Ana SayfaGENELYakın geleceğin trendi: Edge Computing

Yakın geleceğin trendi: Edge Computing

Sınır Bilişim; uygulamaları ve bilgi işlem kabiliyetini, onlara ihtiyaç duyan kullanıcılara veya “nesnelere” mümkün olduğunca yaklaştırmak için tasarlanmış bir IT sistemidir.

Sınır Bilişim ile Sis Bilişimin Farkları

Bu sektör terimleri kullanılırken kastedilen anlamlar birbirine çok yakın olduğu için terimler birbirlerinin yerine kullanılabilir ancak sektör fiili standart olarak Sınır Bilişime yönelmektedir. Cisco Sis Bilişim tabirini kullanırken GE, HPE ve APC by Schneider Electric gibi alanın önemli firmaları Sınır Bilişim terimini benimsemiştir.

Sınır Bilişim ile Bulut Bilişimin Farkları

Sınır bilişim, hibrit IT ortamlarında bulut bilişimi tamamlar. Bulut bilişim, merkezi veri merkezlerinden faydalanırken sınır bilişim, verilerin oluşturuldukları yere daha yakın olarak kullanıldığı ağın sınırındaki dağıtılmış mikro veri merkezlerini kullanarak çalışır.

Sınır Bilişim Neden Gereklidir?

Sınır bilişim, performans ve yasal gereklilikler açısından bulut tabanlı uygulama ve hizmetlerdeki eksiklikleri gidermek için gereklidir. Başka bir deyişle bulut bilişim, kritik uygulamaların gerektirdiği yanıt süresi taleplerini her zaman karşılayamaz. Ayrıca verilerin depolandığı yerlere ilişkin yasal düzenlemelere tabi olan şirketlerin yerel depolama alanı ihtiyaçlarını karşılamada da yetersiz kalabilir.

Verimliliği ve iş performansını iyileştirmekte dijitalleşmeye yönelik eğilim, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları başta olmak üzere yüksek performans gerektiren uygulama talebini artırdığı için bulut bilişimin eksiklikleri önemli bir sorun yaratmaktadır. IoT uygulamaları genellikle çok yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi ve güvenilir performansın yanı sıra yasal gerekliliklerin ve uyum standartlarının karşılanmasını da gerektirir. Bu nedenle, IoT uygulamaları sınır bilişim için ideal bir adaydır.

Sınır Bilişim Veri Merkezlerinin Kurulumu

Sınır bilişim kurumları birçok farklı şekilde uygulansa da genellikle şu üç kategori altında değerlendirilir:

1.Bina güvenlik sistemini çalıştıran bir cihaz veya tesis içi sistemlerle çevrimiçi depolama hizmetini entegre ederek aralarında veri aktarımını kolaylaştıran bulut depolama ağ geçidi gibi belirli bir amaca yönelik yerel cihazlar.

2. Önemli düzeyde işleme ve depolama kapasiteleri sunan küçük, yerelleştirilmiş veri merkezleri (1-10 kabin)

3. Nispeten daha geniş yerel kullanıcı topluluklarına hizmet veren 10’dan fazla kabinli bölgesel veri merkezleri.

Bu sınır bilişim örneklerinin her biri, boyutlarına bakılmaksızın işletme için önemlidir ve bu nedenle kullanılabilirliğin en üst düzeye çıkarılması temel bir gereksinimdir. Dolayısıyla şirketlerin, büyük ve merkezi bir veri merkezi oluşturmaya gösterdiği önemi güvenilirlik ve güvenliğe de göstererek sınır bilişim veri merkezleri oluşturmaları kritik önem taşır…

IoT, Sınır Bilişim İhtiyacını Nasıl Artırıyor?

IoT, verilerin çeşitli sensör ve cihazlardan toplanmasını ve bu verilere belirli algoritmaların uygulanmasıyla işletmelere fayda sağlayan içgörülerin elde edilmesini kapsar. Sanayi, elektrik dağıtımı, trafik yönetimi, perakende satış, medikal ve eğitim de dahil birçok sektör, müşteri memnuniyetini artırmak, maliyetleri düşürmek, güvenliği ve operasyonları iyileştirmek ve son kullanıcı deneyimini zenginleştirmek gibi sayısız avantaj sağlamak için teknolojiden faydalanır. IoT Uygulamalarında Sınır Bilişime İhtiyaç Duyulmasının 3 Ana Nedeni

1. Bant Genişliği

Bazı IoT uygulamalarının oluşturduğu veri hacmi ve tüm bu verileri buluta gönderme maliyetleri, şaşırtıcı derecede yüksek olabileceği için yerel işleme daha pratik ve faydalı bir çözüm haline gelebilir. Petrol ve doğalgaz arama uygulamalarında kullanılabilen yüksek çözünürlüklü videolar dahil büyük miktarda içerik akışı gerektiren her türlü uygulama için de geciktirici bir etkendir.

2. Gecikme

Bazı uygulamalarda, bir veri paketinin hedefine gidip geri dönmesi için geçen zamanı ifade eden gecikme süresi son derece düşük olmalıdır. Örneğin otonom arabalar, sağlık hizmetleri veya endüstriyel tesis alanı uygulamaları gibi güvenliğin önemli olduğu tüm uygulamalar, neredeyse anlık yanıt süresi gerektirir. Verilerin merkezi bir hizmete gidip gelmesi sürecinde doğal olarak yaşanan gecikme bulut hizmetlerini bu tür uygulamalar için elverişsiz kılar.

3. Yasal Gereklilikler

Yasal gerekliliklerin oldukça önemli olduğu sektörler ve bölgelerde (Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün (GDPR) uygulandığı Avrupa gibi), kişisel bilgilerin nerede depolanacağı ve nasıl aktarılacağı da dahil olmak üzere bu bilgilerin işlenme yöntemi sıkı bir şekilde kontrol edildiği için yerelleştirilmiş veri merkezlerine duyulan ihtiyaç artar.

Bu örneklerdeki gibi birçok durumda sınır bilişim kurulumları, belirtilen sorunların üstesinden gelmede önemli bir rol oynar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN