Ana SayfaGENELMitsubishi Electric ve AIST Yapay Zekâ Teknolojisi Geliştirdi

Mitsubishi Electric ve AIST Yapay Zekâ Teknolojisi Geliştirdi

Mitsubishi Electric ve Japonya İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST), otomatik üretim süreçlerindeki değişiklikleri öngörerek fabrika otomasyon ekipmanlarında hareket hızı gibi gerçek zamanlı ayarlamalar yapan bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi. Zaman alıcı manuel ayarlamalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bu teknoloji; makine hatası gibi faktörlere ilişkin çıkarım için güven aralığını tahmin ediyor ve uygun güven aralığına bağlı olarak ekipmanlarda gerekli ayarlamaları yapıyor. Bu teknolojinin başta çevik üretim (agile manufacturing) olmak üzere daha stabil, güvenilir ve verimli üretim süreçleri sağlaması bekleniyor.

Hızlı: Yapay Zekâ, fabrika otomasyon ekipmanlarının dinamik kontrolü için yüksek hızda çıkarımlar yapıyor

Çevik üretim için bilgisayarlı sayısal denetleyicili (CNC) kesim tezgâhları ve endüstriyel robotlar gibi fabrika otomasyon ekipmanlarının kullanıldığı tesislerde ekipmanların hareketleri, çalışma hızları, hızlanmaları gibi operasyon süreçleri sırasında değişiklik gösterebiliyor. Konvansiyonel üretimde, gerekli hassasiyet düzeyi gibi çalışma parametrelerinin spesifikasyonlara uygun hale getirilmesi için vasıflı çalışanlara ihtiyaç duyuluyor. Mitsubishi Electric, gerçek zamanlı bir fabrika otomasyon operasyonu için yüksek hızda çıkarımlarla ekipman kontrollerini eş zamanlı olarak gerçekleştiren bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi.

Esnek: Süreç içinde öğrenerek sürekli değişen iş faktörlerine adapte oluyor

Üretim sırasında üzerinde çalışılan iş değişebilir ve bu üretim sürelerini uzatabilir veya imalat kalitesini düşürebilir. Bu değişikliklerin yapılan işe bağlı olarak farklılık göstermesi de fabrika otomasyon ekipmanlarının önceden öğrenmesini zorlaştırıyor. Ancak Mitsubishi Electric’in yeni teknolojisi, yapay zekânın iş faktörlerini ekipmanlar daha çalışırken öğrenerek buna göre gerekli değişiklikleri gerçek zamanlı olarak yapmasını sağlıyor. Ayrıca sürtünme gibi fiziksel olayların formülünü çıkaran bu teknoloji, çalışma sırasında öğrenmeyi sağlamak için matematiksel ifadeleri uyguluyor ve bu sayede sürekli değişen imalat faktörlerine adaptasyonu mümkün kılıyor.

Güvenilir: Yapay zekâ, ayarlamaları çıkarım güven aralığına göre yapıyor

Fabrika otomasyon ekipmanlarının gerçek zamanlı kontrolüyle istikrarlı bir ürün kalitesi ve verimli imalat süreci elde etmek için yapay zekâ çıkarımlarının güvenilir olması gerekiyor. Mitsubishi Electric’in yeni algoritması, her prosesin ve hedef makinenin özelliklerini öğrenerek güven aralığını hesaplıyor. Cihazları kontrol etmek için kullandığı algoritma sayesinde yeni yapay zekâ teknolojisi, yüksek güven düzeyleri sağlıyor.

Yapay Zekâ Kontrol Teknolojisi Uygulama Örnekleri

Hızlı çıkarımlar

Mitsubishi Electric yapay zekâ kontrol teknolojisinin yüksek hızlı çıkarımına bir örnek olarak, şirket robot kollarındaki yükleri tahmin etmek için bir çözüm geliştirdi. Hızlanma ve yavaşlama hızlarını hesaplamak için çeşitli yük parametreleri kullanılır; bunun için yapay zekâ fonksiyonu, robota ilişkin motor akımı, mafsal açısı gibi bilgileri kullanarak yük değerlerinin hızlı bir çıkarımını yapar. Eş zamanlı olarak çıkarım güven düzeyleri hesaplanır. Sonrasında, elde edilen tahmini değerler ve güven aralıklarına göre hızlanma ve yavaşlama değerleri ayarlanır. Bu teknolojinin etkinliğini değerlendirmek için yük çıkarımları kullanıldığında ve kullanılmadığında robot hareketinde hesaplanan farkları karşılaştırmak için bir doğrulama testi gerçekleştirildi.

Değişen koşullara adaptasyon

Mitsubishi Electric yapay zekâ teknolojisinin değişen üretim koşullarına adaptasyon açısından bir uygulama örneği olarak şirket, elektro erozyon makinesini (EDM) otomatik ayarlayan bir çözüm geliştirdi. EDM, iş parçasına doğrulttuğu bir elektrottan çıkan kıvılcımlar ile iş parçasının üzerinde izler oluşturuyor. Ancak üretim sırasında oluşan talaşların elektrotla birlikte dışa atılması gerekiyor ve imalat süreci devam ettikçe talaş miktarı da artıyor. Sonuç olarak talaşların daha sık uzaklaştırılması gerekiyor.

Güvenilirlik

Mitsubishi Electric yapay zekâ kontrol teknolojisinin güvenilirliğine bir örnek olarak, şirket CNC kesim tezgâhları için bir yapay zekâlı hata düzeltme çözümü geliştirdi. Yapay zekâ, dinamik üretim sırasında bile düzeltmeyi sağlamak için sürekli değişen işleme hataları veya kesim tezgâhının mevcut konumuyla komut değeri arasındaki farkı tahmin ediyor. Ayrıca yapay zekânın hata çıkarımlarının güven aralıkları da endekslenerek hata düzeltmenin yalnızca güven aralığı yüksek olduğunda yapılması sağlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN