I. GİRİŞ
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda olduğu gibi, yeni 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan talep tahminleri esas alınarak piyasa katılımcılarına yol göstermek amacıyla, Şebeke Yönetmeliği çerçevesinde Üretim Kapasite Projeksiyonunu hazırlamak üzere Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) görevlendirilmiş olup, bu kapsamda Kuruluşumuzca gerekli çalışmalar yapılarak söz konusu “Türkiye Elektrik Enerjisi 5 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu” raporu hazırlanmıştır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından makro ekonomik hedeflere uygun olarak yapılan model çalışması sonucunda Referans (Baz), Yüksek ve Düşük Talep Serileri hazırlanmış olup, bu çalışmada arz-talep denge hesaplamalarında Referans (Baz) senaryo kullanılmıştır.
Lisans almasına gerek olmayan kurulu gücü 1 MW’tan küçük yenilenebilir kaynaklara bağlı üretim tesisleri ile kojenerasyon tesisleri için son zamanlarda başvuruların arttığı gözlemlenmektedir. Bu kapsamdaki başvuruların devam edeceği beklendiği için bu çalışmada Lisanssız olarak adlandırılmış ve ilgili tablolarda ayrıntılı değerleri gösterilmiştir.
Üretim Kapasite Projeksiyonunun çalışma periyodu, 2015 – 2019 yıllarını kapsamaktadır. Mevcut, inşası devam eden, 1 MW’tan küçük olup lisanssız olarak yapımı kararlaştırılıp TEDAŞ tarafından uygun bulunan projelerin toplamı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) Ocak 2015 Dönemi İlerleme Raporlarına göre iki ayrı senaryo halinde (Senaryo 1 ve Senaryo 2) hazırlanan 2015 – 2019 yılları arasında işletmeye gireceği öngörülen projelerin bu periyoddaki üretim kapasiteleri ve güçleri dikkate alınarak Baz Talep Serisine göre Arz-Talep Dengeleri, güç ve enerji olarak hesaplanmıştır. EPDK tarafından yine Ocak 2015 Dönemi İlerleme Raporlarına göre proje ilerleme oranı %10 ve altında olanlar ile Lisans almış olduğu halde ilerleme oranlarına ilişkin oransal bilgi verilmeyen, işletmeye giriş tarihleri belirsiz olan projeler çalışmanın 5 yıllık olarak yapılmış olması ve bu süre zarfında söz konusu işletmeye giriş tarihleri belirsiz bu projelerin işletmeye alınmalarının mümkün olmaması nedeniyle çalışmada dikkate alınamamıştır. Mevcut termik ve hidrolik santralların 5 yıllık proje ve güvenilir üretim değerlerine ilişkin bilgiler Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüklerinden alınmıştır. Lisans almış santrallar için EPDK tarafından verilen “Ocak 2015 Dönemi İlerleme Raporları” dikkate alınarak güncelleştirilmiş bilgiler kullanılmıştır. İnşa halindeki kamuya ait hidroelektrik santral bilgileri DSİ Genel Müdürlüğünden alınmıştır. Üretim kapasiteleri hesaplanırken hidrolik santralların normal hidrolojik koşullardaki üretimleri olan ortalama veya proje üretimleri ve kurak hidrolojik koşullardaki üretimleri olan güvenilir üretimleri ayrı ayrı göz önüne alınarak baz talep serisi için ve bu dönem içinde işletmeye girmesi öngörülen projelere ait EPDK tarafından hazırlanan her iki senaryo için arz talep dengeleri ve enerji yedekleri hesaplanmıştır.
Raporda 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye Elektrik Sisteminde;
* mevcut olan üretim tesisleri,
* mevcut + inşa halindeki kamu üretim tesisleri+ dağıtımdan bağlanacak lisanssız inşa halindeki özel sektör üretim tesisleri,
* mevcut + inşası devam eden kamu + dağıtımdan bağlanacak lisanssız inşa halindeki özel sektör + Aralık 2014 tarihi itibariyle lisans almış ve öngörülen tarihlerde devreye girmesi beklenen ve Ocak 2015 Dönemi İlerleme Raporlarına göre iki ayrı senaryo halinde hazırlanmış inşa halindeki özel sektör üretim tesisleri,
ile baz talep serisinin nasıl karşılanacağı incelenmiştir.
Bu raporda 2019 yılı sonuna kadar sistemin kurulu güç ve enerji talebinin karşılanması durumu incelenmiş olup, talebin karşılanması sırasında oluşabilecek enerji açıklarını karşılamak üzere sisteme ilave edilmesi gerekli hidrolik, termik ve yenilenebilir enerjiye dayalı planlanan üretim kapasiteleri bu çalışmada yer almamaktadır.
2015 – 2019 dönemini kapsayan kapasite projeksiyonu çalışması ile elektrik enerjisi talebinin mevcut, inşası devam eden, lisanssız ve lisans almış olup öngörülen tarihlerde devreye girmesi beklenen kapasite ile güvenilir bir şekilde yani belli bir yedek ile nasıl karşılanacağı analizi yapılmakta olup söz konusu bu üretim tesislerinin yapabilecekleri üretim miktarları proje ve güvenilir üretim kapasitesi olarak dikkate alınmaktadır. Bu çalışma ile sistemde enerji açığının oluşabileceği yıl belirlenmekte olup, bunun neticesinde yatırımcılara sistemde yeni yatırımlara ihtiyaç duyulacağı zamanın gösterilmesi amaçlanmaktadır. Açığın oluşacağı yıl dikkate alınarak yapılacak yatırım doğrultusunda uygun bir süre öncesinde yatırımlara başlanılmasının gerektiği göz ardı edilmemelidir.
Bu çalışma ile her yıl üretim kompozisyonunu oluşturan üretim tesislerinin periyodik bakım, arıza, hidrolojik koşullar ve rehabilitasyon durumları göz önüne alınarak proje ve güvenilir üretim kapasite miktarları ile talebin güvenli bir yedek ile nasıl karşılanacağı hesaplanmaktadır. Üretim kapasite miktarları yakıtın kesintisiz sağlanacağı işletme koşulları dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
II. TALEP GELİŞİMİ
Bu bölümde son 10 yıllık (2005-2014) elektrik enerjisi tüketiminin gelişimi, aynı dönemdeki güç talebinin gelişimi, 2014 yılındaki tipik günlere ait yük eğrileri, gerçekleşen tüketimin tahminler ile karşılaştırılması ve gelecek 10 yıllık (2015-2024) dönem için ETKB tarafından makro ekonomik hedeflere uygun olarak yapılan model çalışması sonucunda elde edilen Referans (Baz), Yüksek ve Düşük Elektrik Enerjisi Talep Serileri ile buna bağlı olarak Kuruluşumuzca hesaplanmış olan puant yük taleplerinin tahmin edilen gelişimi verilmektedir.
II.1. 2005 – 2014 Yılları Türkiye Elektrik Sistemi Puant Güç ve Enerji Tüketimi
Türkiye elektrik enerjisi brüt tüketimi (Türkiye brüt üretimi+dış alım–dış satım) 2013 yılında %2,5 artarak 248,3 Milyar kWh, 2014 yılında ise %3,6 artış ile 257,2 Milyar kWh olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye enterkonnekte sistemi yıllar itibariyle ani puant talebi ve enerji gelişimi Tablo 1’de verilmektedir. 2013 yılında puant talep 38274 MW, Minimum Yük 14800 MW olarak gerçekleşmiştir. Minimum yükün maksimum yüke oranı %39 olmuştur. 2014 yılında ise puant talep 41003 MW, Minimum Yük 14927 MW olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise minimum yükün maksimum yüke oranı %36 olmuştur.
II.4. Talep tahminleri
2015 – 2019 dönemini kapsayan Üretim Kapasite Projeksiyon çalışmasında ETKB tarafından, makro ekonomik hedeflere uygun olarak yapılan model çalışması sonucunda elde edilen 10 yıllık Referans (Baz) Talep, Yüksek ve Düşük Talep tahmin serileri bu bölümde verilmiş olup, çalışmada Referans (Baz) talep esas alınarak arz-talep dengeleri hesaplanmıştır. ETKB tarafından belirlenen Referans (Baz), Yüksek ve Düşük Talep tahminlerinde 10 yıllık ortalama artış Referans Talep serisinde %5,5 Yüksek Talep serisinde %6,3 ve Düşük talep serisinde %4,6 olarak gelişmektedir. Bu dönem için yük eğrisi karakteristiğinin değişmeyeceği kabulü ile puant yük serileri TEİAŞ tarafından hesaplanmıştır.
Elektrik Enerjisi Talep tahminleri Türkiye elektrik sistemi için geçerli olup, brüt taleptir. İletim ve dağıtım hatlarındaki kayıplar ve kaçak ile santralların iç ihtiyaçları dahildir. Ayrıca dağıtım sistemine bağlı ve Yük Tevzi Merkezinden talimat almayan üretim tesislerinin de üretimleri bu çalışmaya dahil edilmiştir.
EMREAMADE KAPASİTE
Bilindiği üzere elektrik üretim tesisleri her zaman kurulu gücü seviyesinde çalışamayabilir. Bir santralın arıza nedeniyle çalışmaması veya eksik kapasitede çalışması elektrik üretme kapasitesini doğrudan etkileyecektir. Arıza dışında başka nedenlerle de bir santral üretim yapamayabilir veya eksik üretim yapabilir.
Türkiye elektrik sisteminde termik, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle kaynaklı santrallar bulunmaktadır. Her bir santral teknolojisinin herhangi bir zamanda arıza yapması ve bu nedenle üretim yapamaması veya eksik üretim yapması mümkündür. Elektrik sistemindeki santralların bir şekilde eksik üretim yapmaları bu santrallardan elde edilebilecek elektrik üretim miktarını doğrudan etkilemektedir. Üretim yapamayacak durumda olan kapasite düşüldükten sonra her an elektrik üretmeye hazır durumda olan kapasite Emreamade Kapasite olarak adlandırılmaktadır.
Santralların üretim yapamaması veya eksik üretim yapması arıza nedeni dışında; termik santrallar için yakıt yetersizliği veya yakıt kalitesi ana nedenlerden birisidir. Hidrolik santrallar için ise arıza dışındaki en önemli neden su gelirindeki yetersizliktir. Rüzgar santraları için de en önemli neden rüzgar esmemesi veya rüzgarın yetersiz olmasıdır.
Arıza durumunda bir santralın gücünün tamamı veya bir kısmı her ne şartla olursa olsun kullanılamayacaktır. Arıza dışındaki diğer nedenler ise aslında santralın gücünün emreamade olduğu ancak geçici olarak yakıt, su, rüzgar nedenlerinden dolayı düştüğü anlamına gelmektedir.
2007 yılından 2014 yılına kadar Türkiye elektrik sisteminde mevcut olan santralların emreamade kapasiteleri günlük olarak incelenmiş ve kaynaklar bazında aylık emreamade kapasiteleri tespit edilmiştir. İncelemede arıza durumundan dolayı eksik olan kapasite ve arıza dışındaki nedenlerden dolayı eksik olan kapasite ayrı ayrı ele alınmıştır. Aylara göre emreamade kapasiteye karşılık kurulu güç ve puant talep karşılaştırılmıştır. 2007 yılından 2014 yılına kadar her ay için toplam kurulu güç, arıza nedeniyle kullanılamayan kapasite, arıza dışı nedenlerle kullanılamayan kapasite ve puant talep grafikler halinde gösterilmiştir.
Yıllara göre her ay içinde toplam kurulu güç içinde emreamade kapasitenin en yüksek ve en düşük değerleri tespit edilmiş ve tablolarda gösterilmiştir. Ayrıca termik, hidrolik ve rüzgar kaynaklı kapasiteler için de aynı şekilde emreamade kapasitenin her ay içindeki en yüksek ve en düşük değerleri tablolarda gösterilmiştir.
İLETİM VE DAĞITIM SİSTEMİ
İletim Sistemi, üretim tesislerinden itibaren gerilim seviyesi 36 kV üzerindeki hatlar üzerinden elektrik enerjisinin iletiminin gerçekleştirildiği tesislerdir. İletim tesislerinin bileşenleri;
– İletim hatları ve kabloları,
– İletim Trafo ve Anahtarlama Merkezleri (indirici trafo merkezleri ve transformatör bulunmayan şalt sistemleri)
olarak tanımlanır.
380 kV’luk Çok Yüksek Gerilim (ÇYG) ve 154 kV Yüksek Gerilim Hatları, 380/154 kV oto-trafolar ve 154/OG indirici trafolardan oluşan Türkiye İletim Sistemi teknik ve ekonomik açıdan avantajları nedeniyle yeterli miktarda seri ve şönt kapasitörlerle donatılmıştır. İletim Sistemi gerilim seviyesi 380 kV ve 154 kV ile standartlaştırılmıştır. Gürcistan ve Ermenistan ile olan enterkonneksiyon hatlarımız bu ülkelerdeki gerilim seviyesine uygun olarak 220 kV’tur.
Türkiye üretim ve iletim sistemi, bir Milli Yük Tevzi Merkezi (Gölbaşı) ile 9 adet Bölgesel Yük Tevzi Merkezinden (Adapazarı, Çarşamba, Keban, İzmir, Gölbaşı, İkitelli, Erzurum, Çukurova ve Kepez) gözlenip yönetilmektedir. Güç sistemi işletmesi, sistemin 380 kV trafo merkezlerini ve 50 MW’ın üzerindeki tüm santralları kapsayan bir SCADA ve Enerji İşletim Sistemi Programı (EMS) ile yapılmaktadır. Sistem işleticisi (Sistem Operatörü) bu sistem sayesinde daha kaliteli bir işletme için gerekli olan her tür sistem çalışmasını, günlük işletme programlarını ve yük frekans kontrolünü yapabilmektedir.
ÜRETİM KAPASİTE PROJEKSİYONUNUN HAZIRLANMASINDA KULLANILAN KABULLER
Talep
2015 – 2019 dönemini kapsayan Üretim Kapasite Projeksiyon çalışmasında ETKB tarafından, makro ekonomik hedeflere uygun olarak yapılan model çalışması sonucunda elde edilen talep serilerinden Referans (Baz) Talep tahmin serisi kullanılmıştır. ETKB tarafından talep serisi belirlenirken; 2015 yılında Baz talep serisi için bu yılın işletme programında belirlenen tüketim tahmini ile aynı alınmış, sonraki yıllarda ise ortalama %5,7 yıllık olarak artacağı tahmin edilerek hesaplanan talep serisi kullanılmıştır. Ayrıca bu dönem için yük eğrisi karakteristiğinin değişmeyeceği kabulü ile puant yük serisi elde edilmiştir.
Mevcut Üretim Sistemi
* Mevcut üretim sistemi olarak 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye elektrik sistemine bağlı ve işletmede olan santrallar dikkate alınmıştır.
* EÜAŞ termik santrallarında 5 yıl süresince üretilebilecek maksimum üretim kapasite miktarları proje üretim kapasitesi ve güvenilir olarak üretebilecekleri üretim miktarları ise güvenilir üretim kapasitesi olarak EÜAŞ tarafından verilmiştir.
* EÜAŞ hidrolik santrallarında bu dönemde üretilebilecek yıllık nominal üretim değerleri proje üretim kapasitesi ve güvenilir olarak üretebilecekleri üretim miktarları ise güvenilir üretim kapasitesi olarak EÜAŞ tarafından verilmiştir.
* Bağlı Ortaklık kapsamındaki termik üretim tesislerinin proje ve güvenilir üretimleri üretim kapasite değerleri olarak 2015 yılı dahil 2019 yılına kadar EÜAŞ tarafından verilmiştir.
* Kurulu gücü 1 MW’tan küçük olan yenilenebilir enerji kaynaklarına bağlı üretim tesisleri ile kojenerasyon tesislerinin lisans almasına gerek olmayıp üretim bilgileri TEDAŞ tarafından verilmiştir.
* Otoprodüktör ve Üretim Şirketi santrallarının güvenilir ve proje üretim kapasite değerleri, lisanslarında belirtilen üretim değerleri olup 5 yıl boyunca aynı değerler kullanılmıştır. Lisanslarında belirtilen üretim kapasite değerleri EPDK’dan alınmıştır.
* Yap-İşlet santrallarının üretim kapasite değerleri yıllar itibariyle sözleşmelerinde öngördükleri üretimleri olup TETAŞ tarafından verilmiştir.
* İşletme Hakkı Devri ve Yap-İşlet-Devret santrallarının kapasite değerleri yıllar itibariyle sözleşmelerinde öngörülen üretim değerleri olup TETAŞ tarafından verilmiştir. YİD Modeli kapsamında üretim yapmakta olan santrallardan bazılarının TETAŞ ile yapmış oldukları sözleşmelerinin projeksiyon dönemi içinde sona ereceği bildirilmiş olmasına karşın, bu santralların sözleşme bitiş yılından itibaren değişik statüde üretimlerine devam edecekleri kabulüyle sözleşme son yıl üretimleri projeksiyon dönemi boyunca aynen alınmıştır.
* Doğal gaz yakıtlı santralların 2015 – 2019 dönemi için güvenilir ve proje üretim kapasiteleri, doğal gaz arzında kısıt olmayacağı kabulü ile ilgili kuruluşlar tarafından verilmiştir.
* Kamuya ait termik santrallarda rehabilitasyon yatırımları ve bakım-onarım programları EÜAŞ tarafından dikkate alınarak santral üretimleri verilmiştir.
* Afşin Elbistan B santralının Çöllolar kömür sahasında yaşanan büyük çaplı heyelan nedeniyle Elbistan A ve Elbistan B santrallarında kömür temininde sıkıntılar yaşanmakta olup, EÜAŞ tarafından üretim değerleri kömür teminindeki sıkıntılar dikkate alınarak belirlenmiştir.
* Yap İşlet Modeli kapsamındaki Gebze ve Adapazarı DGKÇS, TETAŞ ile sözleşmeleri 2019 yılı itibariyle sona erdiğinden serbest üretim şirketi olarak 2018 yılı üretim değerleriyle aynı şekilde çalışmaya devam edecekleri kabul edilmiştir.
* Yap İşlet Devret Modeli kapsamındaki Ova DGKÇS ve Birecik HES, TETAŞ ile sözleşmeleri 2017 yılı başı itibariyle sona erdiğinden EÜAŞ bünyesinde 2016 yılı üretim değerleriyle aynı şekilde çalışmaya devam edecekleri kabul edilmiştir.
İnşa Halinde, Dağıtımdan Bağlanacak Lisanssız, 2014 Yılı Sonu İtibariyle Lisans Almış ve Öngörülen Tarihlerde Devreye Girmesi Beklenen Üretim Tesisleri ile Lisans Almış olup İşletmeye Giriş Tarihleri Belirsiz Üretim Tesisleri
* DSİ tarafından yapılmakta olan ve 2015 – 2019 döneminde işletmeye girmesi öngörülen toplam 1406,7 MW’lık HES projelerinin işletmeye giriş tarihleri, proje (ortalama hidrolik koşullardaki) ve güvenilir (kurak hidrolik koşullardaki) üretim kapasite değerleri DSİ’den alınmıştır. DSİ tarafından proje bazında ay/yıl olarak detay işletmeye giriş tarihleri verilen bu projelerin yıl içindeki üretim miktarları işletmeye giriş tarihleri itibariyle hesaplanarak denge tablolarında dikkate alınmıştır.
* 2014 yılı sonu itibariyle lisans almış olan üretim tesisi projelerinden inşa halinde olan ve projeksiyon döneminde işletmeye alınması öngörülen özel sektör üretim tesislerinin işletmeye giriş tarihleri itibariyle yıllara göre kurulu güç, proje ve güvenilir üretim değerleri Ocak 2015 Dönemi İlerleme Raporlarına göre güncelleştirilmiş olarak iki ayrı senaryo halinde EPDK tarafından aşağıda verilen kabuller çerçevesinde hazırlanmıştır.
Senaryo 1 olarak, ilerleme oranı %10 ve altında olan projeler ile ilerleme oranlarına ilişkin oransal bilgi verilmeyen projelerin işletmeye giriş tarihleri belirsiz kabul edilmiş, ilerleme oranı %70’in üzerinde olan tesislerin ise 2015 yılı içerisinde işletmeye geçebilecekleri değerlendirilmiştir. Ek olarak, ilerleme oranı %35 – %70 aralığında olan projelerden kapasitesi
• 100 MW’ın altında olanların 2016 yılında,
• 100 MW – 1000 MW aralığında olanların 2017 yılında,
• 1000 MW’ın üzerinde olanların 2018 yılında
işletmeye girecekleri varsayılmış, ilerleme oranı %10 – %35 aralığında olanlar için ise, öngörülen bu tamamlanma tarihlerine bir yıl eklenmiştir. Senaryo-2 ise, Senaryo-1 ile aynı metodoloji kullanılarak %10 yerine %15, %35 yerine %40 ve %70 yerine %80 sınır değerleri esas alınarak hesaplanmıştır.
* Senaryo 1’e göre 17062,8 MW ve Senaryo 2’ye göre 13510,8 MW olan projeksiyon döneminde işletmeye girmesi beklenen projeler için EPDK tarafından proje bazında ve ay/yıl olarak işletmeye giriş tarihleri detay olarak verilmediğinden bu santralların işletmeye girdikleri yılın ortasından itibaren çalışacakları kabul edilmiş ve denge tablolarında üretimleri bu şekilde dikkate alınmıştır.
* Kurulu gücü 1 MW’tan küçük olan yenilenebilir enerji kaynaklarına bağlı üretim tesisleri ile kojenerasyon tesislerinin lisans almalarına gerek bulunmamaktadır. Bu kapsamdaki üretim tesisi başvuruları elektrik dağıtım bölgeleri tarafından değerlendirilmekte ve yapılabilirlik görüşü TEDAŞ tarafından verilmektedir. Lisanssız olarak yapılacak olan bu kapasitelerin düşük gerilim seviyesinden bağlanacak olanların en fazla 1 yıl, orta gerilim seviyesinden bağlanacak olanların da en fazla 2 yıl içinde işletmeye girmeleri gerekmektedir. TEDAŞ tarafından uygun görüş verilmiş olan ve her ay kuruluşumuza bildirilen projeler göz önünde bulundurulduğunda ve ayrıca ETKB Stratejik Planı hedeflerine uygun bir şekilde mevcut kapasiteye ek olarak çalışma dönemi içinde 3000 MW lisanssız GES yapılabileceği öngörülmüş ve bu kapasite dönem içinde yıllara eşit olarak dağıtılmıştır. Ancak, son zamanlarda çok fazla başvuru olduğu için bu çalışmanın onaylanıp yayınlanmasına kadar bu kapsamdaki değerler değişebilecektir. Çalışmanın bundan sonraki bölümlerinde lisanssız olarak yapılması beklenen kapasiteler ilgili tablolara dahil edilmiştir.
* DSİ tarafından inşa halindeki (1406,7 MW) ile EPDK’dan 2014 yılı sonu itibariyle lisans almış ve öngörülen tarihlerde devreye girmesi beklenen birinci senaryoya göre işletmeye giriş tarihleri belirsiz projeler hariç toplam 17062,8 MW, ikinci senaryoya göre işletmeye giriş tarihleri belirsiz projeler hariç toplam 13510,8 MW kurulu gücünde inşa halindeki özel sektör projelerinin 2015 – 2019 döneminde belirtildikleri tarihlerde ya da tarihi belirtilmemiş olan projelerin devreye alınacağı yılın ortasından itibaren işletmede olacakları kabul edilmiştir.
* Senaryo 1’e göre 2015 – 2019 döneminde 1407 MW’ı inşa halindeki kamu, 17063 MW’ı inşa halindeki lisanslı özel sektör santraları ve 3062 MW’ı dağıtımdan bağlanan lisanssız özel sektör santrallerı ile toplam 21531 MW ilave kapasitenin sisteme dahil olması ile kurulu güç 91052 MW’a ulaşmaktadır.
* Senaryo 2’ye göre 2015 – 2019 döneminde 1407 MW’ı inşa halindeki kamu, 13511 MW’ı inşa halindeki lisanslı özel sektör santraları ve 3062 MW’ı dağıtımdan bağlanan lisanssız özel sektör santralları ile toplam 17980 MW ilave kapasitenin sisteme dahil olması ile kurulu güç 87499 MW’a ulaşmaktadır.
* İthalat ve ihracat miktarları sistemin durumu doğrultusunda güncel olarak belirlendiğinden dikkate alınmamıştır.
* EPDK tarafından hazırlanan proje listelerinde işletmeye giriş tarihleri “belirsiz” olarak verilen Senaryo 1’e göre 26291,2 MW ve Senaryo 2’ye göre 29843,2 MW olan projeler çalışmanın 5 yıllık olarak yapılmış olması nedeniyle ve bu süre zarfında söz konusu işletmeye giriş tarihleri belirsiz projelerin işletmeye alınmalarının mümkün olmamasından dolayı çalışmada dikkate alınmamıştır.
* Bu çalışma ile sistemde enerji açığının oluşabileceği yıl belirlenmekte olup, bunun neticesinde yatırımcılara sistemde yeni yatırımlara ihtiyaç duyulacağı zamanın gösterilmesi amaçlanmaktadır. Açığın oluşacağı yıl dikkate alınarak yapılacak yatırım doğrultusunda uygun bir süre öncesinde yatırımlara başlanılmasının gerektiği göz ardı edilmemelidir.
* 2014 yılı sonu mevcut sistemin kuruluşlara dağılımı Ek-1’de, 2014 yılında işletmeye giren ve devre dışı olan üretim tesislerinin listesi Ek-2’de; inşa halinde EPDK tarafından hazırlanan lisans almış ve öngörülen tarihlerde devreye girmesi beklenen özel sektör projelerinin yanı sıra dağıtımdan bağlı lisanssız özel sektör projelerinin ve inşa halindeki kamu projelerinin kurulu güçlerinin yakıt cinslerine göre yıllara dağılımı Senaryo 1’e göre Tablo 25’te, proje üretimlerinin ve güvenilir üretimlerinin yakıt cinslerine göre ve yıllara dağılımları ise Tablo 26 ve Tablo 27’da; Senaryo 2’ye göre ise sırasıyla 28, 29 ve 30’da verilmektedir.