Enerji Dünyası Ekibi olarak Belçika, Hollanda ve Almanya’ya bir dizi görüşmeler yapmak için gittiğimizde yenilenebilir enerji kullanımı konusunda incelemelerde bulunduk.
Malumunuz Belçika ve Hollanda iklim olarak güneşten nasibini almamış, karanlık ve devamlı rüzgar, yağmur ve dolu ile anılıyor.
Sabah yağmur yağıyor, ardından kısa bir güneş, peşinden ise 30 dakika geçmeden fırtına ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
Hava koşulları nedeniyle Güneş Enerji Santralleri yerine bu ülkelerde her yerde rüzgar enerji santrallerini görüyorsunuz.
Otobanda, şehir girişlerinde, köylerde, dağlarda, ovalarda rüzgar güllerinin yakınından geçtiğinizde, AB’de yenilenebilir enerji konusunda yapılan çalışmaların sözde değil özde olduğuna şahit oluyorsunuz.
Brüksel’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)’yi ziyaret ettiğimizde Avrupa’nın enerji çalışmaları hakkında dokümanlar alarak bilgi alışverişinde de bulunduk.
Avrupa Birliğinin enerji hedeflerine ulaşmak adına yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiğini gördük.
Avrupa Birliği (AB)’nin istatistik kurumu Eurostat, AB üyesi 12 ülkenin 2020 hedeflerine ulaştığını açıklamış.
AB, 2030 yılına kadar enerjisinin en az % 35’i kadarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı amaçlarken, 2050 yılına kadar karbon olmayan nötr enerji kullanımına tamamen geçmeyi hedefliyor. Esas anlamıyla tüm dünyanın da bu hedefleri benimsemesi ve aynı yönde hareket etmesinin gerekli olduğu gözlemleniyor.
Ülkemizde de bu konuda çalışmalar var fakat yeterli değil, peki sebebi alameti nedir diye düşünürsek, yenilenebilir enerjiyi nasıl kullanacağız konusunda kafalar karışık ve bu karışıklığı inşallah Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’in çözeceğini ümit ediyoruz. Sektörü bakanımız çok iyi biliyor, sorunlarını da çözüm önerilerinin de neler olduğunun farkındadır. Fakat elektrik şebekesi sahibi özel şirketler ile yenilenebilir enerji üretimi yapan firmaları da memnun edecek bir sistemin tesis edilmesi ülkemizde kolay olmuyor. Çünkü herkes kendi cebini doldurma niyetindedir. İnşallah herkes yalnızca kendi firmasını düşünmeden dünyayı, devletimizi ve milletimizi gözardı etmeyerek bakanlığın çözüm önerilerine destek olursa bizlerde AB ülkeleri gibi yenilenebilir enerji de başarıyı yakalayacağız. İsveç % 54 ile en fazla yenilenebilir enerji kullanan ülke olurken, İsveç’i, %41 ile Finlandiya, % 40 ile Letonya izledi. Nüfusu İstanbul’dan az olan Belçika ise en az yenilenebilir enerji kullanan ülkeler arasında yer aldı. Belçika Güneş Enerji Panelleri konusunda teşvikleri kaldırmış. Zaten Belçika’da ki güneşi ülkemizdeki güneş ile kıyaslar isek yok denecek kadar az durumdadır. Bu sebeple GES’e teşvik verse de bir kazanım olmayacağı kesindir. 2019 yılında RES konusunda Belçika’nın ciddi çalışmalar yaptığını da gördük. Her yerde rüzgar enerji sistemlerine rastlıyorsunuz.
Tabi Belçika’da ve Hollanda’da her yerde Rüzgar Güllerini gördüğümüzü söyledik. Türkiye’nin bu ülkelerle kıyaslanması yanlış olacaktır. Çünkü bu ülkeler bizim büyükşehirlerden bile daha az nüfusa ve hatta daha küçük yüz ölçüme sahiptir.
Türkiye yönetmeliklerde eksiklere rağmen Hollanda ve Belçika gibi ülkeleri yenilenebilir enerji kullanımında geride bırakmıştır.
Cari açık deriz ya hep işte o cari açık enerji eksikliğimizden kaynaklanmaktadır. Yenilenebilir enerji projelerini peş peşe uygulayacağız ve inşallah cari açıklarımızı cari fazlaya çevireceğiz.