Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bakanlık olarak insanların ulaşımda ve iletişimde yaşamını kolaylaştıracak “mega projeler”in hızlandırılacağını belirterek, “Hiçbir projemizde yavaşlama olmayacak. Gerekirse daha fazla çalışacağız ve projelerimizi insanlarımızın hizmetine sunacağız.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, yeni havalimanının 29 Ekim’de açılacağını, yeni havalimanına toplu taşımanın ise 2020’nin sonlarına doğru başlayacağını söyledi.
HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN 7 GÜN 24 SAAT ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ
İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Karadeniz’i ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak Kanal İstanbul Projesi’nin finansman modelinin en kısa zamanda netleştirilmesinin ardından bu yıl bitmeden ihale ilanına çıkılması talimatını verdiğini vurgulayan Turhan, bakanlığının bir diğer önemli projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda da çalışmaların 7 gün 24 saat esasına göre sürdüğünü bildirdi. Turhan, dünyanın en büyüğü olacak Türkiye’nin prestij projesi yeni havalimanını 29 Ekim’de hizmete alacaklarını hatırlattı.
YENİ İSTANBUL HAVALİMANI TÜRK EKONOMİSİNE 73 MİLYAR LİRALIK KATKI SAĞLAYACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk fazı hizmete açılacak havalimanında, günlük 3 bin 500 uçağın iniş-kalkış yapacağını ifade eden Turhan, havalimanının Türkiye ekonomisine 73 milyar liralık katkı yapmasının beklendiğini dile getirdi.
26 ŞERİT KAPASİTELİ OTOYOL İLE UZAKLAR YAKIN OLACAK
Tüm amaçlarının rahat, konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım sağlamak olduğunun altını çizen Bakan Turhan, “İstanbul’da 29 Ekim’de hizmete açmayı hedeflediğimiz büyük İstanbul Havalimanı projesine İstanbul şehir içerisinden ve yakın civarından ulaşımı sağlayacak olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin de 29 Ekim’de hizmet verecek olan kısmı, 2’inci kesim olarak adlandırdığımız OdayeriGaspören kısmında çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu kesim İstanbul Büyük Havalimanı’nın karayolu ulaşımı İstanbul şehir içerisindeki bağlantılarını sağlayacak olan 26 şerit kapasiteli bir otoyolu oluşturuyor. İstanbul Havalimanı’na ulaşımı sağlayacak 4 adet kavşağı barındırıyor. Proje aynı zamanda İstanbul’un gerek doğu yerleşimlerinde gerekse batı yerleşimlerindeki trafik hareketini diğer ulaşım altyapısı sistemleriyle de entegre etmiş olacak. İstanbul’un doğusundan gelen trafiğin Reşadiye Kavşağı ile Çamlık Kavşağı, Kurtköy Kavşağı. Batısında Odayeri Kavşağı, Mahmutbey Kavşağı 29 Ekim’de açmayı hedeflediğimiz Tayakadın ve Yassıören Kavşağı’yla İstanbul’un mevcut ulaşım altyapısında hizmet veren yollarıyla entegre olmuş olacak. Hedefimiz yıl sonuna doğru da Çatalca’yı ve Gebze’yi bu sisteme entegre etmeyi planlıyoruz” dedi.
YENİ HAVALİMANINA HASDAL’DAN, GAYRETTEPE’DEN VE HALKALI’DAN METRO SİSTEMİ İLE ULAŞILACAK
Bakan Turhan, yeni havalimanına toplu taşıma ile ulaşım konusuna da değinerek, “İstanbul’a çok önemli değer katacak olan İstanbul Havalimanı projemiz hizmete açıldığında hava ulaşımında da yaşanan sorun ve sıkıntılar önemli ölçüde ortadan kalkacak. İstanbul yeni havalimanına toplu taşım sistemleri manasında 2 önemli projemizin de yapım çalışmaları devam ediyor. Bu sistemler de Hasdal’dan, Gayrettepe’den 3’üncü havalimanına yaklaşık 37 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyonu bünyesinde bulunduran bir metro sistemi.” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Boğazı’nın ilk asmalı köprüsü çalışmaları da hızlanacak
Geçen yıl 18 Mart’ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalarınhızlandırılacağına dikkati çeken Turhan, Lapseki’ninŞekerkayamevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasına inşa edilecek köprünün, Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsü olarak hizmet vereceğini söyledi. Turhan, tamamlandığında “dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü” olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün içinde birçok simgenin bulunduğunu ve adeta “simgelerin köprüsü” olacağını kaydetti. Köprünün 18 Mart 2022’de hizmete alınmasının hedeflendiğini belirten Turhan, “Köprü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak. Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.” ifadesini kullandı.
TÜRKSAT 5A’NIN 2020’DE, TÜRKSAT 5B’NİN DE 2021’DE UZAYA GÖNDERİLECEK
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’da çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden Turhan, Ankara’daki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yapımı süren uydunun 2020 yılında tamamlanmasının planlandığını bildirdi. Turhan, Türksat 5A’nın 2020’de, Türksat 5B’nin de 2021’de uzaya gönderilmesi için de çalışmaların hız kesmeden yapılacağını dile getirdi.
OGUN GAZETESİ