Ana SayfaGENELEnerjisa’dan kadınlara ve balıkçılığa enerji katkısı

Enerjisa’dan kadınlara ve balıkçılığa enerji katkısı

Enerjisa Enerji, Adana Karataş Belediyesi ve Karataş Su Ürünleri Kooperatifi iş birliğiyle hayata geçirilen “Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek Projesi” ilk yılını başarıyla tamamladı. Bölge halkının balıkçılıkla geçimini sağladığı Karataş’ta denizel kirliliği önlemek, kadınların ekonomik hayata katılımını artırmak ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen proje, çevre ve sosyal faydayı aynı potada birleştiriyor.

Denizden Kadınlara Uzanan Döngüsel Ekonomi Modeli

Proje kapsamında Karataş Limanı’nda hayata geçirilen Atık Toplama ve Geri Kazanım Merkezi, denizel atıkları toplayarak geri dönüştürme ve yeniden kullanım süreçlerini başlattı. 9 ayda 15 ton balık ağı toplanırken, bu ağlar bölgedeki kadınların elinde sıfır atık projelerine dönüştü. Enerjisa’nın verdiği tasarım ve markalama eğitimleriyle kadınlar, ileri dönüşüm ürünlerinden gelir elde etmeye başladı. Kadınların ağ örme ve tamir işlerini ergonomik bir şekilde yapabilmeleri için İzmir Ekonomi Üniversitesi ile geliştirilen taşınabilir ağ örme standı da projeye damga vurdu.

Yenilenebilir Enerjiyle Gelen Tasarruf

Enerjisa tarafından kurulan Güneş Enerji Santrali sayesinde kooperatifin enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Yıllık 23 ton karbon salımının önüne geçilirken, enerji tasarrufu balıkçılık sektörünün maliyetlerini düşürdü. Özellikle buz üretiminde sağlanan tasarruf, balıkçılara önemli ekonomik avantajlar sundu.

Kadınlara Güç, Balıkçılığa Sürdürülebilirlik

Kadın balıkçılara yönelik düzenlenen ağ tamiri ve ağ örme atölyeleri, sektörde kadın emeğini görünür kılarken, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırıyor. Ayrıca kadınların ekonomik bağımsızlığını güçlendiren bu adımlar, toplumsal cinsiyet eşitliğine de katkı sağlıyor.

Geleceğe Güçlü Adımlar

Projenin birinci yıl etkinliğinde konuşan Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, kadınların balıkçılıktaki rolünün önemine dikkat çekerken, Magarsus Kadın Kooperatifi ile sektöre uzun vadeli katkılar sunmayı hedeflediklerini belirtti. Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu ise, projeyi ulusal çapta tanıtarak çevreye duyarlı ekonomik modeller geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Adana Karataş’taki bu çok boyutlu model, balıkçılık sektöründe sürdürülebilirliği teşvik ederken, kadınların ekonomik hayattaki yerini güçlendiren bir başarı hikayesi olarak dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN