Ana SayfaEKONOMİEnerji yatırımlarında geleceğe yönelik öngörüler

Enerji yatırımlarında geleceğe yönelik öngörüler

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve Dicle Üniversitesi işbirliğinde “AB-Türkiye Güneş Enerjisi Konferansı” düzenlendi.

Konferansın açılış oturumuna, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Hasan Maral, Ticaret Borsası (DTB) Başkan Vekili Şeyhmus Ayhan, DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Metin Aslan, Mesut Altın, yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, petrol ve doğalgaz gibi kaynakların yok denecek kadar az olduğu ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikle güneş enerjisinin büyük önem arz ettiğini söyleyerek, bu kaynaktan daha fazla nasıl yararlanabileceğimiz konusunda araştırmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise dünya nüfusunun hızla arttığını, buna karşılık gıda ve enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki yıllarda bu iki konunun bizlere sorun yaratabileceğini, dolayısıyla sınırlı enerji kaynaklarına sahip Türkiye gibi ülkelerin mevcudu en iyi kullanmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül konferansın ev sahibi olarak gerçekleştirdiği konuşmasına, konferansın akademisyenler ve konunun uzmanlarınca yapılan kapsamlı tespit ve önerilerin bilim camiası ve kamuoyu ile paylaşma ortamı oluşturduğunu söyleyerek başladı. Ülkemiz ve dünya genelinde büyük enerji sorunlarının olduğunu, hâli hazırda kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklarının hızla azaldığını ve bu enerji türünün çevreye de ciddi zarar verdiğini belirten Gül, güneş enerjisinin diğer türlere göre avantajlarını sıralayarak, bunun bol, tükenmeyen ve en temiz enerji kaynağı olduğunu belirtti ve özellikle ülkemiz örneğindeki gibi petrol ve doğal gaz konusunda dışa bağımlı ülkeler için güneş enerjisinin yaygın bir şekilde kullanımının büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yıllık 3000 saat civarındaki güneşlenme süresiyle bu kaynağın kullanımı için oldukça uygun bir yer olduğu bilgisini veren Rektör, Üniversite olarak, çalışmalarında şehir ve insan yaşamını ilgilendiren, insan sağlığı, doğal çevrenin korunması, enerjinin rasyonel kullanımı gibi kavramları referans aldıklarını, amaçlarının toplumsal gelişme ve çağdaş yaşamın gerektirdiği yeterli enerji tüketim değerlerini ve temiz bir ortamda yaşam kalitesini artırmak için çalışmak olduğunu vurguladı. Dicle Üniversitesi, enerjinin verimli kullanımı, çevrenin korunması bilincinin geliştirilmesi, bilginin paylaşılması ve enerjinin sağlıklı üretiminin önemine inanmakta ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmektedir diyen Prof. Dr. Gül, konferansın hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek, 21. yüzyılda önemi artan güneş enerjisi konusunun kapsamlı olarak ele alınacağı, teorik bilgilerle birlikte uygulamadaki avantaj ve dezavantajların da tartışılacağı konferansın hayırlı olması dilekleriyle sözlerini tamamladı.

“Enerji Politikalarında ve Yatırımlarında Geleceğe Yönelik Öngörüler” adlı bildirisinin sunumun yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, dünyada toplam elektrik üretiminin %65’ini kömür ve doğalgaz kaynaklı üretimin oluşturduğunu söyledi. Yenilenebilir enerjinin uygulamada iki temel problemi bulunduğunu bunlardan ilkinin kaynak bazında yaşanan süreksizlik, ikincisinin ise teknolojik anlamda karşımıza çıkan düşük verimlilik olduğunu belirten Şahin, özetle süreksizlik ve düşük verim teknolojileri bir anlamda yenilenebilir enerjilerin birlikte kullanımını zorunlu hale getirmektedir dedi.

Makine Mühendisi Murat Kaplaner, “Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Potansiyeli, Yatırımları ve İlgili Mevzuat” adlı bildirisinde Türkiye’nin, OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği, dünyada 2002 yılından bu yana elektrik ve doğal gazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olduğunu belirterek önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz biçimde kullanmak durumunda kalacağımız yenilenebilir kaynaklar konusundaki yatırım mevzuatı konusunda bilgiler verdi.

Konferans çeşitli üniversitelerden gelen ve yenilenebilir enerji konusunda uzman akademisyenlerin sunumlarıyla tamamlandı.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ / TÜRKİYE’DE ENERJİ

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN