İnternetin hayatımıza hızla girmesinin ardından bir insanı tanımak için arama motorlarını kullanma yolunu hepimiz bugünlerde sık kullanıyoruz. Bizim yaptığımız gibi başkaları da bizler hakkında bilgi sahibi olmak adına sanal alemde nasıl göründüğümüzü arama motorları ile öğrenme yolunu tercih ediyorlar.
O sebeple sanal alemdeki durumumuz çok önem arz etmektedir. Sanal alemde kendi itibarınızı kontrol etmezseniz bunu sizin yerinize başkaları yapar ve sanal ortamdaki itibarınız sizleri olduğunuzdan farklı ve kötü gösterebilir.
İnternette sizi anlatan ifade, resim ve haberler sizi bazen çok zor duruma düşürebilir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kaldığınızda unutulma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Arama motorlarında adınızı yazdığınız zaman nasıl bir siz ile karşılaşıyorsunuz? Eski nişanlınız, kumsalda güneşlenirken çıkan fotoğraflar sizi rahatsız ediyor mu?
Bu tür rahatsızlıkları olan kişiler arama motorlarına başvurarak internetteki gerçek dışı ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasını isteyebiliyor.
Avrupa Adalet Divanı’nın 2014 yılında aldığı kararı uygulamaya başlayan Google, “unutulma hakkını” kullanmak isteyen milyonlarca kişinin başvurusunu kabul etti. Fakat Türkiye’de bu tür bir hakkın olduğu vatandaşlarımız tarafından fazla bilinmiyor.
Söz konusu haktan yararlanmak isteyen bireylerin arama motorlarına başvuru yapmaları gerekmektedir.
Avrupa adalet Divanı’nın aldığı bu karar insanların gerçek hayatta olduğu kadar sanalda da itibarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Kişilerin kendileri ile alakalı yalan ve yanlış içerikleri 5651 sayılı kanun ile internetten kaldırılmasını talep etme hakkı da vardır.
Kişilik haklarının ihlali, Suç işlenmesi, Özel hayatın gizliliğinin ihlali, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlali, İnternette unutulma hakkının kullanılması, Kamu yararı ve düzeni gibi nedenlerlesulh ceza hakimliği’ne başvurarak erişimin engellenmesi veya kaldırılması kararı aldırılabiliyor.
Bu sebepler ile mahkemeden karar aldığınızda tüm yer veya içerik sağlayıcı tarafından erişim engelleniyor veya kaldırılıyor.
Fakat kendisini kutsal bilgi kaynağı olarak tanımlayan Ekşi Sözlük https://eksisozluk.com/ bir yandan haberi yayından kaldırırken diğer yandan da haberin mahkeme kararı ile kaldırıldığını duyuruyor ve bu duyuruyu yoruma açıyor.
Kaldırılan içeriğin yerine; “………..sulh ceza hakimliği’nin……………’ın talebi üzerine verdiği 13.02.2016 tarih ve 2016/….sayılı kararı uyarınca bu başlıkta yer alan içeriklere erişimin engellenmesine karar verilmiştir.” yazısı koyunca içeriği kaldıran kişi veya kurumu sanal alemde dolaşanların hedefine koyuyor ve eskisinden daha çok yorumların yapılmasına neden oluyor.
Bu yaptığı işleyiş ile hem mahkeme kararına saygı duymadığını belirten mağdurlar, bu yapılan yanlışın devamlı bir kısır döngü mahkemeye mağdur kişinin sürekli başvuru yapmasına neden olduğunu söylüyorlar.
Eksi Sözlük böylece adalet mekanizmasının kilitlenmesine ve dosyaların gereksiz yere artmasına neden oluyor.