Ana SayfaGENELKimya sektörü ihracatta rekor kırıyor

Kimya sektörü ihracatta rekor kırıyor

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ile yaptığımız görüşmede kimya sektörünün ülke ekonomisine rekor düzeyde katma değer kattığını öğrendik.

2019 yılında gerçekleştirdiği 20,6 milyar dolarlık ihracat rakamı ile tarihi bir rekora imza atan kimya sektörü, geçtiğimiz yılın en çok ihracat yapan ikinci sektörü olmuş.

İhracatta artan performansı ile dikkatleri üzerine çeken sektör, 2019 yılında 3 milyar dolar üzerinde ihracat yapan sektörler arasında 18,54’lük büyüme ile ülkemizin ihracatta en fazla büyüyen sektörü olmayı da başarmış.

Rekor üstüne rekor kıran kimya sektörünün başarısının ardında ödül sistemi geliştirerek proje yarışmaları düzenlenmeleri yatıyor.

Petro kimya ihtiyacını ülkemizde sağlayan tek işletmenin Petkim olduğunu belirten Adil Pelister, “Petkim’in karşıladığı oran %12’lik dilimden ibarettir. %88’lik kısmını yurt dışından tedarik ediyoruz. Aradaki farkı kapatmak, dışa bağımlılığımızı azaltmak adına ciddi çalışmalar yapıyoruz. Buna Rönesans’ın Aliağa’da projelendirdiği petrokimya tesisini örnek verebiliriz. Bunun yeterli olmadığı bilinciyle proje üretmeye devam ediyoruz” diyerek hiç durmadan çalışmak gibi bir hedefleri olduğunun altını çizdi.

Kimya Sektörü 2023 hedeflerine odaklanmış ve ihracatlarını 30 milyar dolara çıkarmak için sözleşmişler ve bu amaç doğrultusunda çalışmalara da başlamışlar. O kadar güzel ve anlamlı projeler var ki! Ülkem ve kimya sektörü adına gurur duyduk.

İKMİB, plastikten, boyaya, kozmetikten ilaca, kauçuktan, organik ve anorganik kimyasallara kadar 16 alt sektörümüzle birlikte Türk kimya sektörünü dünyanın dört bir yanında başarıyla temsil ediyor. Bu kapsamda, 2019 yılı boyunca yaklaşık 500 ihracatçı firmamızın katıldığı 14 milli katılım fuar organizasyonu, 11 yurt dışı fuar ziyareti, 4 infostand organizasyonu, 5 sektörel ticaret heyeti, 12 alım heyeti, 4 TTG (Türkiye Tanıtım Grubu) projesi, 3 seminer, devam eden 7 uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri (URGE) kapsamında 3 URGE heyeti ve 3 URGE eğitimi ve farklı sektörlere ilişkin 6 çalıştay gerçekleştirmiş.

Tasarım, inovasyon, dijitalleşme, Ar-Ge odaklı çalışmalar ve Ur-Ge projelerine destek sağlamaya önem vermeleri de yakaladıkları başarının anahtarı olarak fark ediliyor.

Başkan Pelister, “Bütün alt sektörlerimize hitap edecek ve gelişimine katkı sunacak yeni bir Kimya Teknoloji Merkezi kurmak istiyoruz. Bununla birlikte bu yıl ülkemizde yapılması planlanan Uluslararası Kimya Olimpiyatları’nda önemli bir görev üstleneceğiz. Ayrıca, geçtiğimiz Aralık ayında Başkanı seçildiğim Kimya Sektör Platformu (KSP) olarak, yıl içinde sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getirecek Kimya Zirvesi’ni de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İKMİB olarak, 2020 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, ABD, Panama, Çin-Hongkong, Çin, Hollanda, S. Arabistan ve G. Afrika olmak üzere 10 ülkede 17 milli katılım organizasyonu, 5 sektörel ticaret heyeti, 7 alım heyeti, çalıştaylar, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, ödül töreni, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) proje faaliyetleri, fuar ziyaretleri, 5 URGE heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz” diyerek 2020 yılı için projelerini de bizlere anlattı.

Kimya Sektörü Temsilcileri, 2020 yılında 22 milyar doların üstünde kimya sektörü ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar.

2023 hedefleri kapsamında, 226,6 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde ise kimya sektörünün ihracatını 30 milyar dolara çıkarmayı ve yüzde 13’lük bir pay almayı şimdiden garantilemiş gözüküyorlar.

O kadar çok proje ve ar-ge çalışmaları planlanmış ki! Kimya sektörü temsilcilerinin başarıyı yakalamamaları neredeyse imkansız. Bu nedenle biz kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img
spot_img

BUNLARI DA OKUYUN