Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Tahran Üniversitesi Enerji Yönetimi ve Planlama Araştırma Enstitüsü (RIEMP) ve İran Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Enstitüsü (ICCIMA) olarak üçlü bir işbirliği mutabakatı (MoU) imzaladıklarını açıkladı.
Anlaşma, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nun yanı sıra, Tahran Üniversitesi Enerji Yönetimi ve Planlama Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. S. Hossein Iranmanesh ile İran Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Hossein Mirmohammdsadeghi tarafından imzalandı.
Söz konusu işbirliği kapsamında ortak araştırma ve eğitim programları geliştirileceğini belirten Prof. Dr. Kumbaroğlu, Tahran Üniversitesi Enerji Yönetimi ve Planlama Araştırma Enstitüsü’nün ülkenin ulusal enerji istatistiklerini ve projeksiyonlarını oluşturduğunu ve İran’ın resmi enerji plan ve programlarının bu eksende geliştirildiğini kaydetti. Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi olarak yürüttükleri benzer çalışmaları iki kurum arasında kurulacak bilimsel işbirliğiyle ortak projeler ve araştırmacı değişimleri yoluyla geliştireceklerini ifade etti.
Kumbaroğlu ayrıca, İran’da enerji şirketlerinin mühendis ve yönetici kadrolarının uluslararası standartlarda eğitim ihtiyacı olduğunu ve bu kapsamda Tahran Üniversitesi ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nde bu kadrolara yönelik eğitim programları düzenleyeceklerini bildirdi. Ayrıca, İran Sanayi ve Ticaret Odası’nın İstanbul Ticaret Odası ile iş birliği anlaşması olduğunu anımsatan Kumbaroğlu, söz konusu mutabakat kapsamında KOBİ’lere yönelik eğitim, çalıştay ve konferans etkinliklerinin de düzenlenmesinin hedeflendiğini ekledi.
Prof. Dr. Kumbaroğlu, bu ay Roma’da düzenlenen 5. Uluslararası İran Enerji Zirvesi’nde Beşinci Uluslararası İran Enerji Zirvesi İtalya’nın başkenti Roma’da başladı! Uluslararası İran Enerji Zirvesi İtalya’nın başkenti Roma’daimzalanan üçlü iş birliği mutabakatının önemine dair ise şu görüşleri dile getirdi: ‘’İran’a yönelik ambargonun kalkmasından sonra komşumuzla duvarların yıkılıp köprülerin kurulmasına, iki ülke arasında iş birliğin gelişmesine öncülük edecek bir işbirliği mutabakatı imzaladık. İran’ın ve Türkiye’nin en prestijli iki üniversitesi arasında kurulan enerji köprüsü iki üniversitenin, akademinin ve iki ülkenin ötesine taşacak bölgesel bir sinerji potansiyeli içeriyor. İşbirliği kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliği yapacağı ortak eğitim programları ve etkinlikler özellikle iş dünyasına da yönelik olacak ve sağlıklı ticari işbirliklerinin gelişmesinde katalizör vazifesi görecek.’
Faselis/Türkiye’de Enerji