Ana SayfaDİJİTALRobot şehirler ve gelecek yaşam

Robot şehirler ve gelecek yaşam

Fabrikalarda, laboratuvarlarda ve elbette bilim kurgu filmlerinde, hayali robotlar, yapay insanlar ve otonom makineler hakkında hayal gücümüz bizi gelecek yaşama hazırlıyor.

Robotlar dünya genelinde sürekli olarak kentsel alanlara sızıyorlar. Robotlar tarafından yönetilen bu dördüncü sanayi devrimi, ekonomik, sosyal, politik ve sağlık alanlarında ki fırsatlara ve zorluklara yanıt olarak kentsel alanları ve kent yaşamını şekillendiriyor.

Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve icra Kurulu Başkanı Klaus Schwab dördüncü sanayi devriminde mobil cihazlarla bağlanan milyarlarca insanın, daha önce görülmemiş bir işlem gücüne, depolama kapasitesine sahip olduğunu/olacağını ve bilgiye erişim imkanının da sınırsız olduğunu söylüyor. Ve bu imkanların, yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, otonom araçlar, 3 boyutlu baskı, nanoteknoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimi, enerji depolama ve kuantum hesaplama gibi alanlardaki yeni teknolojik gelişmeler ile daha da ilerleyeceğini sözlerine ekliyor..

Şehirlerimiz insanların yönetebileceğinin dışında çok büyüyor

İyi bir şehir yönetişimi, nesnelerin, verilerin ve insanların yaşamının düzgün akışını sağlar ve korur.

Bunlar kamu hizmetleri, trafik ve dağıtım hizmetlerini içerir. Hastanelerdeki ve bankalardaki uzun kuyruklar kötü yönetim anlamına geliyor. Trafik sıkışıklığı, yolların ve trafik sistemlerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Giderek daha fazla çevrimiçi sipariş verdiğimiz ürünler yeterince hızlı gelmiyor. Ve wi-fi genellikle 7/24 dijital ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyor. Özetle çevre kirliliği, hızlı yaşam, trafik tıkanıklığı, bağlantı ve artan tüketim ile karakterize edilen şehir yaşamı, robotik çözümlere ihtiyaç duyar – ya da buna inanmamız gerekir.

Geçtiğimiz beş yıl içinde, ulusal hükümetler otomasyonun şehirlerin geleceklerinin (daha iyi) anahtarı olduğunu görmeye başladılar. Pek çok şehir, robotların hem pratik amacına (günlük hayatı kolaylaştırmak) hem de çok iyi bir sembolik role (iyi şehir yönetimini göstermek için) sahip olduğu sosyal alanlardaki robotları denemek için ulusal ve yerel yönetimler için test alanları haline geliyor. İster otonom otomobil aracılığıyla ister yerel mağazalarda hizmet robotları veya Amazon’un otonom drone ile koli teslimi olsun, şehirler sabit bir hızda otomatikleştiriliyor.

Birçok büyük şehir (Seul, Tokyo, Shenzhen, Singapur, Dubai, Londra, San Francisco) otonom “sürücüsüz” araçları geliştirmek için rekabetçi bir yarışta otonom araç denemeleri için test yerleri olarak hizmet vermektedir. Otomatik limanlar ve depolar da giderek daha fazla otomatikleştiriliyor ve robotlaşıyor. Ve Konteyner terminallerinde ve hizmetlerinde yeni standartlar oluşturuluyor. Maasvlakte 2’deki yeni konteyner terminallerinin açılışı ile Rotterdam limanı bir kez daha benzersiz olduğunu gösterdi. Rotterdam limanındaki toplam beş modern derin deniz terminali ile, her zaman ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir terminal var.

Yenilikçi teknolojinin ön cephesi olan Rotterdam limanı, dünya çapında derin deniz terminali tasarımı için bir standart oluşturdu. Rotterdam limanı, otomatik güdümlü araçlar (AGV’ler) ve otomasyonlu terminallere sahip olan dünyanın ilk limanıydı. Rotterdam’daki terminal operasyonları 7/24 devam ediyor ve tüm derin deniz terminalleri en gelişmiş, verimli ve sürdürülebilir ekipmanlarla donatılmıştır. Dahası, terminaller, Avrupa’nın geri kalanına hızlı bağlantılar için demiryolu, yol ve iç su yollarına doğrudan bağlantılıdır. Bu, yüksek bir taşıma kapasitesi ve etkileyici bir verimlilik seviyesi ile sonuçlanır. Kargonuz en hızlı, en güvenli ve en verimli şekilde yüklenip gönderilecektir. Ve öncü ruh burada bitmiyor. Limanın altyapısına sürekli olarak yatırım yapmaktadır. Maasvlakte 2’nin inşası nedeniyle limanın yüzeyi yüzde 20 oranında genişlemiştir. Rotterdam Limanı yetkilisi, liman havzalarından birini genişletmek için 200 milyon avro yatırım yapıldığını belirtmektedir. Bu yatırımlar sayesinde, Rotterdam limanı sadece günümüzün en büyük gemilerini barındırabilmekle kalmayıp, aynı zamanda konteyner taşıyıcıların gelecekteki nesillerinin ele alınmasına da hazırdır.

Otomatik kontrol sistemleri trafik akışlarını izliyor, düzenliyor ve optimize ediyor. Otomatik dikey çiftlikler, dünyadaki “tarım dışı” kentsel alanlarda gıda üretimini teşvik ediyor.

Japonya’nın Kameoka kasabasında marul yetiştiren dev bir fabrika çiftliği olan Spread, Japonya’da her gün 20.000 baş marul hasat edebilecek 200’den fazla “fabrika” dan biridir. Farklı çeşitleri içeren marullar tamamen steril bir ortamda yetiştirilir: Toprak veya güneş ışığı, rüzgar veya yağmur yoktur.

Yeni mobil sağlık teknolojileri “hastanenin ötesinde” sağlık hizmeti vaat ediyor. Robotlar şehirlerde kamusal ve ticari alanlarda robot polis memuru, garson robot vs. ortaya çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN