9 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 15, 2025

Sektörün Önde Gelenleri Yeşil Çelik Zirvesi 2025’te Buluştu

Must read

Çelik endüstrisinin geleceğine yeşil enerjinin yön vereceği tarihi bir buluşma İstanbul’da gerçekleşti. “Yeşil Çelik Zirvesi 2025”, kamu, sanayi, finans, enerji ve teknoloji dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek karbonsuz üretim hedefi için güç birliği mesajı verdi. Zirvede, döngüsel ekonomi, Sınırda Karbon Mekanizma Düzenlemesi (SKDM) ve Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) uyum gibi kritik başlıklar masaya yatırıldı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Sektör olarak sürdürülebilirlik, ileri teknoloji ve verimlilikle elde edilen bu yeni döneme göre topyekûn dönüştürülmeliyiz” çağrısında bulundu. Zirve, çelik sektöründe karbonsuz üretim yol haritasının çizildiği, iş birliklerinin genişletildiği ve Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki vizyonunun sergilendiği önemli bir platform oldu.

Sektörün Devleri İstanbul’da Buluştu

SteelData organizasyonu ve Tosyalı Holding’in ana sponsorluğunda 13 Mayıs Salı günü İstanbul Emaar Adres Hotel’de düzenlenen “Yeşil Çelik Zirvesi 2025”, çelik endüstrisinin yeşil dönüşüm sürecine odaklandı. Otomotiv, beyaz eşya, makine ve inşaat gibi çelik yoğun sektörlerin yanı sıra yeşil enerji, teknoloji, finans ve akademi dünyasının temsilcileri de zirveye yoğun ilgi gösterdi.

Katılımcılar, karbonsuz üretim teknolojileri, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), karbon nötr hedefleri ve sektörel iş birlikleri gibi hayati konuları derinlemesine tartıştı. Zirveye Tatçelik, Ekinciler Demir Çelik, Süperref Gümüş, RedSun Enerji, Metsims ve Danieli Group gibi sektörün önde gelen firmaları da sponsor olarak destek verdi. Yerli ve yabancı uzmanlar, çelik sanayinin karbonsuzlaşma sürecini mevcut üretim modelleri ve gelecekteki olası değişimler bağlamında çok yönlü olarak ele aldı.

Tosyalı’dan Küresel Pazardaki Değişime Vurgu

TÇÜD ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, açılış konuşmasında küresel pazardaki dönüşüme dikkat çekerek, “Dünya, küresel tek bir pazardan ziyade giderek daha parçalı ve bölünmüş pazarların olduğu bir yapıya doğru evriliyor. Çin ve ABD arasındaki küresel rekabet de bu dönüşümü tetikliyor. Bize düşen ise kendi iç dinamiklerimizi güçlendirmek ve akılcı çözümler üretmektir” ifadelerini kullandı.

Küresel çelik endüstrisinin sera gazı emisyonlarının %7’sinden sorumlu olduğunu belirten Tosyalı, dünya genelinde çelik üretiminde kullanılan enerjinin %73’ünün hala kömür kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Hurda ile üretim yapan tesislerin oranının ise sadece %14 olduğunu vurgulayan Tosyalı, emisyonların azaltılması için temiz enerji ve teknolojilere daha fazla yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle güneş gibi temiz enerjinin sanayide daha fazla yaygınlaşmasının ve bu alandaki standartların önemine işaret etti.

Tosyalı Holding’in sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına da değinen Fuat Tosyalı, “Yatırımlarımızın üç temel merkezi var: Sürdürülebilirlik, verimlilik ve ölçek. Bu doğrultuda, Tosyalı olarak odaklandığımız temel alanlardan biri GES yatırımları ve üretimde hidrojen kullanımıdır. Dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip bir şirket olarak güneş enerjisi yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. 2023 yılında tamamladığımız 2,5 milyar dolarlık yassı çelik tesisimizle, Türkiye’nin 4 milyon tonluk yassı çelik ithalatını ortadan kaldırırken, değerli çelik ihracatına da önemli bir katkı sağlamaya başladık” şeklinde konuştu. Tosyalı, konuşmasının sonunda sektöre, sürdürülebilirlik, ileri teknoloji ve verimlilikle şekillenen bu yeni döneme uyum sağlama çağrısında bulundu.

SteelData’dan İş Birliği Vurgusu

SteelData Yöneticisi Şahap Ataman ise zirvede yaptığı konuşmada, çelik sanayine rehberlik etmek ve sürdürülebilirlik anlayışını yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen etkinliğin, sektörde iş birliği oluşturmak adına önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı. Ataman, “Karbon ayak izimizi azaltırken rekabet gücümüzü koruyabilir, hatta gelişmiş teknolojilerle sektörümüze yeni bir dinamizm kazandırabiliriz. Bu süreçte cesur adımlar atmalı, ortak çözümler geliştirmeli ve deneyimlerimizi paylaşmalıyız” dedi.

Panellerde Karbonsuz Üretim ve Mevzuat Masaya Yatırıldı

Zirvenin ilk panelinde “Karbonsuz Üretim, Geleceğin Hammaddeleri ve Teknolojileri” başlığı altında sektördeki teknoloji dönüşümü ele alındı. Arthur D. Little Middle East Kıdemli Danışmanı Cansın Çehiz, demir çelik endüstrisinin karbonsuzlaşma sürecindeki küresel dinamikleri değerlendirirken, Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) üretiminin düşük karbonlu önemli bir çözüm olarak öne çıktığını belirtti. Hydnum Steel Strateji Direktörü Fernando Pessanha ise şirketlerin karbonsuzlaşma stratejilerini anlatarak sürdürülebilirlik anlayışlarını “3×100 ve 3×0” çözümüyle özetledi: %100 yenilenebilir enerji, %100 döngüsellik ve %100 dijitalleşme ile sıfır emisyon, sıfır temiz su kullanımı ve sıfır atık. Danieli Group Başkan Yardımcısı Andrea Diasparro da elektrikli fırın teknolojilerinin sunduğu yeniliklere dikkat çekerek, karbonsuzlaşma sürecinin detaylı emisyon takibi ve yapay zeka destekli esnek üretimle ele alınması gerektiğini vurguladı.

“SKDM, ETS, Mevzuat, Uyum Süreci ve Beklentiler” başlıklı ikinci panelde ise Kocaer Çelik Genel Müdürü Mehmet Çakmur moderatörlüğünde Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Gülizar Yavaş, ATP GreenX Genel Müdürü Tuğba Sarı, Metsims CEO’su Dr. Hüdai Kara ve Çevre Bakanlığı Uzmanı Aydın Sargın, sektördeki mevzuat değişikliklerini ve uyum süreçlerini değerlendirdi. Gülizar Yavaş, AB’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın Türkiye’ye etkilerini ve çelik sektörünü bekleyen yeni düzenlemeleri aktarırken, Tuğba Sarı karbon kredileri ve yeşil enerji sertifikalarıyla dönüşüm fırsatlarını paylaştı. Dr. Hüdai Kara, sınırda karbon düzenlemesi sürecine dikkat çekerken, Aydın Sargın Türkiye’nin emisyon ticaret sisteminin mevcut durumu hakkında bilgi verdi.

Sıfır Karbon Deneyimi ve Yenilenebilir Enerjinin Rolü Tartışıldı

Zirvenin sonraki panellerinde “Sıfır Karbon Deneyimi, Teknolojiler ve Uygulamalar” ve “Yenilenebilir Enerji ve Hidrojenin Rolü” başlıkları altında Avrupa’daki iyi uygulamalar, transfer edilebilir teknolojiler ve yenilenebilir enerjinin çelik sektöründeki potansiyeli ele alındı. Stegra Ticari Direktörü Stephan Flapper ve SMS Group Yeşil Çelik Direktörü Dr. Tim Ochel, şirketlerinin yeşil çelik üretimine yönelik stratejilerini ve teknolojilerini paylaşırken, İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Proje Koordinatörü Dursun Baş, Türkiye çelik sektörünün karbonsuzlaşma politikalarına yönelik raporlarının bulgularını aktardı.

“Yenilenebilir Enerji ve Hidrojenin Rolü” panelinde ise Ekstrametal Genel Müdür Yardımcısı Dr. Arda Çetin, Ember Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş, YEO Teknoloji Enerji Direktörü Sami Serin ve Linde Gaz Türkiye İG Direktörü İsmail Erilhan, yeşil hidrojenin ve güneş enerjisinin çelik sektöründeki potansiyelini ve Türkiye’nin bu alandaki hedeflerini değerlendirdi. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çeken analistler, yenilenebilir enerjinin karbonsuz üretim hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynayacağını vurguladılar.

- Advertisement -spot_img

More articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Latest article