Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından açıklanan Küresel Eğilimler Raporu’nda, dünyada 2019 yılında zorla yerlerinden edilenlerin sayısının 79,5 milyon olduğu ve yaşadıkları yerlerinden edilen insanlara kucak açan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ilk sırada yer aldığı açıklandı.
Geçtiğimiz yıl savaş, terör ve işkence gibi nedenlerle zorla yerinden edilenlerin sayısının bugüne kadar dünya üzerinde görülen en yoğun göç olduğu kayıtlara geçti.
Rapora göre, 2010’da dünya genelinde göçe zorlanan kişi sayısının 41 milyon olduğu vurgulanırken, son 10 yılda bu sayının 79,5 milyona ulaşmasının problemin ne denli büyük olduğunu ortaya koydu.
Myanmar’da Arakanlı Müslümanların zulüm ile göçe zorlanırken, Suriye, Venezuela, Güney Sudan ve Afganistan en fazla mülteci üreten ülkeler arasında yer aldı.
Türkiye’nin 3,9 milyon yaşam alanlarından edilmiş insanlara ev sahipliği yapması dünya sıralamasında birinciliğini korumasına neden oldu.
Türkiye’nin ardından Kolombiya ise Venezuela’da yerinden edilmiş 1,8 milyon insanı ülkesinde misafir etmesiyle ikinci sıraya yükseldi.
1,5 milyon mülteci ve sığınmacıyı ağırlayan Almanya üçüncü olurken, mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yapma sıralamasında Almanya’yı 1,4 milyon kişiye kapılarını açan Pakistan ve Uganda izledi.
Raporda, son yılda yerinden edilmiş insanlara yönelik çözüm üretilmesinde sıkıntılar olduğu kaydedilirken, 1990’lı yıllarda evine dönen mülteci sayısı ortalama 1,5 milyon iken, son 10 yılda bu sayının 385 bin civarına düştüğü açıklandı.
Mültecilerin büyük bir bölümünün gelişmekte olan ülkelere sığındığı kaydedilirken, yerinden edilmiş olan insanların akut gıda güvenliği olmayan bölgelerde olmasının endişe verici olduğu vurgulandı.
Rapora ilişkin BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “BMMYK daha önce daha yüksek bir rakam görmedi. Bu (79,5 milyon yerinden edilmiş kişi), istatistikler sistematik olarak toplandığından bu yana en yüksek rakam ve elbette büyük bir endişe kaynağıdır. Geçen yıl gerçekleşen göçlerin dünya nüfusunun % 1’ini oluşturması düşündürücüdür. Bu yüzdeye daha önce dünya hiç ulaşmadı” diyerek durumdan duyulan endişeleri aktardı.
Geçen yıl üçüncü dünya ülkelerine yaklaşık 107 bin mültecinin yerleştiğini belirten Grandi, “Bu maalesef azalan bir rakam. Bildiğiniz gibi ABD’ye yeniden yerleştirme önemli ölçüde azaldı. Bugün en büyük yeniden yerleşim ülkesi Kanada’dır” dedi.
Grandi, “Çatışmalar, savaşlar devam ettikçe mülteci durumu var olmaya devam edecektir. Siyasal çözümler ile mülteci durumunu sonlandırabiliriz. Bu çözüm sağlanana kadar Türkiye de dahil olmak üzere ev sahibi ülkelerin ve uluslararası topluluğun yardımına ve dayanışmasına ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. BMMYK’ye göre, geçen yıl Kanada 31 bin 100, ABD 27 bin 500 ve Avustralya ise 18 bin 200 mülteciyi ülkesinde misafir etti.