Ana SayfaGENELİran'da şiddet yerine Gene Sharp

İran’da şiddet yerine Gene Sharp

Şiddet olaylarının arkasında olanlar, İran’da 2018 yılının ilk çeyreğinde şiddet yerine Gene Sharp’ın sessiz protesto yöntemleri ile hükümeti itibarsızlaştırmak için düğmeye basacaklar.

İran’da geçtiğimiz ay sonunda gerçekleşen kanlı olayların arkasında İsrail ve ABD’nin olduğunun her kesimce bilindiğini belirten İstihbarat Uzmanı K.S ile İran Uzmanı Çağatay Balcı Ogün’e açıklamalarda bulundu.
Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) İran Uzmanı Çağatay Balcı, “Ruhani’nin prestiji, halk nezdindeki itibarı ve bürokrasideki etkinliği ciddi şekilde sınırlandırılacak. Rejim, bu süreçten biraz daha güç kazanmış olarak çıkacak” diyerek konuştu.

İran Uzmanı Balcı, “Meşhed, İran rejiminin veya İslam devrimi ideolojisinin sembolik şehirlerinden bir tanesi. Olayların burada başlaması çok dikkat çekicidir” dedi.

Sözde zamları protesto eden kalabalıklar bir anda “rejim değişmeli” sloganları atmalarının düşündürücü olduğunu söyleyen K.S., Tıpkı Gezi’de olduğu gibi daha olaylar başlamadan 6 ay önce ABD‘den “İran karışacak” şeklinde haberler geldiğinin altını çiziyor.

Hiçbir siyasi parti veya sivil toplum örgütü daveti olmamasına rağmen zamları protesto etmek için birden bire İran’da sokaklarda başlayan gösteriler dış güçlerin de müdahalesi ile ülke geneline yayılan kanlı bir eyleme dönüştü.

Yaşanan bu olaylar gezi provokasyonunda yaşananlar ile benzerlik taşırken, aklımıza Gene Sharp yöntemlerini getirdi.

İstanbul Taksim’de ağaçlar sökülmesin diye başlayan provokasyon, İran’ın Meşhed şehrinde zamları protesto etmek adına başladı ve kısa bir sürede kanlı olaylara dönüşmüştü.

Göstericilerin İran’ın Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen’deki politikalarını protesto etmeleri de dikkatlerden kaçmadı.
Uzmanlara göre İran’da sıkıntılı günler yaşanıyordu ama hızla yayılan protestolarda bir anda rejim değişikliğinden bahsedilmeye başlanması ve olayların siyasi bir boyut kazanması kafaları karıştırdı.

Gösterilerin başlama ve gerçekleşme şekli ile yabancı ülkelerinin basınının destek haberleri değerlendirildiğinde akıllara ‘İran’da Gezi olaylarında kullanılan Gene Sharp Metodları’nın da kullanıldığını akla getirdi. Şimdi şiddet içermeyen eylemlerin devreye sokulacağı konuşuluyor.

ABD basının 6 ay önce İran’da yapılacak eylemin olacağını haber vermesi bu işin arkasında ABD’nin olduğunu açıkça gösteriyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, protestolar yaşanırken, “Fransa, çok sayıda gözaltına alınan ve mağdur olanlara karşı endişe duyuyor.” açıklamasını yapması Arabistan, İsrail ve ABD’nin yanında yer aldığı şeklinde yorumlanıyor.
Ülkemizde yaşanan tencere ve tava eylemleri, Polise duran adam gibi eylemlerle karşı duruş, sosyal medya örgütlemeleri ve oturma eylemleri de lidersiz, örgütsüz isyanların fikir babası Gene Sharp’ın yöntemleridir.
İran’da kanlı olaylarda, Gezi’de yaşandığı gibi polisin göstericilere ateş açtığı yalanı kullanılmış, simge kadın gibi benzeri karelere yer verilmiş ve tüm organizasyon sosyal ağlar üzerinden özellikle de telegram üzerinden gerçekleştirilmiştir.

İran’da yapılan gösteriler sadece bu ülkede olduğu, başka bir ülkede böyle gösterilerin olmadığı yalan algısı oluşturulmaya çalışılmıştır.

2000 yılında Sırbistan’da, 2003’te Gürcistan’da, 2004’te Ukranya’da, 2005 yılında da Lübnan’da başarılı olan şiddet içermeyen eylemler, Belarus, Burma, İran, Batı Papua ve Zimbabwe’de hükümet üzerinde bir baskı oluşturmak için yıllardır devam etmektedir.

2017 sonunda İran’da şiddet olayları tercih edilmiş, başarılı olmayınca da yeniden şiddet içermeyen eylemler için düğmeye basılmıştır.

Peki ülkelerde iktidarları değiştiren bazen de yönetimi itibarsızlaştıran Gene Sharp’ın bu yöntemlerinin uygulandığı İran’da kanlı eylemlerin başladığı anda göstericilere Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu’dan destek mesajları ne anlama geliyor.

Şiddet olaylarının ardından 2018 yılının ilk çeyreğinde İran’da Gene Sharp yöntemleri yeniden devreye sokulacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN