Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’ne katıldı.
Türkiye’de bu yıl hizmete alınan elektrik üretim tesislerinin toplu açılışının, 2023 hedefleri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Albayrak, “2017, 2023 ve 2053 hedeflerimize ulaşma noktasında her yıl Türkiye olarak kamu ve özel hep birlikte çok ciddi yatırım gerçekleştirmek durumundayız. Bugün küresel anlamda baktığımızda birçok krizin, problemin yaşandığı bu ortamda 158 tesisimizin, yaklaşık 5 milyar dolarlık 5 bin 620 megavatlık kurulu gücün açılışını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşması için ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasında çalışmalara büyük özveriyle devam edildiğini dile getirerek, “Türkiye, enerjideki çalışmalarıyla bu alanda sessiz bir devrim gerçekleştirdi. 2002’de 31 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye bunu 2,5 kat arttırdı. Bugün 79 bin megavat olan bu kapasite yıl sonunda 80 bin megavatı geçmiş olacak.” diye konuştu.
Türkiye’nin ekonomide 2009 hariç, 29 çeyrek boyunca büyümeye devam ettiğini belirten Albayrak, bu büyümenin aynı oranda enerji alanındaki yatırımlarla desteklendiğini ve bugünden sonra enerji alanında bir üst lige çıkmak için stratejiler hazırlandığını söyledi.
Enerji alanında durmadan yatırımların süreceğine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:
“(Durmak yok yola devam) şuuruyla hareket eden bir iktidar olarak bugün geldiğimiz noktayla kesinlikle yetinmiyoruz. Büyük bir özveri gösterdik. Enerji Bakanlığı olarak milletimizden aldığımız güçle politikalarımızda yeni bir sayfa açıyoruz. Ülkemizin büyüme ve kalkınmasının desteklenmesi için enerji alanında da büyümeyi yeni bir stratejiyle hedefliyoruz. Bu stratejiyi iki temel üzerine inşa ediyoruz: Arz güvenliği ve teknoloji transferi. Hem doğalgaz hem de elektrik alanında arz güvenliğini garanti altına almak için makro planlarımız tamam, projelerimizi hayata geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Bu kapsamda daha çok yerli ve yenilenebilir sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması için sahaları açık eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. Termik santral kurulum şartını uygulayacak firmalar arasında en ucuz elektriği bize garanti eden firmalara veriyoruz. İş sağlığı, güvenliği ve çevrenin korunması konusunda da dünyanın en ileri yöntem ve teknolojilerinin kullanması amaçlanıyor.”
“Yıl bitmeden FSRU projesi hayata geçecek”
Türkiye’nin doğalgazda kaynak ülkeyle beraber yöntemleri çeşitlendirmeyi hedeflediğine dikkati çeken Albayrak, doğalgaz depolama tesisleri, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz terminalleri (FSRU) gibi birçok projede de adımların atıldığını hatırlattı.
Albayrak, bu yıl bitmeden Ege Bölgesi’nde bir FSRU projesinin hayata geçeceğini vurgulayarak, “Özel sektörle birlikte hayata geçecek projeden sonra benzer ikinci proje BOTAŞ’la gelecek yıl hayata geçecek. Doğalgaz depolamada da çalışmalar hızlandı. Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinde ocakta ilk kaverne gaz basarak projenin ilk kısmını hayata geçireceğiz. Yeni yılda depolama alanında depolama-tüketim oranını stratejik olarak amaçladığımız noktaya taşınması için daha büyük bir projenin startını açıklayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’yi enerji üssü haline getirmek, enerji talep artışına cevap vermek ve vatandaşın aldığı hizmet kalitesini arttırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Albayrak, “Batıda ne varsa doğuda da olması düsturuyla Türkiye’nin en ücra köşelerine doğalgaz ulaştırılması için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.
IMF kapılarından bugüne
Bakan Albayrak, Türkiye’nin, Çin’den sonra enerji talep artışında dünyada ikinci sırada bulunduğunu belirterek, “Ülkemizin dışarıdan ithal teknolojiye bağımlı kalarak büyümesini ve gelişmesini beklemek ve yetinmek ülke ve millete büyük bir haksızlık. Bu kapsamda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) uygulamasıyla Türkiye’nin teknoloji alanında da dünyadaki gelişmelere ayak uydurmasını ve bu alanda bir üretim üssü olmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Albayrak, elektrik enerjisindeki üretim portföyünün dengelenmesi için güneş enerjisinden hidroelektriğe, rüzgardan jeotermale, biyokütleden termik santrale kadar toplam bu 5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin büyümesine güç kattıklarını anlattı.
Açılışın değişen ve büyüyen Türkiye’nin en önemli resimlerinden biri olduğunu vurgulayan Albayrak, bir zamanlar IMF kapılarında bugün yapılan yatırımın sadece yüzde 10’u kadarlık bir miktar için borç almaya çabalayan bir Türkiye’nin, bugün dev bütçeli projelerin finansmanını kendi kaynakları ve yabancı kaynaklarla gerçekleştiren bir ülkeye dönüştüğünü söyledi.
Dünyada büyüklük olarak örneği olmayan sahaları, elektrik iletim altyapısı açısından hazır hale getirdiklerini ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:
“Yatırımcıya bu sahayı bedelsiz olarak vererek fabrika kurma ve 15 yıl süreyle Ar Ge yapma şartını kabul etmek hususuyla yine elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme yöntemiyle önemli bir yarışma modeliyle önemli bir adım atmaya başlıyoruz. Bu modelle 15 yıllık elektrik alım garantisi, Türkiye gibi büyük bir pazarda avantaj elde etme, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme kapasitesiyle yatırımcılar açısından önemli bir altyapı hazırlıyoruz. Ucuzlayacak elektrikle hem vatandaşımız kazanıyor hem de ARGE’yle ülkemiz kazanıyor. Dünyada fotovoltaik teknolojide tek parça olarak en büyük saha olacak bin megavatlık Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) bu yıl bitmeden hayata geçirmek için düğmeye basacağız. Bu alanda bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Rüzgar alanında da 2017’nin ilk çeyreğinde benzer bir ihale için adımımızı atacağız.”
Albayrak, elektrikte toplam 30 milyar lirayı aşan bir yatırımla elektrik iletim ve dağıtım altyapısını iyileştirmek için önemli adımlar atmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.
ENERJİ BAKANLIĞI / TÜRKİYE’DE ENERJİ
bu açılışlar daha da büyüyecek inanıyoruz!
bu açılışlar dahada büyüyecek!