Teknolojinin hızla geliştiği Dünyada ve Ülkemizde bilginin varlığı ve güvenilirliği gelişme hızıyla orantılı olarak önem kazanmıştır/kazanmaya devam edecektir. Bu açıdan bakıldığında günlük hayat sürecinde her alanda üretilen büyük yoğunluktaki verinin güncel ve anlamlandırılabilir olması durumunda yapılan derlemelerle bilgiye dönüştürülmesi ile hayatımıza fayda sağlandığı ve bu bilgilere erişerek kullanan bizlerinde bilgi toplumunu oluşturduğu gerçeği göz önüne alınırsa, “Enerji, Sağlık, Ulaşım, Çevre, Altyapı, Yönetim ve birçok alanda geliştirilen uygulamaların bürokratik işlemleri hızlandırıp, hizmeti daha güvenli hale getirdiği gibi hayatımızı da kolaylaştırdığı da” gözardı edilemez.
Bütün bunlar dikkate alınarak günümüzde gelinen noktanın oluşturulan tüm sistemlerin konumla ilişkilendirilmesi ve analiz edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmasından yola çıkıldığında, bu kapsamda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin öneminin tüm dünyada daha da ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Bu da bir başka gerçeği ortaya koymaktadır, bugün tüm Dünyada ve Ülkemizde gündemde olan akıllı şehirlerin oluşumunda CBS’nin rolünün çok büyük olduğu gerçeğini. Kurumlar arası veri paylaşımının, sistemlerin sürekli güncel tutulmasının, mükerrer verilerin oluşturulmamasına özen gösterilmesinin akıllı şehir uygulamalarının sağlıklı işlemesinde vazgeçilmez unsurlar olduğu da bir başka önemli gerçek.
Denizli Büyükşehir Belediyesi akıllı şehirlerin oluşumunda CBS’nin rolünün büyük olduğu bilinciyle 2009 yılından bu yana Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmalarını niteliklendirerek, bu kapsamda birim kurmuş ve ihtiyaç duyulan tüm harita altlıklarını kendi ekibiyle oluşturmuştur. Konusunda uzman teknik personellerden oluşan ekip, sorumluluk alanının imar planlarını, mülkiyet haritalarını, adres sistemini sayısallaştırmış ve temin edilen uydu ve ortofoto görüntüler ile ilişkilendirerek çalışmalara altlık teşkil edecek CBS altyapısı oluşturulmuştur.
Geliştirilen tüm sistemlerde verinin mükerrerliğinin önlenmesi, birbirini besleyen otomasyonel sistemlerin kurulması öncelikli olup, Güvenlik, Güncellik, Görsellik ve Genellik ilkeleri benimsenmektedir.
Belediye tarafından geliştirilen uygulamaların büyük bölümü kendi teknik personelleri tarafından geliştirilmektedir.
Ayrıca adres bilgi sisteminin konumla ilişkilendirilmesine yönelik Ulusal ölçekte yürütülen Mekânsal Adrese Kayıt Sistemi (MAKS) yaygınlaştırma projesi çalışmaları Belediye ile koordineli olarak ilde devam etmektedir.
Konuşmacı olarak katıldığı, gazeteci Okan Müderrisoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz” panelinde Denizli’nin kendi içinde çok özel şeyleri barındıran güzel bir şehir olduğunu belirten Başkan Osman Zolan, “Denizli üreten, çalışan ve çalışkan bir şehirdir. İhracat rakamlarına baktığımızda Türkiye’de ilk 9’da olan bir şehir. Denizli turizm şehridir, il bazında gelen turist anlamında Türkiye’deki 5. şehirdir. 2,5 milyonun üzerinde yurtdışından ziyaretçi gelir. Tropikal meyveler dışında her ürünün üretildiği bir şehirdir Denizli. Tarım anlamında çok güçlü bir şehir. Ürün bazında pek çok üründe üretimde ilk üçte yer almaktadır. Denizli sanayisi, turizmi, tarımıyla güzel bir şehirdir. Çalışkan insanların olduğu, milletine bağlı bir şehirdir Denizli” dedi.
Özel de; 2018’de 81 il ve 53 ilçe kapsamında ve Ağustos 2020 “AKILLI ŞEHİRLER YOLCULUĞU” Projesi kapsamında “2 KEZ” ziyaret ettiğim Denizli Büyükşehir Belediyesi için; “Akıllı Şehir felsefesine inanarak, bu kapsamda altyapıyı dikkate alarak geliştirmişler. Canlı mutluluğu odaklı çalışmalar yapılmış. Yapılan uygulamalar verimli şekilde kullanılırken bu kapsamda nasıl geliştirilebilir diye çok çalışan ve üreten bir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibi var.” diyebilirim.
Buradan yola çıkarak şu irdelemeyi yapmakta önemli: Burada bir ekip var. Kendilerini teknolojinin gelişiminden faydalanmaya ve fayda sağlamaya adamış bir ekiple Denizli BŞB akıllı şehir yolculuğunda yol almış/almaya ve başarmaya devam ediyor. Ancak bu vb. doğru planlanmış akıllı şehir oluşumlarında başarıya giden akıllı şehir yol haritaları oluştururken ve bu haritaları akıllı şehir yolculuğu yapmak isteyenlerin faydasına sunarken, donanım ve yazılım sektörlerinin geldiği noktaya baktığımızda ağ yönetiminde, siber güvenlikte, büyük verinin analizinde, yapay zekanın önemi vb. birçok konuda eğitimli Bilgi Teknolojileri Uzmanı’nın Belediye Personeli olması akıllı şehir projelerinin geliştirilmesinde dışa bağımlılığı azaltacağı gibi, şehri bilenler tarafından geliştirildiği/geliştirileceği için bu projelerin şehir paydaşları tarafından daha iyi benimsenmesinin de yolunu açacaktır.