Ana SayfaDİJİTALISSD ile akıllı trafik çözümleri

ISSD ile akıllı trafik çözümleri

Yazı dizimizde bu sayısında akıllı şehir yolculuğunun paydaşlarından, akıllı trafik sistemleri konusunda uzman, Ülkemizde ilk üç firmadan biri olan ISSD’yi paylaşalım istedik. Ve yeni normalde de güvenli hayatlarımızın günlük döngüsünde olmaya devam edecek bu yapıyı, firmayı mercek altına aldık.

ISSD Akıllı Şehir Yolculuğu

2009 yılında kurulan ISSD, sistem tasarımı ve entegrasyonu, sayısal sinyal işleme, yazılım geliştirme ve elektronik tasarım konularında faaliyet göstermekte, ihtiyaç duyulan sayısal devrelerin tasarımı ve uygulamaya özel algoritmaların geliştirilmesi ile başlayan ve geliştirilen her nevi yazılımın gömülü platforma aktarılması ile sona eren sürecin tamamı ISSD bünyesinde gerçeklenebilmekte.

Halen ODTÜ Teknokent’teki ofislerinde faaliyetlerine devam eden ISSD, Trafik Yönetimi ve Trafik Denetimi konularında çözüm üreterek ürünler geliştirmekte; Trafik Yönetim Sistemleri içerisinde yer alan ISSD tarafından geliştirilen Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi, CHAOS trafikte geçirilen süreyi en aza indirerek yakıt tüketimini ve çevre kirliliğini %30 oranında azaltmakta, sinyalize kavşaklarda kavşak kontrol cihazlarına entegre edilerek yeşil ışık sürelerini araç yoğunluğuna göre anlık optimize etmektedir sistem, Araç Sayım Kamerası (VIERO) ve Dinamik Kavşak Kontrol Ünitesi (CENTRIS) olmak üzere iki alt sistemden oluşmaktadır.

VIERO, kavşak kollarındaki araçların görüntü işleme teknikleri ile gerçek zamanlı sayımını yaparak araç yoğunlauk verisi elde etmektedir. Araç yoğunluk verisi, kavşak kontrol cihazı içerisine harici olarak yerleştirilen ve bu cihaza komuta ederek kavşak yönetimini sağlayan CENTRIS’e aktarılmaktadır.

CHAOS ile kavşaklarda ve kavşaklar arasındaki yol kesimlerinde trafik daha akıcı hale gelmekte ve ayrıca, sistemin ürettiği güvenli süreler ile kırmızı ışık ihlallerinde ve trafik kazalarında azalma sağlanmaktadır.

Birbiriyle Haberleşebilen CHAOS Sistemleri ile Sinyal Koordinasyonu

Dinamik kavşak yönetimi ile bir kavşakta sağlanan fayda, sistemin ardışık kavşaklarda da uygulanması ile artmaktadır. CHAOS sisteminin diğer bir CHAOS sistemi ile haberleşebilme özelliği, ardışık kavşaklar arasında sinyal koordinasyonunu mümkün kılmaktadır. Bir kavşaktan çıkan araçların ne kadarının kaç saniye sonra diğer kavşağa ulaşacağı bilgisi kullanılarak, CHAOS sisteminin lokal kavşak yönetimi yerine birden fazla kavşakta sinyal koordinasyonu gerçekleştirecek şekilde çalışması sağlanmaktadır. Böylece, bir kavşaktan çıkan araçların diğer kavşaktan, kırmızı ışıkta hiç beklemeden ya da daha kısa süre bekleyerek geçmesi mümkün olmaktadır.

Öncelikli Araç Geçişi

CHAOS sistemi dahilinde yer alan Öncelikli Araç Geçiş Modülü sayesinde, kavşağa yaklaşmakta olan ambulans ve itfaiye araçlarına geçiş önceliği verilmesi mümkün hale gelmektedir. Sistem, öncelikli geçişi istenen araca yerleştirilen veya önceden yerleştirilmiş olan GPS modülü ile konum bilgisi almaktadır. METİS üzerinde çalışan öncelikli geçiş algoritması bu konum bilgisini kullanarak kavşağa yaklaşmakta olan taşıtların yönünü belirlemekte ve anlık olarak kavşaktaki sinyal düzenini CENTRIS yardımı ile değiştirmektedir. Böylece, ambulans ve itfaiye araçlarının kavşaklardan geçişi esnasında yaşanan karmaşa en aza indirilmekte ve olası kazalar önlenmektedir.

Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi; Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Mersin, Ankara, Adana, Erzurum, Karaman, Afyonkarahisar, Nevşehir, Çanakkale, Çorum, Antalya Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü’ndeki ve daha birçok ilin kavşaklarında kullanılmakta ve bunların haricinde farklı şehirlerde yapılan demo çalışmaları vardır. Türkiye genelinde 750-800 noktada sistemler çalışır durumdadır. Uluslararası pazarda ise Hindistan, Ras-Al Khaimah, Bahreyn, Katar, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’da sistemler bulunmaktadır. Ayrıca Nijerya Lagos’ta 40 kavşağa 18 ay içerisinde Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi, CHAOS kurulumu gerçekleştirilecek, CHAOS sistemi içerisinde yer alan Araç Sayım Kameraları, Lagos’da seçilen kavşaklardaki her bir yöne monte edilerek araç yoğunluğunu ölçecek ve kameralar tarafından elde edilen veriler kavşak kontrol cihazı içerisine yerleştirilen ve yine CHAOS’un bileşeni olan CENTRIS’e aktarılarak, CENTRIS üzerinde kameradan gelen anlık veriler analiz edilerek trafik ışıklarının optimizasyonu sağlanacaktır.

Proje ile ilgili ilk çalışmalara Nisan ayının ilk haftası başlanmış olup, tek kavşak için alt yapı çalışmaları, montajı ve devreye alınması mayıs sonuna kadar tamamlanacak. Haziran ayında 3 kavşak için ve sonrasında da kalan 36 kavşak için çalışmalar devam edecek.

Sistem sayesinde, yeşil süreler, anlık olarak araç yoğunluğuna göre talep arttıkça uzamakta, talep azaldıkça kısalmakta, sonucunda da kavşak dinamik/değişken süreler ile yönetilmektedir.

ISSD tarafından geliştirilen ve üretilen;

• Otoyol Plaka Tanıma Sistemi,

• Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi,

• Koridor Hızı İhlal Tespit Sistemi,

• Park İhlal Tespit Sistemi trafik denetiminin temel öğeleridir.

ISSD Elektronik Denetleme Sistemleri, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan POLNET sistemine entegre olarak 7/24 her türlü hava koşulunda %95 doğruluk oranıyla çalışmaktadır.

Plaka Tanıma Sistemi POINTR ise, araç plakalarını 7/24 her türlü hava koşulunda tespit edebilmekte ve sistem sayesinde elde edilen veriler kablolu ya da kablosuz olarak istenilen uzak bir merkeze aktarılabilmektedir. POINTR ile birlikte Kırmızı Işık İhlal Tespiti, Park İhlal Tespiti, Koridor Hızı İhlal Tespiti de sunulan diğer çözümler arasındadır.

SONUÇ:

Akıllı şehir olan/olma yolundaki bütün şehirlerimizin insan hayatını kolaylaştırıcı unsurları göz önünde bulundurarak ulaşım sorunlarını çözebilmek için yenilikçi ve teknoloji odaklı, akıllı şehir yeteneklerini geliştiren en etkin teknolojileri kullanan geleceğin ulaşım modellerine uygun olacak çalışmalar içerisinde olmaları akıllı şehir yolculuklarında vazgeçilmez olmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN