Ana SayfaHABERLERHurda lastikler ekonomiye kazandırılıyor

Hurda lastikler ekonomiye kazandırılıyor

Attığı her adımda çevre bilinciyle hareket eden AKO Grup, daha yaşanabilir bir dünya için ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin geri dönüşümünü gündeminin ilk sıralarında tutuyor. AKO Grup’un Ankara’da yer alan Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi’nde atık lastikler geri dönüştürülerek ülke ekonomisine sunuyor, karbon salımını azaltıyor.

Kullanım ömrü dolmuş lastikler, doğaya atık olarak bırakıldığında binlerce yıl çözünmüyor ve çevreye zarar vermeye devam ediyor. Bunun için atık lastiklerin kullanım ömrünü tamamladıklarında geri dönüştürülmesi büyük önem taşıyor. Geri dönüştürülmediğinde çevre, sağlık, yanma tehlikesi ve maddi açıdan tehlike arz eden lastikler, geri dönüştürüldüğünde ise çok geniş yelpazede kullanılabiliyor. Avrupa’nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi’ne sahip AKO Grup, yıllık 75 bin ton lastik atığı ayrıştırılarak yeniden kullanılabilir yarı mamule dönüştürebiliyor. Dönüştürülen atık lastiklerden elde edilen rejenere kauçuk ve çelik gibi sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu nitelikli ham madde olarak üretime kazandırılıyor. Bu sayede, bir yılda 280 bin ton karbon salımını engelleyen AKO Grup, ekonomiye ve çevreye katkı sağlıyor.

“Çevresel etkilere yönelik somut bir adım attık”

Geri dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan“AKO Grup olarak, iklim krizinin etkilerinin giderek belirginleştiği günümüzde, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yasal yükümlülüklere uyumlu, çevreye duyarlı bütünsel bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu çerçevede kurduğumuz Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi’nde, atık araç lastiklerini çevreye zarar vermeden ayrıştırıp farklı alanlarda kullanılabilir hale getiriyoruz. Lastik yaklaşık bin yıl toprak altında yok olmuyor, bu nedenle lastikleri çeşitli işlemlerden geçirerek ayrıştırıyoruz ve ekonomiye yeniden kazandırıyoruz. Ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen granüller, suni çim futbol sahasında zemin malzemesi, yürüyüş yolları, koşu pistleri ve rekreasyon alanlarında yer karosu olarak kullanılıyor. Pirolitik yağ ise jeneratörlerde yakılarak elektrik elde edilmesinde, rejenere kauçuk da otomotiv yan sanayinde ve izolasyon malzemesi olarak tercih ediliyor. Geri kazandırılamayan ÖTL’ler ise yüksek kalorifik değeri ve fosil yakıtlara göre daha az karbon ihtiva etmesi nedeniyle çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılabiliyor” diye konuştu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN