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı sağlayarak şirketin net sıfır hedeflerine katkı sunacağını söyledi.

Finans Ülke Direktörü Ali Onur Aygün de yatırımın uzun vadeli değer yaratma potansiyeline vurgu yaparak, çevresel sürdürülebilirliğin artık finansal sürdürülebilirliğin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi.

Net sıfır hedeflerine katkı

Söz konusu yatırım, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından onaylanan net sıfır taahhütleriyle uyumlu olarak planlandı. Bu yönüyle, hem TSKB’nin hem de OYAK Çimento’nun iklim risklerini azaltmaya yönelik kararlılığını pekiştiriyor. Aynı zamanda çimento sektörünün enerji yoğun yapısı göz önüne alındığında, bu tür yatırımların Türkiye’nin karbon ayak izini azaltma hedefinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Türkiye’nin iklim dostu sanayi dönüşümüne önemli katkılar sunan bu iş birliği, yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen desteğin artarak devam edeceğinin de sinyalini veriyor.

- Advertisement -spot_img

More articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Latest article