Global girişimcilik ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO) Türkiye Başkanı Gül Gürer Alımgil, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ar-Ge harcamalarına yönelik rakamları değerlendirdi. Alimgil, “İnovasyon ve girişimcilik alanında söz sahibi ülkeleri referans aldığımızda, harcamaların oransal olarak en az 3 katına çıkması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’de Araştırma-Geliştirme faaliyetlerine yönelik harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payının 2016 yılında yüzde 0,94’e yükseldiğini açıkladı. Kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel kuruluşlar dahil Ar-Ge harcamaları böylece, bir önceki yıla göre yüzde 19,5 artışla 24 milyar 641 milyon TL’ye ulaştı. Global girişimcilik ağı Entrepreneurs’ Organization’ın (EO) Türkiye Başkanı Gül Gürer Alimgil, rakamlarla ilgili yorumunda, “Türkiye ekonomisinin gelişmesi için en etkin yöntemlerden biri Ar-Ge harcamalarımızı artırmak. Ar-Ge bütçeleriniz ne kadar kabarıksa, küresel rekabette o denli güçlüsünüzdür” dedi.
OECD’nin Ar-Ge harcamalarına yönelik verilerine dikkat çeken Alimgil, “Son yıllarda ekonomik gelişim anlamında çok büyük bir başarı hikayesi yazan Güney Kore’nin Ar-Ge harcamaları milli geliri içerisinde yüzde 4,3’lük paya sahip. Bu rakam Çin’de yüzde 2’yi geçmiş durumda, Almanya’da yüzde 3’e yakın, Japonya’da 3,3 civarında. OECD ortalaması ise yüzde 2,3. İnovasyon ve girişimcilik alanında söz sahibi konumdaki bu ülkeleri referans aldığımızda, Türkiye’nin yüzde 1 seviyesinde seyreden harcamalarını oransal olarak en az 3 katına çıkarması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“Yeni yatırımcılara ihtiyaç var”
EO Türkiye olarak 40’tan fazla girişimciyi aynı çatı altında topladıklarını belirten Alimgil, 2018 ajandalarındaki başlıklardan en önemlisinin yeni yatırımlar olduğunun altını çizdi: “Bizler girişimciler olarak yeni fikirler ve iş modellerini hayata geçirmek için her zaman cesur davranıyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye’deki ekosistem içerisinde sayıca daha fazla yatırımcıya ihtiyacımız bulunuyor. Son dönemde devlet teşvikleri, melek yatırımcılar, kuluçka merkezleri gibi organizasyonlarda önemli bir dinamizm söz konusu. Bunun yanı sıra, büyük şirketlerin kendi alanlarındaki yeni fikirlere yatırım yapması tüm dünyada yükselen bir trend. Bu anlamda da bir farkındalık yaratmamız gerekiyor” dedi.
Teknoloji vurgusu
2018’de tüm dünyada girişimcilerin gündeminde olacak alanlara da dikkat çeken Alimgil, “İnovasyon ve girişimcilik anahtar kelimeler. Bugün yapay zeka, nesnelerin interneti, sanal para sistemleri, elektrikli ve sürücüsüz otomobiller, yeni enerji sistemleri, sağlıkta inovasyon gibi tüm dünyanın konuştuğu teknolojilere bizim de kafa yormamız gerekiyor” dedi.
Faselis/Türkiye’de Enerji