Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden İmaş Makine, AR-GE merkezi için yaptığı başvurunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından sektörünün ilk AR-GE merkezine imza attı.
İttifak Holding’in iştiraki olan İmaş Makine, son yıllardaki AR-GE çalışmaları kapsamında 21 adet tasarım ve patent alma başarısı gösterirken bu alandaki çalışmalarına hız vererek sektördeki gücünü artırmak amacıyla AR-GE merkezi kurdu. Böylece İmaş Makine, faaliyet gösterdiği makine teçhizat sektöründe AR-GE merkezine sahip ilk şirket oldu.
Genel merkezi ve üretim tesisleri Konya’da olan İmaş Makine, bu hamlesiyle Konya’nın da 6’ncı AR-GE merkezine imza atmış oldu. Değirmen tesisleri ve değirmen makineleri, metal kesiminde kullanılan şeritli testere tezgâhları, çelik konstrüksiyon yem tesisleri ve yem makineleri gibi makine teçhizat sektöründe üretim yapan İmaş Makine, bu sektörde araştırma ve geliştirme, ürün tasarım, ürün geliştirme, diagram tasarım, sistem tasarım, yazılım ve otomasyon gibi faaliyetlerde bulunuyor.
Üretiminin yüzde 90’ını 90’a yakın ülkeye ihraç ettiklerinin altını çizen İmaş Makine Genel Müdürü Mustafa Özdemir, ülkemize ve insanımıza kazandırmanın ancak katma değerli ürün ya da hizmetlerle olacağına, bunun da ancak inovasyon ile mümkün olabileceğine inandıklarını ve bu kapsamda da AR-GE çalışmalarına son yıllarda ağırlık verdiklerini söyledi.
Özdemir, “Şirketimiz, Turkishtime Dergisi tarafından açıklanan ‘En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketler Araştırması’nda 250 dev şirket arasında gösterildi. Genel sıralamada 173. olurken, Konya’dan listeye giren tek şirket olmayı başardık. AR-GE yatırımlarımıza hız vermiş durumdayız ve bu yılın sonunda Ar-Ge harcamalarımızın yaklaşık 1,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yaptığımız bu yatırımlar ürün kalitemizi geliştirmemizde kısa sürede çok etkili oldu. Üretim maliyetlerimizi aşağıya çekerken enerji verimliliği daha yüksek ürünler geliştirebildik ve bu da ihracatımıza olumlu yansıdı. Şu an AR-GE bölümümüzde 21 kişilik deneyimli bir ekiple çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz AR-GE merkezimiz sektörümüzün bu alandaki ilk merkezi olma niteliğini taşıyor. Bu merkezimiz ile birlikte yeniliğe odaklanmış, nitelikli istihdamı gelişmiş, katma değeri yüksek ürünler üretirken, verimliliği ve rekabet gücü yüksek bir ekonomik ortamın oluşturulmasına da katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
İmaş, ana faaliyet alanları perakende, gıda, inşaat, makine, tarım-hayvancılıktan oluşan ve hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören İttifak Holding bünyesinde 1989 yılında kurulmuştur. İmaş Makine; Milleral markasıyla değirmen makineleri ve anahtar teslim değirmen sistemleri, Viteral markasıyla yem makineleri ve anahtar teslim yem tesisleri kurmaktadır. Şirket, Cuteral markasıyla birçok modelde testere tezgâhları üretirken, Steral markasıyla da çelik konstrüksiyon üretimi gerçekleştirmekte ve ağırlıklı olarak endüstriyel yapılar inşa etmektedir. 90’a yakın ülkede faaliyet gösteren İmaş, üretiminin de yaklaşık %90’ını ihraç etmektedir.
FASELİS / TÜRKİYE’DE ENERJİ