Ana SayfaGENEL“Sıfır enerji” projesine TÜBİTAK’tan tam destek

“Sıfır enerji” projesine TÜBİTAK’tan tam destek

Makine mühendisliği öğrencisi Sabri Sağlık’ın tasarladığı ve faaliyete geçirdiği Karakuri Kaizen mekanizması, çalıştığı fabrikanın yürüttüğü Yalın Dönüşüm Projesi kapsamında TÜBİTAK Teydeb 1501 desteği almaya hak kazandı.

İstanbul’da plastik ambalaj üretimi yapan bir fabrika Karakuri Kaizen metodu ile üretim akışının iyileştirilmesi amacıyla Yalın Dönüşüm Projesi geliştirdi. Üretim hattındaki operatörün yapması gereken taşıma ve aktarma işlerini tamamen mekanik bir şekilde enerji kullanmadan CO2 salınımını sıfıra indiren Karakuri besleme mekanizması hayata geçirildi. TÜBİTAK TEYDEB tarafından incelenen çalışma, büyük beğeni toplarken proje, 1501 Proses Ar-ge Projesi desteğini de tam onaylı aldı.

Karakuri Kaizen mekanizmasını tasarlayan ve hayata geçiren İstanbul Arel Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Sabri Sağlık, “Bu mekanizmayı, tamamen denge mantığı üzerine tasarladım. Sıfır enerji tüketiminin yanı sıra, üretim hattında çalışan operatörlerin işini kolaylaştırması da önemli noktalardan biri. Bu mekanizma, bir vardiyanın ihtiyacı kadar ürün kapasitesine sahip olacak şekilde üretildi. Kasaların, üst raftan asansöre stoper sistemi ile teker teker kayması, sistemin fazla kasa ihtiyacı olduğunda arttırılabilir kapasiteli olması açısından çok önemli. Asansörün, üst rafa çıktığında üst rafın, alt rafa indiğinde ise alt rafın açısını alması, sistemin bugüne kadar yapılamamış olmasının temel nedenlerinden biriydi.” dedi.

Türkiye’de yapılan çalışmaların bir çoğu stoper mekanizması ve bu açısal formdan dolayı başarıya ulaşamadı. Bu çalışma Türkiye’de başarıya ulaşan ilk çalışma oldu. Sağlık, çalışmış olduğu fabrikanın üretim hattında mekanizmanın kullanıldığını ve geliştirmeyi planladığını belirtti.

Karakuri mantığını kullanan her firmanın pahalı yatırımları minimize edeceğini ve dışa bağımlılığın azalacağını söyleyen Sağlık, “Bu tür çalışmalarda genellikle manuel işin mekaniğe dönüştürülmesi yeni ekipman ya da robot gibi pahalı yatırımlarla kurgulanır. Karakuri Kaizen ise bu durumun tam tersidir. Bu mekanizma ile enerji tasarrufu sağlanır ve çevre kirliliği önlenmiş olur.” dedi.

TÜBİTAK’ın yanı sıra fabrika ile iş ortaklığı yapan Alman ve Fransız firmalar da bu mekanizmayı inceleyip bilgi aldı.

Karakuri Kaizen mekanizması nedir?

Karakuri aslında Japonca’da kurmalı ve mekanik bir şekilde işleyen oyuncak bebeklere verilen isimdir. (Karakuri Ningyo). Aynı mantıktan yola çıkarak tamamen mekanik bilginin tasarımla birlikte basit ekipmanlara, hatta iş yapan makinelere dönüştürülmesi ile çalışma sahasının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Karakuri ekipmanları mekanik ve ittirme-kaldırma kuvvetlerine göre hareketlendiğinden kullanımı sırasında herhangi bir enerji sarfiyatına gerek yoktur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN