Ana SayfaGENELCadde ve sokaklarımız valelerin işgali altında

Cadde ve sokaklarımız valelerin işgali altında

Uzun süredir vale işgalinden dert yanan İstanbul’un cadde ve sokaklarına araçlarını park edemeyen vatandaşlar yetkililerin bu soruna çözüm üretmemesine tepki veriyorlar. Kaldırımları bile otopark gibi kullanan valelere kimse müdahale edemiyor. Yol kenarlarına koydukları trafik konileriyle istedikleri her alanı parselleyen valeler, özellikle eğlence mekanları, restoran ve kafelerin oldukları bölgelerde kaldırım ve yol kenarlarını otoparka çeviriyorlar.

Kaldırımlara araç park edilmesi nedeniyle vatandaşlar yollarda yürüyerek hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Engelli vatandaşlarımız ise bu uygunsuz araç park edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

“VALELER, DARP, TEHDİT VE CİNAYET İLE ANILIYOR”

İstanbul Ataşehir’de gittiği restoranın valesine aracını teslim etmek istemeyen avukat, önce tehdit edilmiş, ardından da aracının lastikleri kesilmişti. İzmir’de yolu kapatan araca ceza yazan polis memuruna valeler bu araca ceza yazamazsın diyerek saldırmışlardı. Bir başka tartışmada da vale 2 müşteriyi silahla öldürmüştü. Vale tabir edilen kişiler birçok çirkin olayla anıldı. Fakat işini layıkıyla, eğitimli olarak yapan valeler de var. Hatta kimi zaman bir valenin denize atlayıp hayat kurtardığına da şahit olduk.

“ARACI KALDIRIMA PARK EDEN VALE DEĞİL, DEĞNEKÇİDİR”

Müşteriden alınan aracı kaldırıma veya yol kenarına park etmenin kesinlikle bir vale hizmeti olmadığını söyleyen Tüm Vale Şirketleri ve Çalışanları Derneği (TOVDER) Başkanı Mustafa Nohut, “Müşteriden aldığı aracı kaldırıma park edenler değnekçi tabir ettiğimiz kişilerdir. Otopark alanı olmayan hiçbir işletme vale çalıştıramaz” dedi.

Mustafa Nohut, kamuoyunda ‘değnekçilik’ olarak adlandırılan ‘vale’ hizmetlerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından profesyonel bir iş kolu olarak tanımlandığını belirtti.

“EĞİTİM ALMAYAN VALE MESLEĞİNİ YAPAMAYACAK”

Valeliğin bakanlık tarafından meslek olarak tanımlanmasıyla herkesin vale olamayacağını vurgulayan TOVDER Başkanı Nohut, “Valelere sertifika zorunluluğunun getirilmesi bu sorumluluklardan biridir. Sertifika alan vale, mesleği yapmaya devam edecektir” dedi.

Valelik mesleğine yönelik toplum nezdinde olumsuz bir algı olduğuna dikkati çeken Başkan Nohut, “Sektördeki denetimsizlik ve boşluktan faydalanarak işletmelerde herhangi bir sorumluluk altına girmeden valelik yaptığını düşünen değnekçilerle, yasal şartları oluşturarak, sözleşmesiyle, devletin kendisine yüklediği sosyal güvenliği, vergisi, eğitim ve bilişim yatırımıyla vale hizmeti veren TOVDER çatısı altında bir araya gelen firmaların verdiği hizmet bir ve denk değildir. Çünkü kurumsal çalışan firmalar, kendisine emanet edilen araçlardan ve personellerinden sorumludur.” diye konuştu.

İstanbul’un çeşitli noktalarında otopark hizmetinde çalışan valelerin, öfke kontrolü, stres yönetimi ve etkili iletişim teknikleri konusunda uzmanlardan eğitim almaya başlamasıyla değnekçilerin yerini profesyonel valelerin alacağını ümit ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN