Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılar 1 milyon dolar gayrimenkul yatırımı yaptıkları zaman Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını almaya hak kazanıyorlardı.
Bu miktar 19 Eylül 2018’den itibaren resmî gazetede yayınlanmasının ardından 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü.
Ülkemizde 500.000 dolar yatırım yapan veya 250.000 dolar bedelinde konut satın alan kişiler oturma izni değil doğrudan vatandaşlık verilmeye başlandı. Bu yolla başvuru yapan kişinin tüm ailesine Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaport ortalama 45 gün içerisinde teslim ediliyor.
Bunun üzerine gayrimenkul danışmanlığı yapan firmalar bunu bir promosyon edasıyla reklamlarla duyurmaya başladılar.
Bu onur kırıcı promosyon kampanyalarını kimi zaman havalimanında kimi zamanda emlak ofislerinin reklam panolarında görmeye başladık.
Geçtiğimiz yılın son aylarında bir emlakçının önünde bu promosyon reklamlarından birisini gördüğümde gerçekten çok üzüldüm.
Reklamda; “250.000 dolar değerinde gayrimenkul alanın kendisine ve ailesine Türk vatandaşlığı hediyedir” yazıyordu.
Bu gördüğüm bir utanç reklamı idi.
“Biz bu Türk kimliğini dedelerimizin şehadet şerbeti içmesiyle aldık beyler siz parayla vatandaşlık satamazsınız. Bu ülkede iktidar olsun muhalefet olsun alayının bu konuyu gündeme getirmesi gereklidir”
Siz bana 250.000 dolar değil 250.000.000 dolar verseniz ben vatandaşlığımdan vazgeçmiyorsam siz bu vatandaşlığı nasıl gazete alana hediye veriyormuş gibi promosyon şeklinde verebilirsiniz?
Bu düşünceler içerisinde 26/12/2019 tarihinde durumu hemen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir dilekçe ile bildirerek, ivedi şekilde gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettim.
Başvuru dilekçemde; “Bir emlak danışmanlığı ofisinin önünde “250.000 dolar ev alana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilecektir” ilanı yapıştırmasının nedeni ve sebebi TBMM”dir. Sayın vekillerimize seslenmek istiyorum. Biz bu şerefle taşıdığımız kimliğimizi dedelerimizin canlarını feda etmesi sonucu elde ettik. Bu çalışmanın yeniden gözden geçirilmesini istiyorum. Emlakçının önüne bu tarz bir reklam koyması bir utanç kaynağıdır. Parayı vererek vatandaşlık verilemez. Akademisyen, bilim adamı, yatırımcı gibi kriterler olmadan para ver vatandaş ol projesi acilen rafa kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verdim.
Dilekçem işleme alındı ve Başkanlık divanı yabancılara para karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesini eleştirdiğimi belirterek, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü İmzalı cevap yazısında TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyon tarafından başka bir işlem yapılamayacağına karar verilmiş.
DİLEKÇEYE GELEN CEVABI KAMUOYUNUN TAKDİRİNE SUNUYORUM.
“DİLEKÇİNİN İSTEĞİ VE BAŞKANLIK DİVANI KARARI
Dilekçi: Yabancılara para karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesini eleştirmektedir.
6.4.2010 tarihli ve 27544 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 20’nci maddesi aşağıdaki şekildedir.
“Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler
MADDE 20 – (1) Kanunun 12 nci maddesinde sayılan hallerde yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilir.
(2) (Ek: 12/12/2016-2016/9601 K.) (1) Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:
a) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,
ç) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
d) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen
e) (Ek: 13/3/2017-2017/10008 K.; Değişik: R.G. 19/9/2018-30540 -CK-106/1 md.) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.”
Gereği Düşünüldü: Dilekçe konusu husus Dilekçe Komisyonunun yetki ve görev alanına girmediğinden bu aşamada, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi.