Yenilenebilir enerji sektörünün lider sivil toplum kuruluşlarından GÜYAD, bugüne kadar kullandığı ‘Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği’ ismini ‘Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği’ olarak değiştirdiğini açıkladı. Sadece güneşe değil yenilenebilir enerjinin tamamına hitap etmek amacıyla alınan ve ‘Büyük Dönüşüm’ olarak adlandırılan bu karar sonrası kurum isminin kısaltması ise artık yerleşik bir marka olması nedeniyle değişmeyecek; GÜYAD olarak kalacak.
Kurulduğu 2017 tarihinden bugüne kadar yalnız güneş değil yenilenebilir enerjinin tüm alanlarına etki eden düzenleme ve çalışmalarda aktif rol oynayan GÜYAD Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği; bundan sonraki yol haritasını ‘yenilenebilir enerjiyi dernek isminden başlayarak kapsamak’ amacıyla isim değişikliğine gitti.
Genel Kurul gündeminin ele alınması ve yönetim ve denetim kurulu seçimlerinin yapılmasının ardından yeniden GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen GÜYAD Başkanı Cem Özkök, kuruldukları günden bu yana yenilenebilir enerjinin tüm alanlarına fayda sağlayacak çalışmalar içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Önümüzdeki on yıllarda en çok yatırım yapılacak enerji alanının ‘yenilenebilir enerji kaynakları’ olduğunu artık net olarak biliyoruz.‘Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD’ adıyla faaliyete başlayan derneğimiz kurulduğu günden bu yana yalnızca güneş enerjisi sektörü için değil yenilenebilir enerjinin tüm alanları için yapılan çalışmalarda yer aldı, ülkemizde yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için yapılan çabalardan hiçbir noktada geri kalmadı. Zaten yola çıkarken de amacımız ‘ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının ve yatırımcılarının hak ettiği yere gelmesi ve uygun yatırım ikliminin oluşması için faaliyet göstermek’ olarak belirlenmişti. GÜYAD 4. Olağan Genel Kurulu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de toplantıya video konferans yoluyla bağlanarak sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Dönmez, Türkiye’nin güneşten elde ettiği elektrik üretiminin son bir yılda yüzde 50 oranında arttığını belirterek salgının etkilerine karşın güneş enerjisinin geleceğine dair büyük beklentileri olduğunu söyledi. 10 yıl öncesine göre güneş enerjisi maliyetlerinin en az 5 katı oranında azaldığına dikkat çeken Dönmez, 2030’a kadar güneş enerjisi alanında yılda ortalama yüzde 10 büyüme beklendiğini ve güneşin büyümenin merkezinde olduğunu sözlerine ekledi. 12 Nisan günü günlük elektrik üretiminin yüzde 8’inin elektrikten sağlandığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz haftalarda başvuruları alınan güneş YEKA ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de mini YEKA’da 709’dan fazla başvuru aldıklarını ve alınan tekliflerle ilgili kesin bir takvim vermemekle birlikte çalışmaların devam ettiğini, Nisan ayı içerisinde bu yarışmaların tamamlanabileceğini belirtti.
Toplantıya yine video konferans aracılığıyla katılan EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan da hibrit projelerle ilgili düzenlemeler hakkında açıklama yaptı. Hibritle ilgili yönetmelik değişikliğinin 3 hafta içinde kurula gelmesini beklediklerini söyleyen Daştan, “Biz de bir an önce güneşi şebekeye bağlamak istiyoruz. EPDK olarak şebeke kapasitelerini zorladığımızın farkındayız ancak zannediyorum saha usulleri yasası yürürlüğe girdikten sonra birkaç hafta içerisinde ivme kazanacağımızı düşünüyorum” dedi.