Ana SayfaGENELTANAP, doğalgaz taşımada rekora koşuyor

TANAP, doğalgaz taşımada rekora koşuyor

Güney Gaz Koridoru’nun en uzun halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), ticari işletmecilik faaliyetine başladığı30 Haziran 2018 tarihinden30 Haziran 2020 tarihine kadar olan 2 yıllık süre zarfında Türkiye’ye toplamda 6 milyar metreküp gaz taşımış olacak. Avrupa’ya doğalgaz iletmeye hazır olan TANAP, gerek Türkiye’nin gerekse Avrupa’nın enerji arz güvenliği açısından stratejik önem taşıyor.

Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki stratejik iş birliğinin en önemli projelerinden biri olan ve 12 Haziran 2018’de uluslararası törenle açılışı yapılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın faaliyetleri ikinci yılını dolduruyor. Enerji arz güvenliği konusunda stratejik öneme sahip olan TANAP, Azerbaycan doğalgazını Türkiye’ye taşıyan ve iki yıldır devam eden ticari operasyon kapsamında, 30 Haziran 2020 itibarıyla Türkiye’ye 6 milyar metreküp gaz taşımış olacak. 

Türkiye’ye iki yılda 6 milyar metreküp gaz taşındı

İki yıldır %100 verimlilikle işletilen ve doğalgaz arzına aralıksız devam eden TANAP’ın Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “TANAP, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz-2 Doğalgaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazı Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyan Güney Gaz Koridoru’nun en uzun halkası. Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğinin artırılması ve arz kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Avrupagaz piyasasına açılmasına, Avrupa Birliği ile siyasi ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine, bölgenin enerji arz güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacak olan bu büyük proje, Avrupa’ya ticari gaz akışı için de hazır durumda. 30 Haziran 2018’de başlayan ticari işletmecilik faaliyetimiz bugüne kadar herhangi bir aksama olmadan ve planlandığı şekilde yürütüldü” dedi.

30 Haziran 2020 itibarıyla Azerbaycan’dan Türkiye’ye taşınan doğalgaz miktarının 6 milyar metreküpe ulaşacağına dikkat çeken Düzyol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarihten itibaren Türkiye’ye taahhütlerimiz çerçevesinde her yıl 6 milyar metreküp gaz vereceğiz. Azerbaycan’dan taşınacak toplam 16 milyar metreküplük doğalgazın 6 milyarını Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünü ise Avrupa’ya iletecek olan TANAP’ın taşıma kapasitesi, önümüzdeki dönemde ilave yatırımlarla 31 milyar metre küpe kadar çıkabilecek.”

Türkiye-Gürcistan sınırında bulunan Ardahan’ın Posof ilçesinde başlayan TANAP, Türkiye sınırları içerisinde 20 il, 67 ilçe ve 600 köyü kat ettikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinde Avrupa’ya bağlanıyor. Toplam 1.850 kilometre uzunluğundaki boru hattının, Türkiye-Gürcistan sınırından Eskişehir’e kadar olan kısmının açılışı 12 Haziran 2018’de uluslararası bir törenle yapılmış ve 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla da Türkiye’ye ticari gaz akışı başlamıştı. 1 Temmuz 2019’da Avrupa’ya gaz iletimi için tamamen hazır hale gelen Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun ve en geniş çaplı doğalgaz boru hattı TANAP’ın Avrupa bağlantısının açılış töreni ise 30 Kasım 2019’da yine uluslararası bir törenle gerçekleştirilmişti.

RAKAMLARLA TANAP:

• Proje kapsamında 56 inç ve  48 inç olmak üzere iki ayrı çapta karasal boru hattı ve 36 inch çapında deniz geçişinden oluşan toplam 1.850 km uzunluğundaki boru hattı ile birlikte 2adet kompresör istasyonu, 4 adet ölçüm istasyonu, 49 adet blok vana istasyonu ve 11 adet pig istasyonu inşa edildi.

• 135.000’in üzerinde ana hat borusu kaynağı yapıldı. 

• Proje kapsamında şu ana kadar 157 milyon adam-saatlik çalışma yapıldı.

• İnşaat faaliyetleri kapsamında 50.633.382 metreküplük kazı çalışması ve 7.000’e yakın özel geçiş gerçekleştirildi. 

• Boru hattının geçtiği en yüksek nokta 2.760 metre, en derin noktası ise deniz seviyesinin 65 metre altında oldu. 

• Projenin en yoğun döneminde 13.000 kişinin çalıştığı Projede 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla ticari gaz akışı başladı. 

• Kaynak hacmi itibarıyla Türkiye’de özel sektör eliyle uygulamaya aktarılan en büyük sosyal ve çevresel yatırım programlarından birisi olma özelliğini taşıyan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) vasıtasıyla TANAP, güzergâhı üzerinde yer alan il, ilçe ve köylerde sosyoekonomik kalkınmayı hızlandırma ve doğal kaynakların korunması hedefiyle 1.000’e yakın projeyi de hayata geçirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN