Ana SayfaDİJİTALElektrikli araç pazarı büyüyor

Elektrikli araç pazarı büyüyor

Çin, McKinsey Elektrikli Araç Endeksinin öncülüğünü sağlam bir şekilde sürdürmektedir. Ve dünyada bu araçlara yönelik büyüyen kamu ve özel sektör ilgisi de ortadadır.

Elektrikli Araç Endeksi nedir?

McKinsey’in tescilli Elektrikli Araç Endeksi (EVI),dünyadaki 15 ülkenin e-mobilite (e-hareketlilik) performansını değerlendirmektedir. EVI’nin kuruluşundan bu yana, birkaç yıl önce, otomotiv, mobilite ve enerji sektörlerinin etkisinde kalan kuruluşların, elektrikli araç (EV) dinamiğinin granüler bir seviyede nasıl geliştiğini ve nerede olduklarını anlamalarına yardımcı olmak için kritik bir araç olarak gelecek için trend belirlemeye hizmet etmiştir.

Endeks elektrik hareketliliğinin ilerleyişinde iki önemli boyutu araştırmaktadır. Bir tarafta pazarlar ve talep, bir tarafta sanayi ve arz.

Piyasa tarafında, genel pazardaki elektrikli araçların payını analiz eder. Ayrıca, sübvansiyonlar, mevcut altyapı ve mevcut elektrikli araçların çeşitliliği gibi teşviklere de bakmaktadır.

Sektör tarafı, otomotiv sektörünün her ülkede ne kadar başarılı olduğunu elektrik hareketliliğini desteklediğini belirlemektedir. Bu, araçların küresel üretiminde elektrikli araçların mevcut ve gelecekteki payı gibi bir dizi faktörün analiz edilmesini ve e-motorlar ve piller gibi anahtar bileşenlerin kullanılmasını içerir.

Her ülke kilit performans göstergelerinde değerlendirilir ve sıfırdan beşe bir puan toplar. Bunlar, nihai EVI matrisinin ve ülke sıralamasının temeli olan genel ağırlıklı bir puana transfer edilir.

Saf elektrikli araçlar (BEV) şu anda küresel EV pazarının yüzde 66’sını oluşturmaktadır. BEV satışları, plug-in hibrid araçlardan (PHEV) daha hızlı büyüyor.

Çin satışlarda liderliğini sağlamlaştırıyor

Çin pazarı, 2017 yılında bir önceki yıla göre %72 oranında genişleyerek Çin’in EV satışlarındaki lider konumunu sağlamlaştırdı. Ülke şimdi Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden daha büyük bir EV pazarına (başta BEV’ler) sahip.

Yaklaşık yüzde 94’lik bir satış payı ile, yerli OEM’ler (Orijinal Ürün Üreticisi) şu anda Çin EV pazarına hakim durumda.

Bir yandan, 150 kilometrede (100’den fazla) herhangi bir teşvik ve enerji yoğunluğu gereksinimi için kilogram başına 105 watt-saat (90’dan yukarı) olmak üzere minimum aralığı arttırdı. Öte yandan, uzun menzilli BEV’ler için sübvansiyonlar (400 kilometre veya daha fazla) yüzde 14 artarak 50.000 renminbi (7,900 dolar) oldu. Plug-in hibrid araçlar için parasal destek yaklaşık yüzde 8, 22.000 renminbi (3,500 $) düştü.

Mutlak anlamda, Çin’in EV satış performansı oldukça dikkat çekicidir. Ancak, kabul oranı ulusal düzeyde sadece yüzde 2’yi temsil ediyor. Sınırlı sayıda büyük şehir (Pekin, Hangzhou, Şanghay, Shenzhen ve Tianjin gibi) EV satışlarının çoğunu oluşturuyor.

Ancak, bugünün EV-pil ekonomisi göz önüne alındığında, EVI skorlarındaki liderlik bir bedeli ortaya koyuyor: Çin ve Norveç, vergi mükelleflerinin masraflarında, tüketici ve tedarik tarafındaki sübvansiyonlarla ilgili olarak dünyanın en yüksek değer seviyelerinde.

EVI performansının zaman içindeki bir karşılaştırması, Çin’in Birleşik Devletler ve Almanya’yı birleşik EVI puanlarında hızla aştığını ortaya koymaktadır. Avrupa’nın EV pazarı, küçük bir satış bazında da olsa, 2016’dan 2017’ye yaklaşık %40 oranında büyüdü.

Almanya ve Norveç Avrupa Birliği’nde büyümeye öncülük etti

Dizel teknoloji için devam eden karşıt rüzgarlar ve EV’lere artan müşteri ilgisi gibi çeşitli faktörler bu büyümeye katkıda bulunmuştur. EV pazarının iki katından fazla arttığı Almanya şu anda Avrupa’nın Norveç’in ardından ikinci iyi EV pazarıdır. Norveç’in EV satış penetrasyon oranı 2017’de yüzde 32’ye ulaştı ve Aralık ayında her satılan ikinci otomobil bir EV oldu. Norveç, kitle pazarında elektrikli araçların kucağında büyük ölçüde tek başına durmaktadır, bu yüzden pazarların gelecekteki beş ila on yıl boyunca yaşayabileceği gelecekteki EV satış oranlarının gerçek dünya resmini vermektedir.

Yüksek talep gören segmentlerde daha cazip, daha iyi performans gösteren EV’lerin kullanıma sunulması hem Avrupa’da hem de Amerika’da satışların artırılması için önemli bir diğer etken. Bununla birlikte, yüzde 27 seviyesinde büyüme ile ABD Çin ve Avrupa Birliği’nin gerisinde kalmıştır, çünkü yakıt fiyatlarının düşük olması, EV’lerin işletme-maliyet avantajını azaltmaktadır.

Hükümet EV’nin benimsenmesini teşvik etmek için yeni bir vergi politikası uygulamaya koysa da net bir stratejik yol haritası hala eksiktir. Talep esas olarak ticari sahiplerden ve kamu sektöründen geliyor ve ülkenin neredeyse hiç şarj altyapısı yok. Hindistan’ın elektrik üretimindeki karbondioksit seviyeleri dünyanın en yüksekleri arasında olduğundan, EV’leri gerçek sıfır emisyon durumuna ulaştırmak için daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN