Ana SayfaEKONOMİHayaller %100 yerli elektrikli otomobile dönüştü

Hayaller %100 yerli elektrikli otomobile dönüştü

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan ekip tarafından tamamen %100 yerli olarak üretilen Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili ‘EVT S1’i Ogün gazetesi olarak inceledik. Hacettepe Üniversitesi’nin sır gibi sakladığı, üretim aşamasında olan EVT S2’i ise ilk kez görüntülemeyi ve inceleme fırsatını yakaladık.

EVT S1 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın boy ve kilosu baz alınarak projeye başlanmış. Spor görünümü ve deneme sürüşlerindeki performansı ile göz dolduran EVT S1’e şimdiye kadar yapılan elektrikli otomobiller arasında seri üretime en uygun araç gözüyle bakılıyor. 3 yıllık büyük bir çalışmanın eseri olan otomobil satışa sunulduğunda tüketiciye tahmin edemeyeceği bir tasarruf sağlayacak. EVT S1 90km/saat sabit hızda 100km’de sadece 10 kwsaat enerjiye ihtiyaç duyuyor. Böylece şarj verimi de hesaba katıldığında, standart elektrik tarifesi (31krş/kwsaat) ile km’de tüketim yaklaşık olarak 4 kuruş oluyor.

TÜRK MÜHENDİSLER DÜNYA STANDARTLARINDA %100 YERLİ ELEKTRİKLİ TÜRK OTOMOBİLİNİ TASARLADI

Hacettepe Üniversitesi’nde tamamen Türk mühendisler tarafından dünya standartlarına uygun şekilde tasarlanmış ve üretilmiş spor bir otomobil olduğunu belirten EVT S1 Proje Lideri Doç. Dr. Engin Tanık, “Bu prototip üç buçuk yılda yoğun bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Aracın fotoğrafları ve videoları hem sosyal medyada hem de basında yer aldıktan sonra inanılmaz bir beğeni toplamıştır. Yurt içi ve yurt dışından aracın üretilmesi için çok sayıda talep gelmektedir. Tamamen üretime uygun ciddi bir mühendislik çalışmasıyla yapılmış aracımızın Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış seri üretime en hazır durumdaki yerli otomobil olduğuna inancımız tamdır. Aracımız bugün üretime geçmiş olsa fiyatı 150 bin TL civarında olur. Dünyada benzerleriyle kıyaslandığında kompozit gövdeli, alüminyum şasili ve %100 elektrikli spor bir otomobil için bu fiyatın makul olduğu görülecektir. Tabii ki bunda aracın yerli tasarım ve üretim potansiyeli başroldedir.

Bir otomobilde en önemli unsurlardan biri şasidir; burada bir binanın temeli ile benzerlik kurabiliriz. Sağlam ve güvenilir bir şasi tasarlayıp üretmedikçe otomobil yaptık demek yanlış olur. Ülkemizde daha önce kapsamlı bir mühendislik içeren yerli tasarım otomobil şasisi yapılmamıştır. Bu ilk defa EVT Motor A.Ş bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Şasi tasarımı çarpışma simülasyonları yapılarak optimize edilmiştir. Dolayısıyla aracımız kaza anında oldukça güvenlidir” diyerek açıklamalarda bulundu.

EVT S1 TAMAMEN ORJİNAL GÖVDE TASARIMINA SAHİP

Bir otomobilin markalaşmasında şasinin önemine değinen Doç. Dr. Engin Tanık, “Aracın orijinal bir gövde tasarımına sahip olması da çok önemlidir. EVT S1’in tamamen orijinal olan gövde tasarımı kendi bünyemizde yapılmıştır. Toplam 24 adet kalıpla gövde ve iç aksam üretilmiştir. Hem aerodinamik hem de işlevsel olan gövde tasarımımız çok beğeni toplamaktadır.

EVT S1 safkan bir spor otomobil olmasına rağmen tamamen kendi tasarımımız olan süspansiyon sistemi Türkiye’nin yer yer engebeli yollarına uygun olarak yüksek mukavemetlidir. Ayrıca aracın yerden yüksekliği binek otomobillere yakındır. Böylelikle araç bozuk zeminde dahi güvenle kullanılabilir” dedi.

Tanık, “EVT S1 sahip olduğu 35 kilovatsaatlik batarya paketiyle 90km/saat hızda 300 km menzile ulaşabilmektedir. Aracın maksimum hızı bataryaları korumak için tarafımızca 180 km/saat’e limitlenmiştir. 0-100 km/saat hızlanmasını sadece 7,5 saniyede tamamlanmaktadır. Bu veriler hâlihazırdaki elektrikli otomobillere göre oldukça başarılıdır. Bunda EVT S1’in ciddi bir mühendislik çalışması sonucu ağırlığının sadece 1050 kg olması (batarya dâhil) ve aerodinamik gövdesi başroldedir. Şarj için farklı alternatifler mevcut olmakla birlikte kuşkusuz en kullanılışlı olanı, araç sahibinin aracını şarj istasyonu olsun ya da olmasın gittiği her yerde şarj edebilmesidir. Bu sebeple araç üzerinde herhangi bir elektrik prizine bağlanabilecek araç üstü şarj cihazı olması gerekmektedir. EVT S1 ev tipi prizlerde şarj edilebilmektedir. Bataryalar tamamen boşken şarj süresi 10 saattir. Hızlı şarj istasyonlarında, istasyon tipine göre değişmekle birlikte bu süre çok daha düşüktür (yaklaşık 30-60 dakika). Yüksek performansının yanı sıra ekonomik karakteriyle de ön plana çıkan EVT S1 100 km’de ortalama 4,5 TL değerinde elektrik tüketmektedir. Akıllı sayaç uygulaması bulunan mekânlarda şarj edilmesi durumunda bu değer 1,5TL’ye kadar düşebilir” diyerek otomobilin tasarrufunun en üst seviyede olmasının en büyük özelliklerinden olduğunu söyledi.

İç mekanı hakkında açıklamalarda bulunan Tanık, “EVT S1’in iç mekânı diğer prestijli spor otomobillerde olduğu gibi tamamen deri kaplıdır ve bazı farklı özelliklere sahiptir. Örneğin yan camlar, ön ve arka kaput açma, ayna kumandaları gibi temel kontroller orta konsoldaki dokunmatik ekrandan yapılabilmektedir. Araç bu dijital platformla günümüzün en modern otomobilleriyle boy ölçüşecek konumdadır” dedi.

50 BİN LİRAYA ELEKTRİKLİ HALK OTOMOBİLİ İÇİN HAZIRIZ

Elektrikli halk otomobili için çalışmalarının tamamlandığını da belirten Tanık, “Günümüzün şartlarında diğer ülkeler ve markalarla içten yanmalı motora sahip otomobil üreterek rekabet edemeyiz. Ancak elektrikli otomobiller konusu çok yeni olduğu için dünya devi markalar bile şu anda bocalama içerisindeler. Araştırmalarımız sonucu şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, EVT S1 henüz prototip bir otomobil olmasına rağmen dünya devi markaların yaptığı elektrikli otomobillerin bazılarından pek çok anlamda daha başarılıdır. Dolayısıyla Türkiye’de yerli otomobil üretilmek ve satılmak isteniyorsa bunun elektrikli olması doğru tercihtir.

Bizim bu işe spor otomobil ile başlamamızın bazı sebepleri bulunmaktadır. Birincisi, bir halk otomobilinin düşük satış fiyatına sahip olması gerekliliğidir. Bu da kendi bünyenizde çok daha fazla parça üretip araç maliyetini minimum seviyede tutarak gerçekleşir. Sadece 12 kişilik ekip ve küçük bir bütçeyle bunu yapmamız imkânsızdı. Ayrıca bir spor otomobil performansıyla ve görünümüyle bir markaya saygınlık getirir. EVT S1 ile de bunu sağladığımızı düşünüyoruz.

Şu an bizim amacımız sağlanacak bir maddi destekle ekibimizi genişletip EVT S1’in seri üretimine başlamak ve elde ettiğimiz birikimle de bir halk otomobili üretmektir. Bu amaç doğrultusunda fiyatı 50 bin TL’yi geçmeyecek, ekonomik ve küçük bir elektrikli otomobilin ön çalışmasını yapmaya başladık” diyerek konuştu.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Projenin başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini üretim için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Tanık, “Oldukça tecrübe kazanan ekibimiz pek çok insanın hayali olan yerli halk otomobilinin de prototipini iki yıl gibi kısa sürede üretecek durumda ve hevestedir. Ancak otomotiv kısa vade düşünülmemesi gereken bir sektördür. Daha açık bir şekilde, kısa vadede kâr ettirmeyen bir alan olduğu için şu an özel sektörden destek beklemek hayalcilik olur. Eğer Türkiye’de yerli otomobil üretilmesi isteniyorsa bunun devlet destekli olacağı aşikârdır. Ayrıca spor bir otomobilin üretimi için tesis yatırımı nispeten düşüktür ve ülkemizde otomobil üretimine bu şekilde başlanması gereğine inancımız tamdır. Şunu da unutmamak gerekiyor ki, otomotiv devi olan ülkeler birçok ünlü markasını devlet desteğiyle kurduğu gibi yeri geldiğinde bu firmaları iflas durumundan da kurtarmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Görücüye çıkmak için gün sayan Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili EVT S1’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a katolog halinde sunulduğu ve tanıtımını da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı öğrenildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN