Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, 7 bakanlık ile temaslarda bulunarak, Ankara ziyaretlerine devam etti. Kaan başkanlığındaki heyet; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdülhamid Gül ile görüştü.
Ziyaretlerde; ihracat, yatırım ve imalatı artırmaya yönelik konular, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler ve MÜSİAD’ın revizyon sonrası Hükûmet üyelerinden beklentileri paylaşılarak fikir teatisinde bulunuldu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşmede; MÜSİAD’ın aylık hazırladığı Satın alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) hakkında bilgi veren Başkan Kaan, toplanan verilerin, alanlarında uzman akademisyenlerimiz ve yetkin kadromuz ile analiz edilip raporlandığını ve bu raporların reel sektörün dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtarak piyasa yapıcıların sağlıklı kararlar almasında önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Ekonomik büyüme ve yatırımın önündeki engellerin kaldırılabilmesi için imalat, yatırım ve ihracatı kapsayan ‘İYİ’ formülünü öneren Kaan, Türk ekonomisinin dinamizm ve büyümenin itici motoru KOBİ’lerin üzerinde büyüyeceğini söyledi. Günümüz küresel ekonomisinde rekabetçiliğin temel unsurunun teknoloji ve yenilik olduğunu; Türkiye ekonomisinin, sürdürülebilir kalkınma ve küresel rekabet gücü için, üretim yeteneğini, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli üretim ve teknolojik düzeyi daha üst seviyelere taşıyacak bir “yapısal dönüşüm” gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Kaan ayrıca, bu süreçte KOBİ’lerin ihmal edilmemesi, Orta Ölçekli Sanayi Bölgeleri ile ilgili MÜSİAD’ın çalışmaları olduğu ve bu düzenlemelerin yapılması neticesinde ortaya çıkan potansiyel ile ihracatın artacağını dile getirdi. Bakan Zeybekci ise, MÜSİAD’ın 27 yıldır Sanayi alanında öncülük etmiş bir STK ve en yakın çalıştıkları milli kuruluşlardan biri olduğunu ifade edip, MÜSİAD’ı bir yol arkadaşı olarak gördüğünü söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile görüşmede; küçük ölçekli sanayiciler için ve büyük ölçekli sanayiciler için organize sanayi bölgeleri olduğunu ancak orta ölçekli sanayi sitelerinin olmadığını belirten Kaan; içinde 200 tane, 500 ila 2 bin metrekare arasında, büyüyebilen bir sanayi sitesi olan ve aynı zamanda meslek lisesi de bulunan Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) modeli hakkında bilgi verdi ve TOSİ’lerin özellikle limanlara yakın bölgelerde daha fazla yapılmasını önerdiklerini vurguladı.
Bununla birlikte, sınır kapılarındaki beklemeler ve bunlara yönelik çözüm önerilerini sunan MÜSİAD Heyeti, ülkemizin farklı bölgelerinde yükleme yaparak sınır kapılarımıza gelen araçların sadece ülkemizden çıkabilmek için günler harcadığına ve sınır kapılarında da büyük zaman kaybı yaşayarak ülkemiz gümrük bölgesini terk edebildiklerine dikkat çekti.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile görüşmede; CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Alman Focus dergisine yaptığı “Alman turistleri Türkiye’ye seyahat etmemeleri yönündeki açıklaması” kınandı. Ülkemize en çok yatırım yapanların Almanlar ve Amerikalılar olduğunu ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı, ana muhalefet liderinin bu açıklamasını kabul etmediklerini ve Kılıçdaroğlu’nun böyle bir açıklama yapıp yapmadığına dair kamuoyunu bilgilendirmesini istedi. Bakan Bozdağ ise MÜSİAD’ın ülke meselelerinde her daim yerli ve millî bir duruş sergilediğini dile getirdi.
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile gerçekleştirilen görüşmede; Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin yüzde yetmişinin Avrupa’dan geldiği ve ihracat-ithalat yoğunluğunun Avrupa’da olduğu ifade edildi. Bakan Ömer Çelik, dünyada demokrasiyi ayakta tutan sınıfın orta sınıf ve altı olduğunu, doğal muhataplarının Anadolu’da daha ziyade orta sınıf olduğu için MÜSİAD’ın bu bakımdan demokrasinin omurgasını temsil eden bir siyasi temsiliyete de sahip olduğunu ifade etti ve MÜSİAD’ın sesinin bilhassa Avrupa’da daha çok duymak istediklerine ve bunun için her türlü katkıyı sunacaklarına dikkat çekti. Kaan ise, MÜSİAD’ın Avrupa’da bine yakın iş adamı üyesi ve önemli noktalarda temsilcilikleri olduğunu ve yakın dönemde yedi tane daha temsilcilik açacaklarını ifade etti.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yapılan görüşmede; Sayın Meclis Başkanımız MÜSİAD’ın salt bir ekonomik hareket olmadığını ve bir misyonu temsil ettiğini söyleyerek; MÜSİAD’ın Anadolu sanayici ve iş adamlarının gür sesli temsilcisi ve örnek bir STK olduğunu dile getirdi. Genel Başkan Kaan ise, 15 Temmuz gecesi Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıran ve o kritik gecede demokrasi, ülkemiz için saatler süren bir mesai harcayan Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a teşekkür etti.
Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ ile yapılan görüşmede de; Bakan Akdağ, Kamu ve özel sektör işbirliğinde yatırımcıların önündeki idari engelleri azaltmak ve iş yapma süreçlerini kolaylaştırmak üzere çalışmalarını sürdüren Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda (YOİKK) MÜSİAD’ın şu ana kadar olan katkısının kayda değer olduğunu, yeni dönemde de eylem planı önerileriyle kurumsal tecrübesinden istifa etmek istediklerini ifade etti. Eylem Planları çerçevesinde reform niteliğinde yürütülecek çalışmalar ile sürdürülebilir büyümeye imkân sağlayacak daha elverişli
bir yatırım ortamının oluşturulması hedeflediklerini ifade eden Kaan, yeni dönemde “Stratejik Alanlar Politikalar Başkanlığı” birimini kurduklarını ve buradaki gayenin Türkiye’nin sorunlarına daha hızlı ve rasyonel bir çözüm üretmek olduğuna dikkat çekti. Kaan bu kurul için on tane sektör tespit ettiklerini ve bu sektörlerin; Savunma Sanayi, Bilgi Teknolojileri ve Havacılık, Yatırım- Sanayide Dönüşüm ve Yatırım Ortamını İyileştirme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Enerji ve Çevre’den başlıkları altında toplandığını ifade etti.
Adalet Bakanı Abdülhamid Gül ile yapılan görüşmede ise; MÜSİAD’ın ekonomik bir kuruluş olmakla birlikte sosyal ve kültürel konularda da faaliyet gösterdiğini ifade eden Başkan Kaan, erdemli iş insanı yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapan UTESAV Vakfı hakkında bilgi verdi. Yeni dönemde de “Erdemli Hayat Akademisi” açılacağı ve burada da bir iş adamında olması gereken hususiyet ve hasletlere dair çalışmaları olacağını vurguladı. Veraset Mahkemeleri’nde yaklaşık 350-400 bin, Alacak Davalarında 254 bin, Boşanma Davalarında 216 bin dava olduğuna dikkat çeken Kaan, şans oyunlarına bağlı piyasalar ile ilgili rapor hazırladıklarını ifade etti. MÜSİAD Heyeti, yeni dönemde yapılan çalışmalarda helal olanı yasal hale getirmek yönünde çalışmaları olacağını vurguladı. Bazı dosyaların yüksek olmasının yargıya güveni etkileyen en önemli sebeplerden biri olduğunu ifade eden Adalet Bakanı Gül, iş uyuşmazlıkları ile ilgili arabuluculuk hususunda bir tasarının Ekim ayında Meclis’e geleceğine yer verdi. Şans oyunları ile yasal düzenlemeler üzerinde çalışma halinde oldukları ifade eden Bakan Gül; ekonomi, piyasayı ilgilendiren konular olduğunda MÜSİAD tecrübesinden istifade etmek istediklerini, bu tür konular için MÜSİAD Genel Merkez üzerinden irtibat halinde olacaklarını açıkladı.
MÜSİAD / TÜRKİYE’DE ENERJİ