Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin Türkiye’de bulunduğunu söyleyen Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, bunların bugünkü piyasa değerinin trilyonlarca dolar olduğunu söyledi…
Türkiye’de yer altında bulunan en yüksek maden rezervi dolomit. İçinde kalsiyum karbonat ve sodyum karbonat barındıran ve bu özellikleri yüzünden cam ve seramik endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dolomit, nadir ve çok değerli bir kireç taşı olarak biliniyor. Bu madeni sırasıyla mermer, linyit kömürü, kaya tuzu, bor, ponza, blister, bakır cevheri izliyor. Altın da Türkiye’de yüksek rezerve sahip madenler arasında.
Gelir gerekenin altında
Türkiye’nin toplam yer altı maden kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin trilyonlarca dolar olduğunu belirten Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, “Maden zenginiyiz ama madenlerden gelirimiz maalesef çok düşük. Madenlerde yıllık gelirimizin 40-50 milyar dolara ulaşması gerekiyor. Yüzlerce sahanın ruhsatı var fakat rezerv tespiti ve işletmesi bulunmuyor” dedi.
Yüzde 100 katma değer
Milli ekonomiyi oluşturan en önemli sektörlerden birinin madencilik olduğunu özellikle vurgulayan Niziplioğlu, “Çıkarılan madenlerin yüzde 100’ü ülkeye katkı sağlar. Örneğin; otomotivde belli bir ithalata karşılık ihracat yapılıyor. Madenlerde ise neredeyse sıfır ithalatla ihracat yapma imkanı sağıyor. Ülke olarak acilen kalkınmamızın anahtarı madenlerin gün yüzüne çıkarılıp işlenmesinden geçiyor” diye konuştu.