Ana SayfaEKONOMİ"Kadınlar iş hayatında daha aktif olmalıdır"

“Kadınlar iş hayatında daha aktif olmalıdır”

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler” konferansında Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım’a açıklamalarda bulundu.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye’nin düzenlediği “Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler” konulu uluslararası konferans programı öncesinde Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım ile görüşen Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Bu sene etkinliğimiz geçmiş senelerde organize ettiğimiz konferanslardan farklı oldu. Bu sene temamız kadın liderlerimizdir. Enerji sektöründe bir farkındalık oluşturmayı amaçladık. Ümit ediyorum ki! Konferans amacına ulaşacaktır.  Kadınların karar alma sürecine katılımı verimliliği artırmaktadır” dedi.

“KADINLAR VE ERKEKLER OLARAK HEPİMİZ AYNI ADİL FIRSATLARI HAK EDİYORUZ”

Kadınların rolüne daha fazla odaklanmak için burada olduklarını belirten Güler Sabancı, “Potansiyelimizi ortaya çıkarmak ve toplumumuza katkıda bulunabilmek adına, kadınlar ve erkekler olarak hepimizin aynı adil fırsatları hak ettiğimize her zaman inandım. Enerji sektöründe kadınlar işgücünün yüzde 20’sini oluşturuyor” dedi.

Sabancı Topluluğu olarak cinsiyet eşitliliğinde her zaman öncü ve örnek olduklarının altını çizen Sabancı, “Enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin her dört yöneticisinden birisi kadındır. Beyaz yaka çalışanlarımızdan ise üçte biri kadınlarımızdan oluşuyor. Bu sayıları daha da artırmak için çalışıyoruz. Kadınlarımızı destekleyecek ve teşvik edecek tüm programların içerisinde olma gayreti içerisindeyiz” diyerek konuştu.

Kadınların doğru eğitim ve öğretim ile iş hayatına adım atmalarının önemine de değinen Güler Sabancı, kadınlarımızın karşılarına çıkan fırsatları değerlendirmeye her zaman hazır olmaları gerektiğini söyledi.

“GELENEKSEL ENERJI SEKTÖRÜNDE KADIN ÇALIŞAN ORANI %25’TE KALIYOR”

 “Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler” konulu konferansının açılışında video mesajıyla katılımcılara seslenen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, 4 yıl önce IEA Başkanı olarak seçildiğinde başlattığı modernizasyon stratejisinde enerji sektöründe cinsiyet eşitliğini destekleme konusunun da ilk sırada yer alan üç konudan biri olduğunu belirterek, şu mesajları verdi:

“Bugün tüm küresel işgücüne bakıldığı zaman kadınların temsilinin %49 olduğunu görüyoruz. Ancak geleneksel enerjiye bakıldığında kadınların oranı %25’te kalıyor. Yenilenebilir enerjide bu oranın çok daha yüksek olduğu düşünülebilir ancak orada da sadece 3’te 1 olduğunu görüyoruz. Yönetim pozisyonlarına bakıldığında kadınların katılımına ilişkin sayılar bu oranlardan bile daha düşük. IEA olarak modernizasyon stratejimiz doğrultusunda bu konuya eğildik ve 4 yılda kadın çalışan sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle yönetim kademesinde büyük bir artış oldu. Kadın liderlerin rolünün çok daha arttığını görüyoruz. Bu yöndeki gayretlerimiz sadece adil çalışma koşulları için değil. Aynı zamanda kadınların sonuçları ve karar verme süreçlerini daha iyi etkilediğini görüyoruz. Bu nedenle uluslararası bir cinsiyet eşitliği ile ilgili özel bir program başlattık.”

“KADIN LIDERLER ŞIRKETLERINDE DAHA IYI FINANSAL PERFORMANS SAĞLIYOR”

Konferansta konuşan Enerji Geleceği Girişimi Kurucusu (Energy Futures Initiative)ve ABD Enerji Bakanı Eski Baş Danışmanı Melanie Kenderdine, konferansta “Kadınların Enerji Sektöründeki Yerini Neden Yükseltmeliyiz” başlıklı bir sunum yaptı. Melanie Kenderdine, “Liderler arasındaki kadınların oranı enerji sektöründe sadece %17. Bu oran otomotiv, ulaşım, endüstriyel üretim ve altyapıda daha düşük. Halbuki istatistiklere göre kadınların daha fazla liderlik pozisyonunda çalıştığı şirketlerde daha iyi finansal performans sağlanıyor” diye konuştu. Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar arasındaki farka da dikkat çeken, Melanie Kenderdine, “OECD ülkeleri arasında cinsiyet arası maaş farklılıkları Güney Kore’de %36.6, Türkiye %20.1, ABD’de %17.9, Yeni Zelanda’da da %5.6” dedi.

KONFERANSTA KADIN LIDERLER ILHAM VEREN HIKAYELERINI PAYLAŞTI

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye’nin düzenlediği “Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler” konulu uluslararası konferans kapsamında dört panel gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyanın önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı panellerde, temiz enerji, bilim ve teknoloji odaklı olarak kadın liderlerin başarılı stratejileri ve tecrübelerine yer verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN