Gelişen solar teknolojilerin fabrika ve büyük tesislere kendi elektriğini üretme imkanı sunduğunu belirten ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, minimum 25 yıl kullanılan sistemlerin 5 senede kendi maliyetlerini çıkardığını söyledi. İşletmeler için elektriğin önemli bir gider olduğunun altını çizen Eray, bazı sektörlere özel teşvikler ve güneş enerji santralleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Güneş enerjisi yatırımlarının bir dönüşüm yaşayarak topraktan çatıya kaydığını belirten ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Eskiden toprak üzerine kurulan güneş enerji santralleri (GES) artık fabrika, otel, hastane, AVM ve okul gibi büyük yapıların atıl durumdaki çatılarına kuruluyor. Gelişen teknolojiler sayesinde GES’ler artık hem daha uygun fiyatlara yapılıyor hem de daha verimli çalışıyor. Ömrü ortalama 25 yıl olan güneş enerji santrallerinin işletmeler için amortisman süresi 5 yıl olarak hesaplanıyor. Kalan 20 sene boyunca fabrika çatısından elde edilen elektrik, işletmenin cirosuna kar olarak yazılıyor. Özellikle yoğun elektrik kullanımı yapılan işlerde GES yatırımları çok büyük avantajlar içeriyor” dedi.
100 KİLOWATTLIK PROJE 60 – 70 BİN DOLAR
GES yatırım maliyetlerinin giderek makul seviyelere geldiğini dile getiren İlgin Eray şu bilgileri paylaştı: “Piyasada 100 kilowatta kadar olan projelerde maliyet, 600-700 dolar/kilowatt olarak seyrediyor. Örneğin 100 kilowattlık bir proje 60 ila 70 bin dolar arası maliyetle sonuçlanıyor. Her işte olduğu gibi burada da iş hacmi büyüdükçe maliyet düşüyor. Halihazırdaki mevzuata göre tesisin tükettiği elektrikten fazlasını üretmek makul değil. Fakat gelecek günlerde mevzuatın değişeceğine ve herkesi üretime teşvik edeceğine inanıyorum.”
GES YATIRIMI YAPAN BAZI SEKTÖRLERE YÜZDE 50 DESTEĞİ HİBE VAR
Fabrikasına güneş enerji santrali (GES) kuran bazı sektörlere yüzde 50 hibe desteği olduğunu belirten Eray, “Bu sene Bolu bölgesinde kümes hayvancılığı yapan üreticilere, proje bedeli 3 milyon TL’ye kadar olan GES yatırımlarında yüzde 50 hibe veriliyor. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği’nin IPARD programı kapsamında bazı sektörlere özel GES yatırım desteği sunuyor. İşletmeler bu desteklerden faydalanarak kendi enerjisini üretebilir” bilgisini paylaştı.