Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinin (ELDER) 8. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ELDER’in sektörün kurumsallaşması ve profesyonelleşmesi açısından çok önemli bir çatı kuruluş olduğunu ve bundan sonraki dönemde de kurumsallığın daha kaliteli hale gelebilmesi için desteklerini sürdüreceklerini söyledi.
Türkiye’nin denizde petrol ve doğalgaz arama noktasında çok daha aktif yol alacağını belirten Bakan Albayrak, “Sadece bir gemimizle değil, mart sonu, nisan başı gibi ismini büyüklerimizin koyacağı ikinci gemimizle birlikte devam edeceğiz. Biri Karadeniz’de, diğeri Akdeniz’de artık hiç durmadan üç boyutlu sismikle çalışacağız, çok daha aktif bir yıl olacak.” dedi.
Albayrak, elektrik dağıtım sektöründe konulan hedefler çerçevesinde 2015’e kıyasla 2016’da ciddi mesafe alındığını ama istenilen düzeye hala gelinemediğini dile getirdi.
Bu yılın elektrik dağıtım sektöründeki hedefler açısından daha başarılı sonuçların alınacağı bir yıl olacağını aktaran Albayrak, “Gerek çağrı merkezleri gerek teknik memnuniyet gerekse lokal ve bölgesel yatırımların hayata geçmesi noktasında önemli oldu. Bunun takibini daha sıkı yapacağız.” diye konuştu.
Albayrak, geçen yıl enerjide “yerli ve milli” ilkesinden hareketle elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 49 ile rekor seviyeye ulaştığını anımsattı. Bu gelişmelerin, Türkiye’nin cari açığının daraltılmasına pozitif anlamda katkı sunacağını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:
“Geçen yıl elektrik üretiminde yerli kömürün payında yüzde 23, yenilenebilir kaynakların payında yüzde 31 artış oldu. Doğalgaz sektöründe önemli adımlar attık, kaynak çeşitliliği ve depolamada tarihi bir yıl oldu. Sisteme gaz basma kapasitesi açısından önemli bir yıl oldu. Günlük gaz basma kapasitesi 190 milyon metreküpten, 240-250 milyon metreküplere çıktı. Bu yıl inşallah 300 milyon metreküpü yakalayacağımız bir yıl olacak. Yani artık kış aylarında yaşanılan sıkışıklıkları geride bırakacağımız bir dönem olacak ama bunun da ötesini düşünmemiz lazım. İnşallah, günlük gaz basma kapasitesinin 400 milyon metreküpe ulaşacağı, sadece iç piyasa değil, bölgeyi de kuşatacak bir doğalgaz satıcısı olmak hedefimiz. TANAP devam ediyor, önümüzdeki yılın ikinci yarısında hayata geçecek inşallah. Türk Akımı’nda, inşaat süreci de 2019’a kadar tamamlanacak inşallah. Dolayısıyla 6-7 boru hattının geliştirildiği, LNG kapasitesinin genişletilerek daha aktif bir şekilde rol alacağı, 2 yeni FSRU ile depolama kapasitesinin 2,7 milyar metreküplerden 10-11 milyar metreküplere çıkacağı çok daha büyük bir doğalgaz piyasasından bahsediyoruz.”
“Akdeniz de stratejik bir parçamız”
Bu yıl madencilikte de önemli adımların atılacağının sinyalini veren Albayrak, şunları kaydetti:
“Bunun ötesinde geçtiğimiz hafta Amerika’da bu süreci artık daha aktif yürüteceğimizi söylemiştik. Deniz aramacılığı, petrol ve gaz aramacılığında önemli bir yıl olacak. Sadece bir gemimizle değil, mart sonu, nisan başı gibi ismini büyüklerimizin koyacağı ikinci gemimizle birlikte devam edeceğiz. İki tane önemli büyük denizcinin, kardeşin belki çok daha aktif bir şekilde biri Karadeniz’de, diğeri Akdeniz’de artık hiç durmadan üç boyutlu sismikle çalışacağı, çok daha aktif bir yıl olacak. Artık sismikten ziyade daha farklı bir strateji ile önümüzdeki 5 ila 10 yılda sadece Karadeniz değil, Akdeniz’de de arama sondaj ve kuyu çalışmalarını başlatacağız. Karadeniz’in yanı sıra Akdeniz’in de artık Türkiye’nin stratejik bir parçası olarak dünya aramacılık vitrininde daha fazla yer alacağı bir dönem olacak. Ne kadar ararsanız, o kadar bulursunuz. Biz de daha çok arayacağız, bir de bakmışız bu bu millete uzun yıllardır konuşulan bazı hedeflerin başarılı neticelerini anons edeceğiz. İnşallah, Akdeniz’de dediğim gibi çok aktif bir yıl olacak.”
“Avrupada faşizm iktidarda son sürat yol alıyor”
Türkiye’nin son dönemde kritik günlerden geçtiğini ve büyük bir öneme sahip büyük bir seçimle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Albayrak, “Sistemin ne kadar önemli olduğu ve bunun oylanacağı günlerden bahsediyoruz. 80 milyon vatandaşımızı, sınır ötesindeki vatandaşımızı bu yaşananlar çok enteresan bir şekilde etkiliyor ama artık şaşırmıyoruz. Son yıllardaki olaylar Türkiye’nin üzerinden ne kadar farklı oyunlar oynandığını görmemizi sağlıyor. Türkiye’nin bu kadar badirelerle provokasyonlarla kaldığı bir durumda hala göremeyenler varsa onlarla çok fazla mesai harcamamak lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Albayrak, bugünkü manzaranın Türkiye’nin ne kadar güçlü bir hedefe ilerlediğini gösterdiğine ve bugün sınır ötesinde özellikle terör örgütleri eliyle ortaya konulan söylemlerin ülkeyi bir noktada şuurlandırmak zorunda olduğunu vurguladı.
Şimdiye kadar Türkiye’nin hukukunun olduğu, uzun yıllardır ilişki içerisinde bulunduğu ve komşu bildiği ülkelerle son günlerde yaşananların kabul edilebilir olmadığına işaret eden Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Avrupa’da yaşananlar kabul edilebilir birşey değil. Kendinizi ifade özgürlüğünün, medeniyetin beşiği olarak adlandıracaksınız ama tüm dünyanın gözü önünde utanç verici bir manzara ortaya koyacaksınız. Bunun net bir açıklaması varsa ‘İslamafobi bu seçimlerden sonra iktidara geliyor’ denilemez. İslamafobi, bugün itibarıyla zaten orada. Avrupada faşizm iktidarda son sürat yol alıyor. Nazizm, bunu nasıl açıklayacağız? Bir ülkenin üst düzey bakanı, o ülkedeki kendi toprağına girmek noktasında adım atacak, ama siz her türlü hukuksuzluğu yapacaksınız. Demokrasiyi ayaklar altına alacaksınız, bunu kendinize göre deli saçması şeylerle açıklamaya çalışacaksınız. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok. Bu çerçevede aklı selim tüm, kaldıysa Avrupa’da siyasetçileri, rasyonel bakan ve siyasetçileri gündem noktasında inisiyatif almaya, aklı selim söyleme davet etmekten başka yapabileceğimiz birşey mümkün değil. Bu istikamette sadece ekonomik değil siyasi olarak da birkaç yılda Avrupa Birliği’nden bahsetmemiz, hangi noktada olduğunu görmemiz noktasında da soru işaretleriyle karşı karşıya kalacağız. Türkiye, birileri istese de istemese de güçlü adımlarla büyümeye devam ediyor.”
ENERJİ BAKANLIĞI / TÜRKİYE’DE ENERJİ