Trafik sorununa ek olarak özellikle işe gidiş ve dönüş saatlerinde metrobüs, tramvay ve otobüslerde yer bulamayan vatandaşlar işlerine geç kalmamak adına insan sağlığını tehdit edecek şekilde tıklım tıklım olan toplu taşıma araçlarında seyahat etmek zorunda kalıyorlar.
Trafik sorunu nedeniyle çileye dönen İstanbul’da yaşama bir darbeyi de son zamanlarda yoğunluğu artan toplu ulaşım araçları vurdu.
Uzmanlar İstanbul’un trafik sorunun çözümü için kentin nüfus artışının akıllı uygulamalarla durdurulması ve hatta nüfusun azaltılmasının şart olduğunu belirtiyorlar. Son yıllarda birçok ulaşım planı yapılmasına rağmen bu planlamaların eksik uygulanması ve sürdürülememesi nedeniyle başarılı olunamıyor.
Yıllardır kentin ulaşım planlarının trafik ve toplu taşımacılık sorununu çözememesi nedeniyle İstanbul’a yeni ve yeniden akılcı bir ulaşım planının projelendirilmesinin gerekli olduğu gözlemleniyor.
İstanbul ulaşım planının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonuyla uygulanmaması durumunda ise başarının yakalanması imkânsız gözüküyor.
Sorunların çözümü adına yönetim ve karar verme sürecinin demokratik, akılcı bir yapıya kavuşturulması gereklidir.
Ulaşım planlaması yaparken ticari bir anlayış yerine hizmet etmek düşüncesiyle akılcı projeler geliştirmek zorundayız. Raylı sisteme öncelik verirken, en önem vereceğimiz projemiz ise bisiklet kullanımını özendirecek bisiklet yollarının bir örümcek ağı edasıyla kent genelinde yaygın hale getirilmesi gereklidir. Deniz ulaşımı için özel bir çalışma yapılması ve yeni hatların açılması için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Venedik modeli gibi bir İstanbul modeli geliştirilerek motorlu araçların bazı merkezlere girişleri kısıtlanmalıdır.
İstanbul’un ulaşım ve trafik sorunu nasıl çözülür?
•Son yıllarda yapılan yatırımlarla raylı sistemlerin toplu taşıma araçları içerisindeki payının %25’e çıkarılması çok önemlidir. Bu oranın daha da yüksek seviyelere çıkarılması çalışmaları da ümit vericidir. Raylı taşımacılık projelerinin planlı biçimde devam ettirilmesi şarttır.
•Taksim trafiğinin rahatlatılması adına tünel çalışmasının kentin sıkışık alanlarında da uygulanması ile ulaşım sorununa katkı sağlanacaktır.
•Toplu ulaşımda payı %3 olan deniz ulaşımının artırılması adına yeni iskeleler ve yeni hatlar açılmalıdır. İstanbul’da yaşayanların deniz ulaşımına erişimini kolaylaştırmak adına toplu taşıma araçlarının deniz araçları ile entegrasyonu da sağlanmalıdır.
•Bisiklet ile ulaşımı teşvik etmek ve kolaylaştırmak için bisiklet yollarının kent genelinde yaygınlaştırılmasına öncelik verilmelidir.
• Motorlu araçların kentin turistik ve iş merkezi alanlarına girişleri kısıtlanmalıdır.
•Toplu taşıma araçlarının daha ucuz ve daha konforlu hale getirilmesi adına çalışmaların yapılması ve özellikle araçların zamanında ve seri şekilde İstanbul halkına hizmet edebilmesi sağlanmalıdır.
•Raylı sistemleri halkın daha sağlıklı kullanabilmesi adına aktarma istasyonları yerine tek hat ile kentin bir ucundan diğer ucuna seyahat edebilecekleri akılcı hatlar hizmete açılmalıdır.
YETER Kİ GÜVENLİ BİSİKLET YOLLARI OLSUN O ZAMAN BİSİKLETLERİ HER YERDE GÖRMEMİZ MÜMKÜNDÜR
Bisiklet sağlık ve ekonomi için bir ihtiyaçtır. Ülkemiz için büyük bir ekonomik kazançtır.
Ulaşım için kullanılan petrol adına milyarlarca dolar harcıyoruz. Bisiklet kullanımının artırılması demek bu milyarlarca doların azalması demek ve böylelikle ekonomimize ciddi katkı sağlanacaktır.
Bazı kişiler için ulaşım masrafı ayda bin lirayı buluyor. İşe, okula, pazara, camiye giderken bisikletle bedava ulaşım yapma imkanımız var.