Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), global dünyanın önemli öncelikleri arasında yer alan çevre ve küresel ısınma sorununu Küresel Isınma Kurultayı’nda masaya yatırıyor.
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Küresel Isınma Kurultayı’ında yenilenebilir enerjinin depolama boyutu ile ele alınacak.
Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar sloganı ile 17 Kasım 2017 tarihinde saat 13.00-17.00 arasında Pil Teknolojileri ve Elektro-Mobilite Pıltech zirvesi kapsamında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek IX.Küresel Isınma Kurultayı önemli isimlerin katılımlarıyla kamuoyunda farkındalık yaratmaya katkı yapacak.
Aynı zamanda Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) 30 Kasım 2016 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlediği VIII. Küresel Isınma Kurultayı’nın kitabı yayımlandı. Kitaba ilişkin bilgiler 9 Kasım 2017 Perşembe günü İstanbul’da Daikin Solution Plaza’da Küresel Isınma hazırlık toplantısında verildi.
130 sayfadan oluşan kitapta, Kurultay’a toplumun tüm kesimlerinden katılan konuşmacıların ve programın forum bölümünde söz alan katılımcıların görüş, değerlendirme ve mesajları yer alıyor. Acar Basım’ın katkılarıyla yayıma hazırlanan kitap, küresel ısınmanın Türkiye ve dünyadaki etkileri ve acil alınması gereken tedbirler açısından “rehber” niteliği taşıyor.
Pil Teknolojileri Konuşulacak
Toplantının açılış konuşmasını yapan EGD Başkanı Celal Toprak, amaçlarının toplumda farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, “Bu yılki 9’uncu Küresel Isınma Kurultayı, 17 Kasım 2017 tarihinde ‘Pil Teknolojileri ve Elektro-Mobilite Pıltech zirvesi içinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek” bilgisini verdi.
Toplantının ana komuşmacısı İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de, “Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin küresel ısınmaya dikkat çekmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan çalışmalarını takdirle takip ettiğimi bilmenizi isterim. Biz de İstanbul Kimyevi Maddeler ve İhracatçı Birliği olarak, bu tür çalışmalara destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Ekonomi de eriyecek
Konu küresel ısınma olduğunda, iyi ve güzel şeylerden bahsetmenin pek mümkün olmadığını vurgulayan Murat Akyüz, şu mesajları verdi: “Hepimiz biliyoruz ki, dünyaya iyi davranmadık. Küresel ısınma çevresel olduğu kadar ekonomik, politik ve kültürel bir sorun ve bu nedenle üzerimize düşen büyük sorumluluklar var. Dünyada güzel izler bırakmak için atılacak adımlar, insanoğlunun bu gezegendeki yaşamını sürdürüp sürdüremeyeceğini de belirleyecek. Bizim görevimiz, Çocuklarımıza iyi bir dünya bırakmak ve yapılması gereken zaman kaybetmeden doğru adımların atılması. Şimdi, alınacak tedbirlerin yanında, gözler 2020 Paris İklim Zirvesi’nde. Umarım, bugüne kadarki zirvelerden alınacak derslerle çok daha iyi bir dünya ve gelecek için etkin kararlar alınır. Unutulmamalı ki, dünyayla birlikte ekonomi de eriyecek. Dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmek hepimizin görevidir.”
Güldağ’dan Ufuk Turu
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Örnek’in de konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda; Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, Çevre Danışmanı Aynur Acar ve Orge Elektirk Taahhüt CEO’su Nevhan Gündüz’ün yer aldığı bir açık oturum düzenlendi. Oturumun ardından Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin ve atılımların iklime etkisini ele alan bir ufuk turu yaptırdı. Daha sonra EGD Küresel Isınma Kurultayı Yürütme Komitesi, kitap tanıtım toplantısının ardından katılımcılara “Çevre Dostu” sertifikaları verildi.
Faselis/Türkiye’de Enerji