Türkiye’de Enerji ve Yenilenebilir Kaynaklar
Türkiye geçtiğimiz on yılda dünya üzerinde en hızlı büyüyen enerji piyasalarından biri haline gelmiştir. Enerji dağıtımının özel sektöre devredilmesi ve enerji üretiminin özelleştirilmesinin önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanmasıyla planlanan bu dönemde başarılı bir şekilde uygulanmasıyla özelleştirme programı, ülkenin enerji sektörünün büyümesine olanak sağlamıştır.
Ekonomik büyümeye paralel olarak artan kişi başına düşen milli gelir ve yüksek şehirleşme hızı, Türkiye’deki enerji talebinin başlıca etmenlerini oluşturmakta olup bu talebin 2023 yılına kadar da yılda yaklaşık olarak %6 oranında artacağı öngörülmektedir. Özel sektör aracılığıyla yapılacak yeni yatırımlarla birlikte, Türkiye’nin artan talebini karşılayabilmek amacıyla hâlihazırda kurulu bulunan 74 GW’lık elektrik kapasitesinin 2023 yılına kadar 120 GW’a ulaştırılması hedeflenmektedir. Türkiye, tüketicilere sürdürülebilir ve güvenilir enerji sağlama çalışmaları kapsamında, enerji üretim tesisinin türüne ve kapasitesine bağlı olarak yatırımcılara tarife garantisi, alım garantisi, bağlantı öncelikleri, lisans muafiyeti gibi cazip teşvikler sunmaktadır.
Türkiye, geniş bir yerel piyasaya sahip olmanın yanı sıra jeopolitik konumu dolayısıyla Asya ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Mevcut ve planlanan petrol/gaz boru hatları, kritik Türk boğazları ve ülkede yeni bulunan umut verici hidrokarbon rezervleri, Türkiye’nin enerji fiyatları üzerindeki kontrolünün artmasını sağladığı gibi enerji köprüsü rolünü de güçlendirmektedir.
Türkiye’de, su, rüzgâr, güneş, jeotermal ve diğer enerji türleri gibi birçok yenilenebilir enerji türüne yönelik çalışmalara daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Türk hükümeti, ülkenin hâlihazırda bulunan enerji gücündeki yenilenebilir kaynak payını 2023 yılı itibarıyla %30 gibi yüksek bir seviyeye çıkarmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda bireysel ve kurumsal alanlarda enerji tasarrufuna yönelik yasalar çıkararak ve enerji verimliliği yatırımlarına teşvikler sunmak suretiyle enerji verimliliği kavramını hayata geçirmektedir.
Türkiye’nin enerji stratejisi yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yoğunlaşmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları kadar atık işleme ve sera gazlarının azaltılması gibi alanlardaki çalışmalarda bu alanda elektrik üretimi için kullanılan seçenekler arasında yerini almıştır. Yenilenebilir kaynaklara başvurularak çevrenin korunmasına katkı sağlanarak aynı zamanda karbon salınımlarının azaltılması, üretim/aktarım verimliliğinin artırılması ve atık yönetimi teknolojilerinin kullanımının teşvik edilmesi de dâhil olmak üzere yürürlükte olan ve yürürlüğe girmesi beklenen birtakım önlem ve düzenlemeler mevcuttur. Bütün bu etkenler Türkiye’nin enerji sektörü üzerinde dünya genelinde yatırımcıların ilgisini çekmeye başlamasına sebep olmuştur.
2023 yılında Türkiye’nin enerji talebini karşılamak için gerekli toplam yatırım miktarı 110 milyar dolar seviyelerine çıkarılacağı beklenmektedir.
INVEST IN TURKEY/TÜRKİYE’DE ENERJİ