Covid-19 salgını sonrasında yenilenebilir enerjinin tüm dünya ve ülkemizde enerji planlamalarında önceliklendiği bu günlerde; Avrupa’nın enerji sıkıntısı yaşaması ve nükleer tesislerin kapatılması yönünde alınan doğru kararların sorgulamasına neden oldu.
Avrupa Birliği, Brexit ve Euro Bölgesi Politika Analisti, Open Europe Düşünce Kuruluşu’nun Brüksel Ofisi Başkanı Pieter Cleppe, Avrupa’da nükleer santrallerin kapatılma kararı ile sosyal, çevresel ve ekonomik ağır maliyetlerle karşı karşıya kalan pek çok ülkede nükleer santrallerin durumunun tekrardan sorgulanmaya başlandığını söyledi. Cleppe, nükleer tartışmaların seyrinin değiştiğine dikkat çekerek; “Covid-19 krizinin her Avrupa ülkesini kendi araçlarıyla nasıl baş başa bıraktığı göz önüne alındığında, Fransa veya diğer komşularının enerjisine bel bağlamak, AB ülkeleri için çekici bir deneyim olmayabilir” dedi.
Nükleer lehine daha olumlu bir manzara ortaya çıktığına değinen Cleppe, nükleer santrallerin kapatılma kararlarının da sorgulandığını söyledi.
Fukuşima nükleer felaketinden sonra nükleer enerjiyi tamamen ortadan kaldırmaya karar veren Avrupa’da fikirlerin değişmeye başladığını vurgulayan Cleppe, “2018’de elektriğinin yüzde 39’unu nükleer enerjiden üreten Belçika’nın da yaşlanan nükleer santralleri kapatma kararı ile ilgili olarak büyük bir ‘U dönüşü’ yapılması bekleniyor. Uzmanlar, ülkenin enerjik kimya endüstrisi için kısa süre önce İngiltere kimya firması INEOS tarafından multi milyar Euro’luk bir etan gazı çöktürücüsü projesi için Anvers limanında büyük bir yatırım yapıldığını, enerji kesintilerinin endişe verici olabileceğine karşı uyardılar. Çoğu siyasi parti de artık enerji arzı açısından sürdürülebilir alternatiflerin olmadığını fark ediyor.” dedi.
Avrupa’nın bu dönüşüm sancısının yakından takip eden uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynakları hususunda Avrupa’nın yeni çözümler bulamadığı takdirde istikrarlı kalamayacağı konusunda endişeli olduklarını belirtiyorlar.
Avrupa ülkelerinin enerjide oluşan açığı ABD ve Rusya’nın sağladığı enerji çözümleri ile sağlanıyor. Bu bağımlılık ile pahalı enerji Avrupa ülkelerini Nükleer Enerji’deki hassasiyetlerini yeniden gözden geçirmeye itmektedir.