Ana SayfaKÖŞE YAZARLARIAkıllı şehir yolculuğu 15

Akıllı şehir yolculuğu 15

“Balıkesir”

‘Veriye dayalı’ sürdürülebilir, yenilikçi ve akılcı teknolojilerle gelişen büyüyen önceliği insana hizmet olan şehir…

Bugünkü durağımız, 2019 yılında göreve gelen Başkan Yücel Yılmaz’ın mottosu doğrultusunda ‘veriye dayalı’ sürdürülebilir, yenilikçi ve akılcı teknolojilerle gelişen büyüyen ve bu kapsamda akıllı şehir teknolojilerinin değerinin vurgulanmaya başlandığı teknolojinin şehir hayatı ile harmanlanarak, şehir paydaşlarının hizmetine daha iyi yaşanabilir hayatlar için sunulduğu ‘Akıllı Şehir Balıkesir’.

Gelin şimdi, bu bağlamda Akıllı Şehircilik Kongresine tamamen kendi öz kaynakları ile geliştirdiği, veriye dayalı kent yönetim modeli baz alınarak üretilen proje ile katılan ve tanıttığı proje göz dolduran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı şehir yol haritasına bu proje ile başlayarak devamına da bir göz atalım:

Projede maket prototip üzerine yerleştirilen sensörler ve IoT cihazlar ile yapay sahadaki çevresel etmenlerden (yol bozukluğu, gürültü seviyesi, hava kirliliği ve yolcuğu yoğunluğu) toplanan verilerin canlı ortamda ekrana yansıtılması sağlanmıştır.

Çok sayıda katılımcının takdirini toplayan proje ile 2 etaplı yarışmanın ilk etabı başarı ile geçilerek ikinci etaba katılmaya hak kazanılmıştır.

Bu projede hedeflenen amaçlar;

• İnsan gücü faktörü olmaksızın sorunları en kısa sürede tespit etmek,

• Kamu kaynaklarını etkin ve doğru kullanmak,

• Daha yaşanabilir bir şehir için şehirden gelen sese kulak vererek sorunlara kalıcı çözümler üretmek,

şeklinde ortaya konulmaktadır.

Ve bu proje ile veriden üst düzeyde sürdürülebilir sonuçların elde edileceği “Veriye Dayalı Kent Yönetimi” projesinin temelleri atılmıştır.

Bu proje ile kamu araçlarına yerleştirilecek IoT sensörler ile toplanan veriler yapay zeka algoritmaları ile işlenerek sorunlu bölgeler tespit edilecek ve harita üzerinde lokasyon bazlı görüntülenecek.

Bu veriler, karar vericilere veriye dayalı politika üretmelerinde yol gösterecek. Geçmişe dönük veriler sayesinde yapılacak müdahalelerin yaratacağı etki simule edilebilecek.

Örneğin yolcu hareketleri analiz edilerek mevcut bir durak noktasının kaldırılmasının yaratacağı etki sanal ortamda görülebilecek.

Yolcu hareketlerine göre sefer sayıları ve otobüs kapasitelerinin planlaması veriye dayalı olarak yapılabilecek.

7/24 aralık vermeksizin 444 40 10 nolu telefondan hizmet veren koordinasyon merkezi arayan şehir paydaşlarının ister belediye ile ilgili işlerinde olsun ister diğer kamu kurumları ile ilgili işlerinde olsun sorunlarının bürokrasiye takılmadan çözümlenmesine olanak sağlıyor.

SONUÇ:

Hedef belirleme, ihtiyaç giderme ve sorun çözme noktasında akıllı uygulamaların kentin geneline yayılarak veri toplanması ve veri akıllandırması, simülasyon ve stratejik analiz yapılmasını sağlayan “Veriye Dayalı Kent Yönetimi Projesi” ile verinin doğru analizini yapacak olan ve bundan elde edilecek bilgiyle sürdürülebilir, yenilikçi önceliği insana hizmet olan farklı projelerle daha da gelişen/gelişecek büyüyen/büyüyecek bir Akıllı Şehir Balıkesir.

Bu doğru bir yol günümüz ve sonrası için. Özellikle Dünyanın ve Ülkemizin COVID-19 pandemisiyle mücadelesinde doğru verinin çok daha önem kazandığı bir yaşam alanımız var. Anlamlı ve sürdürülebilir sonuçlar için doğru veriye ulaşmak önemli, bu anlamda aslında Veri Madenciliği yapılıyor Akıllı Şehir Balıkesir’de bütün dünyada yapıldığı gibi…

Yapılan “veri tabanlarında bilgi keşfi” olarak adlandırılan temeli iç içe geçmiş üç bilimsel disiplinden oluşan veri madenciliği:

• İstatistikler (veri ilişkilerinin sayısal çalışması),

• Yapay zeka (yazılım ve / veya makineler tarafından görüntülenen insan benzeri zeka)

• Ve makine öğrenmesi (verilerden tahmin yapmayı öğrenebilecek algoritmalar).

Ve Veri madenciliği teknolojisi sınırsız büyük veri potansiyelinden, bilgi işlem gücünden faydalanarak Dünyada ve Ülkemizde gelişmeye devam etmektedir.

Burada önemli olan Balıkesir gibi “Büyük Veriyi” kullanarak akıllı şehir yapılanmasında yol alan/alacak şehirlerimizin Ülkemiz tarafında sayılarının artmasının sağlanması olmalı. Çünkü bu gelecek nesillerin sürdürülebilir yaşamlarının olacağı insan odaklı yapıların oluşturulmasında önemli bir başlangıç noktası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN