“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla sürdürülebilirliği iş modeli olarak benimseyen Arçelik, 2030 yılına doğru kısa-orta-uzun vadeli hedeflerini açıkladığı 12’nci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Sürdürülebilir bir dünyanın bugünden atacağımız adımlarla mümkün olacağı inancıyla ‘Geleceği İyileştiren Teknolojiler’ çatı yaklaşımımızı belirledik. Global yaygınlığımız, geniş paydaş ağımız; gezegeni, yaşamımızı ve işimizi iyileştiren teknolojilerimizle çevresel ve sosyal sorunların çözümü için somut adımlar atıyoruz. 2030 yılına kadar global üretim tesislerimizde kullandığımız elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı, atık geri dönüşüm oranımızı %99’a, ürünlerimizde kullandığımız geri dönüştürülmüş plastik oranını ise %40’a çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.
Sürdürülebilirlik alanında sektöre liderlik eden Arçelik; Türkiye, Romanya, Birleşik Krallık, Rusya, Fransa, İsveç, Çin, Norveç, Finlandiya, Güney Afrika, Tayland ve Danimarka olmak üzere 12 ülkedeki operasyonları ile ilgili gelişmeleri paylaştığı 2019 Sürdürülebilirlik Raporunu yayımladı. İş stratejilerini “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla belirleyen Arçelik, raporda 2030 yılına doğru kısa-orta-uzun vadeli hedeflerini açıkladı.
Şirketin 12’nci Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Sürdürülebilir bir dünyanın bugünden atacağımız adımlarla mümkün olacağı inancıyla ‘Geleceği İyileştiren Teknoloji’ çatı yaklaşımımızı belirledik. Global yaygınlığımız, geniş paydaş ağımız, gezegeni, yaşamımızı ve işimizi iyileştiren teknolojilerimizle çevresel ve sosyal sorunların çözümü için somut adımlar atıyoruz” dedi. Arçelik’in 2030 hedeflerine dikkat çeken Bulgurlu, şunları söyledi: “Global üretim tesislerimizde kullandığımız elektriğin % 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı, atık geri dönüşüm oranımızı % 99’a, ürünlerimizde kullandığımız geri dönüştürülmüş plastik oranını ise %40’a çıkartmayı hedefliyoruz. Tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, çevremizin, ekosistemin, biyoçeşitliliğin ve doğal kaynakların korunmasının, en önemli sorumluluklarımız olduğunu bizlere bir kere daha hatırlattı. Pandemi sonrası sürdürülebilirliğin tüm şirketler için bir iş modeli haline geleceğine inanıyoruz. İnsanlar, satın alım kararlarıyla şirketlere çevresel ve sosyal konularda sorumluluk almaları gerektiğini net olarak ifade edecektir.”
Üretimde ürün başı enerji tüketimi ve su çekimi %45 azalacak
Arçelik, raporda “Gezegenimizi İyileştiren Teknoloji” başlığı altında şirketin iklim krizi ve diğer çevresel sorunlara karşı belirlediği hedefleri paylaştı. Buna göre şirket, 2030 yılına kadar 15 MW gücünde yenilenebilir enerji sistemi kurmayı,Güney Afrika, Rusya, Türkiye, Romanya, Çin, Tayland ve Pakistan operasyonlarında ürün başına enerji tüketimini, baz yıl kabul ettiği 2015 yılına göre %45 azaltmayı hedefliyor. Arçelik 2019 yılında üretimde ürün başı enerji tüketimini Türkiye, Romanya, Çin, Rusya ve Güney Afrika operasyonlarında 2010 yılına kıyasla %43,5 oranında azalttı. 2025 yılında Türkiye’de üretim tesislerinde karbon nötr olmayı hedefleyen Arçelik, 2030 yılında ürün başına su çekimini yine 2015 baz yılına göre %45 azaltmayı hedefliyor. Şirket, 2019 yılında Türkiye, Romanya, Çin, Rusya ve Güney Afrika operasyonlarındaki ürün başına ortalama su çekimini 2012 baz yılına göre %52 oranında azaltarak 2020 hedeflerine ulaştı.
Kadın yönetici oranı 2030’da %30’a yükselecek
Arçelik, “İşimizi İyileştiren Teknoloji” başlığı altında ise tedarik zinciri ve bayileri başta olmak üzere tüm paydaşlarına ilham vermeye odaklanarak çalışanlara yönelik hedeflerini verdi.
Kadın yönetici oranını 2019 yılında %18,6’ya yükselten Arçelik, 2030 yılında bu oranı % 30’a yükseltmeyi hedefliyor. Arçelik, bu yılki raporunda çalışanların %50’sinden fazlasının her yıl en az bir gönüllülük aktivitesine katılması için yüreklendirmeyi de hedefler arasında koydu.
80 milyon kişinin sağlıklı yaşam konusunda farkındalığı artırılacak
“Yaşamı İyileştiren Teknoloji” kapsamında da Beko markası ile sağlıklı nesiller yetiştirilmesine destek olmak amacıyla sürdürülen çalışmalarla 2030 yılına kadar 80 milyon kişinin sağlıklı yaşam konusunda farkındalığının artırılması hedefleniyor. Grundig markasıyla gıda israfı ile mücadele ve tüketim bilincini artırmak amacıyla yürütülen projeler ile 500 bin kişiye 1 milyon öğün ulaştırmak, 1200 ton gıda atığının önüne geçmek ve 3,5 milyon kişinin gıda israfıyla ilgili farkındalığını artırmak amaçlanıyor.