Ana SayfaGENELRusya ile yola devam

Rusya ile yola devam

Nükleer Sanayi Derneği ile Nükleer Mühendisler Derneği’nin ortaklaşa çalışması ile gerçekleştirilen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde, sektörün önemli oyuncuları Türkiye’de olmak için birbiriyle yarıştı.

Zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç’ın yaptığı açıklamalar damgasını vurdu. Akkuyu nükleer santrali projesi iptal edildi mi edilmedi mi? sorularına net bir şekilde cevap verildi.

Rusya ile aramızda yaşanan krizin ardından Akkuyu Nükleer Santrali ile alakalı ilk açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç yaptı.

Akkuyu’da bu yıl içinde sınırlı çalışma izni alınması durumunda, nükleer güvenlikle ilgili olmayan binaların inşaatına başlanacağını belirten Necati Yamaç, Akkuyu’da 2022 yılında ilk ünitenin devreye alınacağını açıkladı.

Akkuyu Projesi anlaşmasının 2010’da imzalandığını anımsatan Yamaç, “Bu yıl içinde sınırlı çalışma izni alınması durumunda, nükleer güvenlikle ilgili olmayan binaların inşaatına başlanacak. Akkuyu’da ilk ünitenin de 2022’de devreye alınacağına inanıyorum. Sinop ile ilgili olarak da zemin etüd ve fizibilite çalışmaları devam ediyor. ÇED ile ilgili data toplama çalışmaları da sürüyor. Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında, hükümetler arası anlaşmaya baktığınızda ise ilk ünitenin 2023’te devreye alınacağını söyleyebilirim” diye konuştu.

Türkiye’nin enerji ithalatı yapan bir ülke olduğuna dikkat çeken Yamaç, doğalgazın yüzde 98’ini, petrolün ise yüzde 92’sini ithal ettiğimizi söyledi. Nükleer santralinin gerekliliğinin bu anlamda büyük ihtiyaç olduğunu belirten Yamaç “Türkiye’de nükleer santraller yapılmasın da nerede yapılsın?” dedi. Dünyada 31 ülkede nükleer santral olduğunu belirten Yamaç şunları söyledi: “Bu ülkelerden 7’si net enerji ihracatçısı. ABD’de 99 santral var, 5 santralin inşaatına da devam ediliyor. Fransa elektriğinin yüzde 77’sini nükleer santrallerden karşılıyor. Tabii bizim karşımıza çıkartılan iki tane örnek var. Almanya ve Japonya. Almanya bugün halen elektriğinin yüzde 15’ini nükleerden karşılamaktadır, kapattıkları ömrü dolan santrallerdir. Japonya ise Fukuşima’dan sonra doğal olarak nükleer santrallerini kapatıp sıkı güvenlik değerlendirmesinden geçirdi. Son dönemde Japonya bile 4 nükleer reaktörü işletmeye aldı.”

Programda konuşma yapan Türkiye’nim 3.Nükleer Santrali’nin yüklenicilerinden The Westinghouse Electric Company (Westinghouse Elektrik Şirketi) Nükleer Başkan Yardımcısı jeff Benjamin, Türkiye’nin nükleer çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Benjamin, Türkiye’nin enerji talebinin artmaya başladığını bu anlamda nükleer enerjinin önem kazandığını söyledi. Türkiye’deki enerji bağımsızlığı çalışmalarını takdir ettiklerini söyleyen Benjamin, hükümetin yerli enerji için çalışmalarını olumlu bulduklarını kaydetti.

Engie, Sinop Nükleer Santral Projesi Ekip Lideri Heiiki Pudas ise Türkiye’nin enerji stratejisini ve ekonomisini geliştirmek istediğinin farkında olduklarını belirterek, “Türkiye’nin daha fazla söz sahibi olmak istediğini biliyoruz. Sinop’ta kurmayı planladığımız tesis, ekonomik olarak ülkeye faydalı olmasının yanı sıra tedarik zinciri ve istihdam konusunda da tüm Türkiye’ye katkı sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN