Türk firmaları 500 bin parçadan oluşan nükleer santral projelerine yönelik üretime yönelirse, nükleerden uzay endüstrisine, otomotivden savunmaya kadar katma değerli ürün ihracatına başlayabilir
Nükleer sanayinin Türk sanayicisine katma değerli ürün üretimi ve ihracatında önemli fırsatlar sunduğunu aktaran Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Dr. Erol Çubukçu, nükleer sanayi yatırımlarının Türk sanayisinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti.
Her santral en az 500 bin parça demek
Nükleer santral projelerinin yaklaşık 500 bin parçadan oluştuğunu belirten Dr. Çubukçu, Türk firmalarının şu an inşaat, montaj, ekipman gibi alanlarda rahatlıkla yer alabildiğini ancak yerli katkının özellikle katma değerli alanlarda artırılmasının mümkün olduğunu açıkladı. Nükleer alanında kullanılan ürünlerin katma değerli ürün kategorisinde olduğunu ve bu nedenle çok daha yüksek fiyatlarla alıcı bulduğunu bildiren Dr. Çubukçu, Türk nükleer sanayinin gelişmesi halinde katma değerli ürün ihracatında diğer sektörler için rol model olabileceğinin altını çizdi.
Dr. Çubukçu, Türk firmalarının bu alandaki fırsatları değerlendirebilmesi ve sektörün global oyuncularıyla buluşabilmesi için Nükleer Mühendisler Derneği olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Ankara Sanayi Odası ile birlikte 6. Nükleer Santraller Zirvesi ve 2. Nükleer Santraller Fuarı’nı düzenlediklerini belirtti. Çubukçu, bu yıl Güney Kore, Almanya, İspanya ve Slovenya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden önemli firmaları ve bine yakın ziyaretçiyi İstanbul’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Nükleere giriş bileti uzay ve savunma sektörlerinde de kullanılacak
Nükleer santrallere yönelik geliştirilecek kapasitenin sadece bu projelerle sınırlı kalmayacağını; enerji, uzay, savunma, otomotiv, denizcilik, havacılık gibi katma değeri yüksek diğer sanayi kollarında da kullanılabileceğini bildiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, nükleer sanayinin bu yönüyle de ülkemiz için kritik önem taşıdığına vurgu yaptı. Özdebir, “Türk firmaları eğer uluslararası alanda önde gelen firmaların tedarikçi listelerine girebilirse, nükleer sanayide hızla büyüyebilir. Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı ile Türk firmalarına bu alandaki fırsatlara en hızlı şekilde ulaşabilmeleri için fırsat sunuyoruz” diye konuştu.