Ana SayfaHABERLERSanayi işletmelerinde enerji etütleri yapıldı

Sanayi işletmelerinde enerji etütleri yapıldı

Enerji verimliliği önlemleri alarak ve enerji verimli teknolojiler kullanarak etkin bir enerji yönetimi oluşturulması için sanayi kuruluşlarını teşvik etmeyi, böylece sanayide enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projede:
– OSB’lere ekipman desteği ve enerji verimliliği eğitimleri,
– Eğiticilerin eğitimi,
– Enerji yönetimi sistemi kurulmasına dair eğitimler,
– Enerji etüt kılavuzları, basılı ve görsel enerji verimliliği eğitim materyalleri, sektörel rehber kılavuzları ve raporların hazırlanması,
– Örnek detaylı enerji etütlerinin yapılması,
– Enerji verimliliği portalının güncellenmesi,
– Enerji Yönetim Sistemlerinin yaygınlaştırılması,
faaliyetleri gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, UNDP ve UNIDO uzmanlarının gerçekleştirdiği proje faaliyetlerinde yabancı eğitmenlerle de uluslararası tecrübe ve örneklerin aktarılması sağlanmış oldu.
Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin, OSB’lerin ve sanayi kuruluşların aktif paydaş olduğu projede sanayide enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik altyapı ve kapasite artışı sağlanmıştır.
Gerçekleşen 485 sanayide enerji verimliliği uygulaması sayesinde yıllık 111.722 TEP (ton petrol eşdeğeri) enerji tasarrufu sağlanmış oldu.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Müsteşarı Sayın Fatih Dönmez, UNIDO Program Direktörü Sayın Marco Matteini, UNDP Ülke Direktörü Sayın Claudio Tomasi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can proje kapsamında başarılı enerji verimliliği faaliyetleri yürüten öncü sanayi kuruluşlarına, ayrıca programı başarıyla tamamlayan danışmanlara ve mühendislere sertifikalarını verecek.
Sertifika alacak firmaların isimleri ise şöyle:
– Arçelik A.Ş.
– Zorlu Tekstil
– İGSAŞ İstanbul Gübre San.
– Esan Eczacıbaşı
– Kaleseramik
– ISUZU
– Mercedes Benz
– Kardemir
– PETKİM
– Ege Çelik
– Orta Anadolu Tekstil
– Sanko Holding Süper Film
– Akdaş Döküm
– Ateş Çelik
– Befesa Silverment
– Bursa Çimento
– İzmir Demir Çelik
– Kartal Halı
– Özen Mensucat
– Serdar Plastik
– Toyo Mürekkep
– Yıldız Entegre
– Zahit Alüminyum
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Müsteşarı Sayın Fatih Dönmez; Türkiye toplam nihai enerji tüketiminin yaklaşık %32’sinin gerçekleştiği sanayi sektörünü, enerji verimliliği açısından önemli ilerlemelerin kat edildiği, ancak hâlâ pek çok iyileştirmenin yapılabileceği bir alan olarak tanımladı.
Sanayi işletmelerinde enerji etütleri yapıldı.
Proje kapsamında enerji ön etüt rehberi ve kontrol listesi geliştirilerek, 9 sanayi tesisinde ön etüt çalışması gerçekleştirildi.
Enerji etütlerinin prosesleri de kapsayacak şekilde ve daha derinlemesine bir yaklaşımla yapılabilmesi için, sektörel bazlı detaylı etüt metodolojileri geliştirildi. Demir-Çelik, Çimento, Kâğıt, Seramik, Cam, Tekstil, Gıda olmak üzere 7 sektör için rehber ve kontrol listesi hazırlandıktan sonra, bu sektörlerde faaliyet gösteren 14 sanayi tesisinde detaylı enerji etütleri tamamlandı.
OSB’ler test ve ölçüm ekipmanları ile desteklendi.
OSB’lerde enerji yönetim birimlerinin kapasitesini güçlendirmek amacıyla 11 farklı şehirdeki OSB’ye eğitimler verildi. Bu eğitimler, proje kapsamında tahsis edilen infrared kamera, infrared termometre, ultrasonik sıvı ölçer, enerji analizörü, çok fonksiyonlu HVAC cihazı, baca gazı analizörü, ultrasonik sızıntı dedektörü, takometre, iletkenlik ölçer gibi test ve ölçüm cihazlarıyla desteklendi. Ayrıca ölçüm cihazlarının kullanımı ile ilgili filmler hazırlanarak bilgiye daha fazla kişinin erişimi sağlanmış oldu.
Bundan sonraki süreçte OSB’lerin enerji yönetim birimlerinde görevli personeli tarafından bu ekipmanlar kullanılacak, ölçüm verileri değerlendirilecek, çıkan sonuçlara göre enerji verimliliği, enerji yönetim sistemi gibi konularda alınması gereken tedbirler belirlenecek.
Sanayi işletmelerinde Enerji Yönetim Sisteminin yaygınlaştırılması sağlandı.
Her biri 9 ay süren iki faz şeklinde 60 endüstriyel tesiste ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kuruluşu gerçekleştirildi. Sanayi işletmelerinde enerji yönetim sisteminin yaygınlaştırılması, böylece tesis düzeyinde enerjiye bütüncül bir anlayışla yaklaşılması, enerjinin daha yakından izlenmesi ve enerji verimliliğinin her aşamada iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Eğitimlerle 2000’den fazla mühendise ulaşıldı, güncel rehber ve yayınlar hazırlandı.
Sanayi işletmelerinden enerji hizmet sağlayıcılarına, OSB’lerden enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine birçok kurum ve kuruluşa yönelik enerji verimliliği konusunda toplantı ve eğitimler gerçekleştirildi. Enerji yönetim sistemleri, enerji etütleri, kıyaslama, finansal mekanizmalar, ölçüm cihazları, ölçüm teknikleri, projelerin teknik ve finansal analizleri, enerji performans yönetimi gibi konularda gerçekleştirilen eğitimlere 2.104 kişi katıldı.
Pompa, fan, basınçlı hava ve buhar sistemlerinin optimizasyonu ile ilgili çeşitli kitaplar ve Enerji Yönetim Sistemi İçin Pratik Rehber, Ön Etüt Metodolojisi gibi yayınlar hazırlanarak enerji konusunda çalışan profesyonellere, danışmanlara, enerji yöneticilerine, sanayi işletmelerine ve ilgili derneklere dağıtıldı.
Sanayi tesislerinde 485 enerji verimliliği uygulaması gerçekleştirildi ve bu sayede yıllık 111.722 TEP (ton petrol eşdeğeri) enerji tasarrufu sağlanmış oldu. Böylece sanayiden kaynaklanan 645.474 ton karbondioksit azaltımı yapılmış oldu.

Faselis/Türkiye’de Enerji

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN