Kurumsal uygulamalar ve yazılım alanında dünya lideri SAP ve Türkiye’nin en büyük 2. özel doğal gaz dağıtım şirketi Enerya, enerji ve doğal gaz sektöründe iş gücü yönetimi alanında öncü bir projeye imza attı. “WFM Mobil Çözüm Projesi” olarak içerisinde SCADA ve GIS gibi önemli entegrasyonları barındıran geniş çaplı proje 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Projenin hayata geçirilmesiyle Enerya’nın Acil 187 çağrılarının analizi, ihbar oluşturma, ihbar noktası tespiti ve sektör vanasının kapatılmasını gerektiren boru hasarları gibi hayati önem arz eden konularda yüzde 93’ün üzerinde hız kazandığı açıklandı.
SAP, Türkiye’de doğal gaz sektöründeki en eski iş ortaklarından Enerya ile işbirliğini genişleterek yeni bir projeye daha imza attı. Bu yıl 22.si gerçekleşen SAP Forum İstanbul kapsamında düzenlenen bir basın toplantısıyla sonuçları duyurulan WFM (İş Gücü Yönetimi ) Projesi’nde SAP’nin SAP Syclo Work Manager çözümü Enerya sistemlerine entegre edildi. BTC Bilişim Hizmetleri ile iş birliği içinde 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan proje ile Enerya’nın saha iş gücü yönetimi için SAP Syclo Work Manager’la hem saha ve periyodik bakımları hem de açma/kesme gibi doğal gaz sektöründeki saha çalışanlarının neredeyse tüm operasyonlarında dijital dönüşümü gerçekleştirildi. Bu dönüşümle ciddi bir verimlilik artışı ve iş gücü tasarrufu sağlandı.
SAP ve Enerya’nın ortaklıklarını genişletmesini değerlendiren SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, “Artık tüm sektörler dijital inovasyon üzerine odaklanmış durumda. Özellikle doğal gaz sektörüne baktığımızda acil operasyonlarda hız, verimlilik ve kalite hayati önem arz ediyor. Enerya ile hayata geçirdiğimiz proje kapsamında SAP Syclo Work Manager çözümümüz ile olası risklerin asgariye indirilmesi gibi önemli bir hedefle birlikte operasyonel verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılmasına katkıda bulunduğumuz için gururlu ve mutluyuz. Bugün yaşadığımız dijital devrimin hedefi insan hayatına dokunmak ve iyileştirmek. Modern dünyada teknoloji ile insanları, süreçleri ve nesneleri akıllı bir biçimde birleştirme şansına sahibiz. Bu proje de Enerya çalışanları, iş ağları ve SAP Syclo Work Manager çözümü ile teknolojinin gücünü bir araya getirerek, dijital dönüşümün şirketlere, sektörlere ve de ülke ekonomisine kattığı değeri bir kez daha gözler önüne seriyor. SAP Türkiye olarak; enerji sektörüne örnek olacak bu proje ve benzerlerini diğer sektör oyuncularıyla da hayata geçirmeyi umuyor; sektörün güvenli, verimli ve kesintisiz hizmet sağlamasına katkıda bulunmayı arzu ediyoruz.” dedi.
STFA Enerji Grup Başkanı ve Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun ise şunları söyledi; “İnsan ve diğer canlıların sağlığı ve can güvenliği bizim tek vazgeçilmezimizdir. Bu farkındalık ve anlayışla WFM Projesi ile tüm abonelerimizin can güvenliğine yatırım yaptık. Acil durumlara ilişkin süreçleri ve sistemi iyileştirerek, sistemi insani hatalardan arındırarak hata payını ve müdahale etme süresini neredeyse sıfıra indirdik. Sahadaki operasyonel gücümüzü teknolojiyle buluşturup dijitalleştirerek hızlı, verimli, nokta atışı, hatasız bir süreç oluşturduk.
SAP ile gerçekleştirdiğimiz projenin bizler için iki önemli nedeni mevcut. İlk önceliğimiz insan sağlığı. SAP Syclo Work Manager sayesinde kaza riskleri azaldı. İkinci olarak da personelimize operasyonel anlamda çok ciddi bir destek sağladık. Projenin hayata geçirilmesinin ardından yaptığımız analizlerde ihbar oluşturma, ihbar noktası tespiti ve sektör vanasının kapatılmasını gerektiren boru hasarları gibi hayati önem arz eden konularda ortalama %93’ün üzerinde hız kazandığımızı gözlemledik. Arızalı bölgeye en yakın ekibin hızlı müdahalesi yaklaşık 90 saniyelerden 5 saniyeye düştü. Ayrıca ihbar yerinin tespiti de 60 saniyeden 2 saniyeye indi. Personellerimizin üzerindeki iş yükünün ve risklerin azalmasını sağlayarak personel memnuniyeti, teknoloji ile hizmet kalitemizi artırarak müşteri memnuniyeti sağladık. Alarm yönetimi ile gaz arzı güvenliğine katkı sağladık.”
Doğal Gaz Sektöründe Öncü Olacak Proje
Enerya, WFM projesi ile 187 Acil operasyonunu SAP Syclo Work Manager ile dijitalleştirdi. Projenin hayata geçirilmesiyle çok yüksek hacimde veri bulunduran SAP, GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi-Geographical Information Systems),ve SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition- Merkezi Denetleme, Kontrol ve Veri Toplama) sistemlerindeki ana verilerin senkronizasyonu ile sistem performansları ve iletişimleri efektif hale getirildi. Ekiplerin ve ihbarların etkin yönetimi ile operasyonel maliyetler azaldı. Eksik malzeme kontrolü ve ramak kala olay bildirimi ile iş sağlığı ve güvenliği süreçlerine katkı sağlandı. Acil operasyonda görevli ekiplerin operasyonel yetkinlikleri teknoloji ile desteklenerek, oluşabilecek hayati ve hukuki riskler asgariye indirildi. Personelin üzerindeki iş yükü ve risklerin azalması sağlanarak personel memnuniyeti; hizmet kalitesi artırılarak da müşteri memnuniyeti sağlandı.
SAP hakkında:
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri olan SAP, dünya çapında 87.000’den fazla çalışanı, önde gelen ürün ve servisleri ile müşterilerinin iş alanlarındaki inovasyonu artırmasına yardımcı oluyor. SAP çözümleri, üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25’ten fazla sektörde, 180’ ülkede faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki 365.000’den fazla SAP müşterisinin iş süreçlerine destek veriyor. Almanya merkezli faaliyet gösteren SAP SE, New York ve Frankfurt’un da aralarında yer aldığı birçok borsada “SAP” sembolü ile işlem görüyor. SAP’nin iş yazılımları alanındaki liderliğini Türkiye’de de devam ettiren SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu. Bugün SAP Türkiye, Ankara ve İstanbul’da yer alan ofisleri ve İstanbul Teknopark’ta yer alan SAP Geliştirme Merkezi dahil olmak üzere 250 kişilik uzman bir ekip ile 1300’ün üzerinde kuruma hizmet vermektedir. SAP’nin dünya genelindeki yaygın kullanımına paralel olarak Türkiye’de yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerini, en büyük 10 bankanın 9’u ve Borsa İstanbul listesinin en tepesindeki şirketlerin %70’ten fazlası iş süreçlerini SAP çözümleri ile yönetiyor. Türkiye’de neredeyse her evde SAP sistemi üzerinde üretilen on ürün bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki gelirlerini ve çalışan sayısını istikrarlı olarak artıran SAP Türkiye, ekosistemindeki onlarca iş ortağıyla birlikte 4000’in üzerinde nitelikli iş gücüne de istihdam imkânı sağlamış bulunuyor. SAP Türkiye hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.sap.com/turkey adresini ziyaret edebilirsiniz.
Faselis/Türkiye’de Enerji