Ana SayfaDOĞALGAZ“Türkiye Enerji Sektörü Liderleri” paneli gerçekleşti

“Türkiye Enerji Sektörü Liderleri” paneli gerçekleşti

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), enerji dünyasını bu yıl 10’uncusu düzenlenen IICEC Enerji Konferansı’nda buluşturdu. Konferans kapsamında düzenlenen “Türkiye Enerji Sektörü Liderleri” panelinde de enerji sektörünün geleceği ele alındı

Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio, 10. IICEC Enerji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, IICEC’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve kapsamlı bir modelleme ile gerçekleştirdiği Türkiye Enerji Görünümü (Turkey Energy Outlook) çalışmasında önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. Prof. Difiglio, “Bu çalışmayı önümüzdeki yılın ilk yarısında açıklayacağız. Türkiye için bir “ilk” olacak bu çalışmayı IICEC olarak tüm sektör paydaşlarının değerli katkılarıyla ‘ortak bir akılla’ gerçekleştiriyoruz. Tamamlandığında, ülkemizin ve enerji sektörümüzün geleceği için, 2040 yılına kadar olan dönemi kapsayan, uzun vadeli ve büyük resmi ortaya koyan, önemli politika, yatırım ve karar süreçlerine katkı sağlayacak çok değerli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız” dedi.

10. IICEC Enerji Konferansı kapsamında düzenlenen “Türkiye Enerji Sektörü Liderleri” konulu panelde sektörün önde gelen isimleri, enerjinin geleceğini değerlendirerek, yeni çözümleri tartışmaya açtı. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Zorlu Holding Enerji Grup Başkanı Sinan Ak, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler katıldı.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, dünyadaki emisyonların artık çok ciddi bir tehdit haline geldiği ve çözüm için global bir konsensüs sağlanamadığını belirtti. Ahmet Erdem, şöyle konuştu:

“Enerji verimliliği en hızlı ve en ekonomik şekilde adım atabileceğimiz bir alan. Bu konuya verdiğimiz önemle uygulama arasında çok büyük bir fark var. Enerjinin maliyetiyle yapılması gereken yatırımın maliyeti arasındaki fark büyük.Başka desteklerle bu farkın giderilmesi gerekiyor. Hem iklim değişikliği açısından hem Türkiye ekonomisi açısından hem de arz güvenliği açısından en önemli noktalardan biri bu. Son dönemde güzel gelişmeler de var. Ham petrol ithalatındaki artış ve ürün ithalatındaki düşüş güzel. Tek büyüyen ürün grubu oto LPG. Önemli bir sektör ama kendini değişim ve dönüşüme hazırlamalı. LNG de artık taşıtlarda kullanılıyor. Biz de istasyonlarımızı açacağız. Hidrojenin de sektörümüzün bir parçası olacağı açık.”

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise enerji sektöründe kadınların çok az olduğunu belirterek, “Dünyada yüzde 32’lerde olan kadın çalışan oranı üst düzey yönetici olarak yüzde 8. Limak olarak elektrik sektöründe 38 kadın yönetici var, çalışanlarımızın yüzde 52’si kadın. Kadınların iş gücüne katılımını sağlamak ve enerji verimliliği bizim amaçlarımız arasında” dedi.

Sabancı Holding Enerji Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, “Bugün arz güvenliğini konuşmuyoruz artık, bu alanda çok ciddi yol aldık. Finans kuruluşları, bankalar, yatırımcılar olarak bazı öngörülerde yanlış yaptık. Ama bugün dönüşüm başlatmak için kamunun büyük bir gücü var. İklim değişikliği ve yenilenebilir enerjinin önemi ortaya çıkıyor” diye konuştu.

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov şöyle konuştu: “2008 yılından bu yana Türkiye’deyiz. Bizim rafineri ve enerji dengesinin değişmesiyle 1.5 milyar dolarlık bir cari açığını kapattık ama yine de yeterli değil. Bizim rafinerimiz entegre – petrol ve petro kimya üreten bir rafineridir. Sonuçla Türkiye’de çalışmaktan çok memnunuz. 3 hafta önce TANAP Avrupa bağlantısı hayata geçti. Bunun SOCAR için bir hayali gerçekleştirmek olduğunu söyleyebilirim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN