Haydi bisiklete!

Bisiklet  her yaşa hitap eden “faydalı” bir spordur, gezgin ruhun yakın arkadaşı, geleneksel bir ulaşım aracıdır ve  en önemlisi doğa dostudur. Hayata dair ne çok şey vardır insanla bisiklet arasında. İnsanın doğasına bu kadar uyumlu başka bir araç  yoktur. Bir coşkuyu anlatır. Bir çocuğun alabileceği hediyelerin en değerlisi bize göre  bisiklettir. İyi bir karne hediyesidir. Ancak  kesinlikle  bir oyuncak değil, ulaşım aracıdır.  Bir bisikletli yaya bir insandan 3-4 kat daha hızlı gidebilir. Bu arada beş kat daha az enerji harcanır.  Bisiklet kalp hastalıkları, obezite riskine,  hipertansiyona ve depresyona bir çözümdür. Bisiklete binmek bir kez öğrenildi mi artık asla ömür boyu unutulmaz. Dünya nüfusunun yaklaşık % 90’nın ekonomik gücü bisiklet almaya yetmekte. Dünya üzerinde her altı kişiden biri bisiklet sahibidir. Bu bisikletlerin % 70’i ulaşım, % 29’u eğlence ve spor sadece % 1’i ise yarışma amaçlı kullanılıyor. İşte size bisiklet dünyasından çarpıcı bilgiler.

  • 1850’li yıllarda önce ahşap ardından demir bisikletler üretildi. Bisiklet egzoz gazı salmaz, akaryakıt kullanmaz.
  • Hollanda da 15 bin kilometre bisiklet yolu ve sadece Amsterdam’da, genellikle metro durağı yakınlarında 120 bin bisiklet için otoparklar bulunuyor.
  • Danimarka’da her beş yolculuktan biri bisikletle yapılıyor.
  • Avrupa’nın en popüler yarışmalarından Fransa Bisiklet Turunun 2004 yılında yüzüncüsü düzenlendi. Yirmi bir  gün süren turun her bir etabını ortalama 500 bin kişi izliyor.
  • Belçika’da, işe ve okula bisikletle gidip gelenlere, devlet tarafından kilometre başına 15 euro ulaşım vergi iadesi söz konusu. Motorlu araçlar için ise yüksek vergiler ödeniyor.
  • Çıplak vücutların boy gösterdiği, ter ve toz kokan spor salonları, pilates seansları, fitness merkezleri yerine açık havada bisikletle gezinmek daha akılcı değil mi ?
  • Japonya’da tren istasyonlarına ulaşmak için gerçekleşen ulaşımın % 30’u bisikletle gerçekleşmekte. Bir otomobilin park ettiği yere 18 bisiklet sığmakta.
  • Sadece Çin’de üretilen bisiklet sayısı tüm dünyada üretilen otomobil sayısından daha fazla. Çin’in büyük şehirlerinde merkezi bir kavşaktan saatte 50 bin bisiklet geçiyor. Tek bir otomobilin hareket alanında otuz bisiklet hareket edebilir. Maalesef hızla batı dünyasına ayak uyduran Çin’de bisiklet kan kaybetmekte.
  • Almanya’nın her şehrinde bisiklet sürücülerine ayrılan özel bisiklet yolları, her istasyonda, üniversitelerde ve alışveriş merkezlerinde bisikletlerin park edileceği yerler bulunmakta. Almanya’nın nüfusunun % 80’i bisiklet kullanır.
  • İsviçre ordusunda 1903 yılından beri 50 bin bisikletli askerden oluşan özel bir birlik bulunmakta.
  • Bisiklet ve yelken sporu yakıt ve motor yağı gibi hava kirliliğine yol açan maddeler kullanmaz ! Gürültü kirliliği de yapmaz.
  • ABD başkanının konutu Washington DC’deki “Beyaz Saray’ı ” bisikletli polisler koruyor.
  • Madrid’de çevre kirliliğini ve trafiği protesto eden çıplaklar bisikletle şehrin sokaklarında ve caddelerinde tur atıp “bisiklet yollarının artırılmasını” talep ettiler.
  • Bisiklet yolunun yapım maliyeti normal bir karayolu maliyetinin % 10’una, otoyol maliyetinin de % 12’ sine eşittir.
  • Uluslararası Bisiklet Birliği’nin Dünyanın bisiklet şehri seçtiği Kopenhag’ta şehir içi ulaşımın yükünü bisikletler çekiyor. Yaklaşık 350 kilometre bisiklet yolunun olduğu ve 1,2 milyon kişinin yaşadığı şehirde, halkın % 50’ye yakını sürekli bisiklet kullanıyor. Trafik kurallarının bisiklet kullanıcılarına uygun düzenlendiği Kopenhag’ta, belediye, alışveriş merkezleri, tren garları, otobüs durakları gibi yerlere yüzlerce bisikletin konulabileceği parklar yapıyor.

Bisiklet Nedir?

Kardeşliktir,  Tevazudur, Çocukluktur,  Aylaklıktır, Sükunettir, İdraktir, Hayal gücüdür, Dengedir, Aşktır, Bahardır, Yazdır, Kıştır, Devrimdir, Ütopyadır, Muhaliftir,

Mesttir, Rüzgar gülüdür, İsyandır, Tek kişilik karnavaldır

Acaba biz Türkler  niye bisiklete sıcak bakmıyoruz ? “Festival” adı altında çuvallarla parayı   bir çırpıda rahatça  harcayan belediyeler bisiklet yolları yapıp,  bu faydalı ve  çevre dostu araca destek olmuyor. Üniversiteler, büyük siteler, silahlı kuvvetler,  geniş alana kurulu  fabrikalar da her açıdan doğa ve çevre ile uyumlu bisiklete sırtını  dönmüş durumda. Oysa Türk halkının % 80’i bisiklet kullanımına sıcak bakıyor. Şartlar oluşursa eminim bisiklet üstünde olacaklardır.  Yalova Belediyesi’ne;  sarı bisikletleri kent merkezinde ücretsiz olarak Yalovalı’ların hizmetine yıllar önce sundu, ama maalesef  arkası gelmedi. Benim de kurucu üyesi olduğum Bisikletliler Derneği ve Başkanı Murat Suyabatmaz’ın yıllar yılı gayretleri bisikletin yaygınlaşması açısından daha olumlu neticeler vermeliydi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bisiklet yollarının yapımını üstlenmeli ve bu çağdaş ulaşım aracına sahip çıkmalı.  Düz şehirlerde bisiklet parkurları inşa edilmeli ulaşım ihtiyacı olan bireyler bu parkurlarda bisiklet kiralayabilir,  hedef noktasına ulaşınca da oradaki parka teslim edebilir. Böylece bisikletin bakımını da üstlenmiş olur.   Nüfusunun % 75’i,  40 yaşının altında olan ülkemiz bisiklet sporu için büyük bir potansiyele sahip. Bugün  yurtdışı gezilerimde her yerde bisiklet sürücüleri görünce imreniyorum. Her şey ama her şey, ne yazık ki   egzoz gazları ile havayı kirleten, binlerce masum insanın hayatına kıyan; yıkanmaları için tonlarca su ve çevre düşmanı deterjan kullanılan motorlu taşıtlar için planlanmış. Ayrıca her gün yenileri inşa edilen karayolları büyük masraflarla yapılıyor. Küresel ısınmanın kendini daha fazla hissettirdiği günümüzde hala bisiklet sevenlere yeterince şans tanımıyoruz, Ne kadar kişi bisikletini alıp sokağa çıkarsa, ne kadar kişi bisiklete binmek isterse o kadar bisikletlilerin sesi çıkar! Bilgiler için Aydan Çelik’e teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN