Ana SayfaGENELRosatom Patent Hamlesiyle Nükleer Geleceği Şekillendiriyor

Rosatom Patent Hamlesiyle Nükleer Geleceği Şekillendiriyor

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 yılında yurt dışında 140’tan fazla buluş için patent alarak bir önceki yıla kıyasla patent sayısını bir buçuk kat artırdı. Şirket, 30’dan fazla ülkede toplam 280’in üzerinde patent başvurusu yaparken, bu patentlerin büyük bir kısmı tescil edilerek hayata geçirildi.

Rosatom’un aldığı patentler, gelişmiş nükleer enerji teknolojilerinin haklarını korumayı amaçlıyor. Bunlar arasında 3+ Nesil VVER-1200 ve VVER-TOI reaktörleri, hızlı reaktörler, yüzer nükleer güç santralleri, küçük modüler reaktör (SMR) teknolojileri ve yakıt üretim sistemleri bulunuyor.

Nükleer Güvenliği Artıran Yenilikler

Uzmanlar, Rosatom’un son dönemde geliştirdiği en önemli buluşlar arasında pasif ısı çekişi sistemini izleme cihazını öne çıkarıyor. Bu sistem, nükleer güç santrallerinin güvenliğini artırarak pasif ısı tahliye mekanizmasının çalışabilirliğini hızlıca değerlendirmeyi sağlıyor.

Bir diğer dikkat çeken inovasyon ise aktinit tuzlarının monofazik tozlarını üreten cihaz. Bu teknoloji, uranyum ve plütonyum gibi nükleer yakıt üretiminde kullanılan aktinit elementlerini tek aşamada sentezleyerek kimyasal ve nükleer güvenliği artırırken radyoaktif atık miktarını azaltıyor.

Ayrıca, Rosatom’un Novosibirsk Kimyasal Konsantreler Tesisi’nde geliştirilen yeni yakıt demeti üretim süreci, nükleer yakıt üretimindeki verimliliği artırarak enerji sektörüne büyük katkı sağlıyor.

Patentlerle Küresel Nükleer Pazarda Güçleniyor

Rosatom’un sanayi şirketlerine patent alma ve fikri mülkiyet yönetimi konusunda destek sağlayan iştiraki Bilim ve Yenilikler Operasyonlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Artem Vernigora, şirketin küresel pazardaki etkisini artırmak için patent stratejisini güçlendirdiğini belirtti.

Vernigora, “Rosatom, uluslararası pazarlarda varlığını genişletmeye devam ediyor. Çin, Türkiye, Mısır, Macaristan, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde yürütülen projeler kapsamında 39 nükleer güç santrali ünitesine yönelik siparişimiz bulunuyor. Patent stratejimiz, yalnızca Rus bilim insanlarının fikri mülkiyetini korumakla kalmayıp, aynı zamanda mühendislik ve teknoloji iş birliklerini güçlendirmeyi amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Rosatom’un yurt dışındaki patent uygulamalarını daha da geliştirmek için, NGS mühendislik, tedarik ve inşaat projelerine patent maliyetlerini entegre etme mekanizması oluşturmayı hedeflediği belirtildi. Bu adım, Rosatom’un küresel ölçekte rekabet gücünü artırarak nükleer enerji pazarındaki liderliğini pekiştirecek.

Son üç yılda 50’den fazla patent ailesine ait 800’den fazla başvuru ve patent süreci devam ederken, Rosatom, yenilikçi çözümlerle nükleer enerji alanında küresel teknolojik üstünlüğünü pekiştirmeye devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN